O OUTSIDER ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ KΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 |
Aν και το όνομα του δεν λέει πολλά πράγματα στο δικό μας κοινό, ο Jean-Francois Stevenin είναι μια γνώριμη φιγούρα του γαλλικού κινηματογράφου. Kοντόσωμος, τραχύς, με έντονη φαλάκρα, έχει εμφανιστεί, τα τελευταία τριάντα χρόνια, σε πάνω απο 100 ταινίες, από τον Truffaut (H αμερικάνικη νύχτα, Tο χαρτζιλίκι) μέχρι τον Godard (Πάθος), τον Rivette (Out 1) και νεότερους σκηνοθέτες, περνώντας και από πολλές δεκάδες ταινιών και τηλεταινιών τρέχουσας παραγωγής.
|
Πέρα από ηθοποιός, όμως, ο Jean-Francois Stevenin είναι και ένας πολύ ιδιαίτερος σκηνοθέτης, ένας δημιουργός εξαιρετικά πρωτότυπος, ο οποίος, μέσα από μόλις τρεις ταινίες, γυρισμένες το 1978, το 1985 και το 2001, κατάφερε να συγκροτήσει ένα έργο ξεχωριστής και σπάνιας συνοχής. Θαυμαστής του Cassavetes και του Celine, ο Stevenin εισάγει στοn γαλλικό κινηματογράφο έναν αέρα ελευθερίας και ένα αταξινόμητο βλέμμα, ένα ρομαντικό και στοχαστικό κλίμα, μια παράξενη και συγχρόνως οικεία ευωδιά λυρισμού που πηγάζει απο τη ζεστασιά και τη μεστότητα των προσώπων και των σχέσεών τους, μια απροσδόκητη κοσμική ποίηση του χώρου και της φύσης.
Kαι οι τρεις ταινίες του σχοινοβατούν ανάμεσα στο παραμύθι και το χρονικό, το ορεινό ουέστερν και το μυθιστόρημα μαθητείας, το προσωπικό έπος και το παρεΐστικο καλαμπούρι.
Kαι οι τρεις ταινίες του ξεκινούν απο τυχαίες συναντήσεις ανδρών που γνωρίζονται για πρώτη φορά ή ξαναβρίσκονται μετά από χρόνια· συναντήσεις, που θα αποκτήσουν αναπάντεχα δυσανάλογη σημασία, θα εξελιχθούν σε τάσεις φυγής και θα οδηγήσουν τους παλιμπαιδίζοντες ήρωες σε απρόβλεπτες περιπέτειες, εκτονωτικές και συχνά ξεκαρδιστικές. Oι καταστάσεις, όμως, όσο αλλόκοτες και αν είναι, δεν γίνονται ποτέ ούτε φτηνές, ούτε κιτς· αντίθετα, στις πιο περιπαικτικές χειρονομίες, στους πιο παιχνιδιάρικους διαλόγους φωλιάζει μια αλήθεια, σε πυρακτωμένη μορφή: η αλήθεια που εκπέμπουν οι ήρωες και που έχει να κάνει με την εντοπιότητά τους ως χαρακτηριστικών Γάλλων τυχοδιωκτών με χαμένο τον μπούσουλα, χασομέριδων ή "χαβαλέδων", με την ιδιόμορφη γλώσσα τους και τις εκφράσεις τους· μια αλήθεια, που είχαμε να τη νιώσουμε με τόση ένταση από τον Renoir και τον Pialat.
O Jean-Francois Stevenin είναι ένας καλτ σκηνοθέτης.
|