20ό ΦΝΘ: >> Film Forward - Αφιέρωμα Βερενά Παραβέλ & Λουσιάν Καστέν Τέιλορ

Φέτος στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε το έργο των ανατρεπτικών καλλιτεχνών Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν Τέιλορ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο σύνολό του μέσα από το εν λόγω αφιέρωμα της διοργάνωσης, ως μέρος της ενότητας >>Film Forward. Οι δυο καλλιτέχνες θα δώσουν το παρών στη Θεσσαλονίκη.   

Ως κινηματογραφιστές, η Βερενά Παραβέλ και ο Λουσιάν Καστέν Τέιλορ συνεργάζονται στο Εργαστήριο Αισθητηριακής Εθνογραφίας. Σκοπός του έργου τους είναι να συνδυάσουν το στοιχείο της άρνησης στην τέχνη με μια εθνογραφική προσκόλληση στη ροή της ζωής. Οι ταινίες και τα βίντεό τους έχουν προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ενώ τα έργα τους βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του ΜOMA (Νέα Υόρκη) και του Βρετανικού Μουσείου. Έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις στο ΜΟΜΑ, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου, το Μουσείο Γουίτνι, το Κέντρο Πομπιντού, στην Kunsthalle Bερολίνου, τη Whitechapel Gallery και στο PS1, ενώ γύρω από δουλειά τους διοργανώθηκαν συνέδρια στο Σμιθσόνειο Ινστιτούτο, στο Μουσείο Quai Branly και στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ταινία τους Λεβιάθαν, που προβλήθηκε στις αίθουσες το 2013, τιμήθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο και έχει αποσπάσει συνολικά 21 βραβεία.

Σας παρουσιάζουμε τις ταινίες των Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν Τέιλορ που θα προβληθούν στο 20ό ΦΝΘ:

 

Φιλμογραφία 

2009    Γλυκό χορτάρι / Sweetgrass

2009    Ξένα μέλη / Foreign Parts

2012    Λεβιάθαν / Leviathan

2015    Ω, ανθρωπότητα / Ah, Humanity!  

2017    Λόγια του ονείρου / Somniloquies

2017    Κανίβαλος / Caniba

 

Γλυκό χορτάρι / Sweetgrass
(ΗΠΑ, 2009)

Σκηνοθεσία: Λουσιάν Καστέν Τέιλορ, Ιλίσα Μπάρμπας / Lucien Castaing-Taylor, Ilisa Barbash. Έγχρωμο, 101΄.

Μια ελεγεία χωρίς συναισθηματισμούς για τη Δύση, που παρακολουθεί τους τελευταίους σύγχρονους καουμπόηδες καθώς αυτοί οδηγούν τα κοπάδια των προβάτων στα βουνά της Μοντάνας. Μια εκπληκτικά όμορφη, πλην αιχμηρή ταινία, που αποκαλύπτει έναν κόσμο όπου η φύση κι ο πολιτισμός, τα ζώα και οι άνθρωποι, η ευαισθησία και η βία αλληλοδιαπλέκονται με αναπάντεχο τρόπο.

 

Ξένα μέλη / Foreign Parts
(ΗΠΑ, 2010)

Σκηνοθεσία: Βερενά Παραβέλ, Τζ. Π. Σνιαντέτσκι / Véréna Paravel, J.P. Sniadecki, Έγχρωμο, 80΄

Κάπου στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, σε μια βιομηχανική ζώνη που πρόκειται να κατεδαφιστεί και προσφέρεται για αστική ανάπλαση, ανακαλύπτουμε μια παράξενη κοινότητα που ζει από το εμπόριο ανακύκλωσης υλικών από τις μάντρες και τους σκουπιδότοπους. Ο τελευταίος κάτοικος αυτού του μέρους τριγυρίζει στους δρόμους έξαλλος σαν βασιλιάς Ληρ που έχασε τον δρόμο του. Δύο εραστές ψάχνουν για τροφή και ασφάλεια για να βγάλουν τον χειμώνα. Η άστεγη «βασίλισσα» της μάντρας αποδρά στις ονειροφαντασίες της. Η ταινία συλλαμβάνει τα φαντάσματα μιας αστικής οικολογίας που τείνει προς εξαφάνιση.

 

Λεβιάθαν / Leviathan
(ΗΠΑ - Γαλλία - Ηνωμένο Βασίλειο, 2012)

Σκηνοθεσία: Βερενά Παραβέλ, Λουσιάν Καστέν Τέιλορ / Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor, Έγχρωμο, 87’

Στ’ ανοιχτά της ακτής του Νιου Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης –της αλλοτινής πρωτεύουσας της φαλαινοθηρίας που ενέπνευσε το Μόμπι Ντικ του Μελβίλ– ένα τεράστιο αλιευτικό σαλπάρει για ένα ταξίδι εβδομάδων διασχίζοντας τα σκοτεινά, μαύρα νερά. Ένα ριζοσπαστικό πορτρέτο της σύγχρονης εμπορικής αλιευτικής βιομηχανίας, που καταβυθίζει τον θεατή σε μια ζωηρή, σχεδόν καλειδοσκοπική αναπαράσταση της αρχέγονης πάλης ανάμεσα στον άνθρωπο και στα κύματα της θάλασσας.

 

Ω, ανθρωπότητα! / Ah Humanity!
(Γαλλία - ΗΠΑ - Ιαπωνία, 2015)

Σκηνοθεσία: Λουσιάν Καστέν Τέιλορ, Βερενά Παραβέλ, Ερνστ Καρέλ / Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel, Ernst Karel, Έγχρωμο, 24΄

Ένας στοχασμός για την εύθραυστη και αλλοπαρμένη ανθρωπότητα κατά την Ανθρωπόκαινο, τη γεωλογική περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη Γη. Έχοντας ως αφετηρία την καταστροφή της Φουκουσίμα, οι εικόνες που προβάλλονται (τα θέματα των οποίων βρίσκονται ταυτόχρονα κοντά και μακριά στον φακό, καθώς τραβήχτηκαν με κινητό μέσα από ένα φορητό τηλεσκόπιο) παρουσιάζουν τη νεωτερικότητα σαν ένα τοπίο Αποκάλυψης. Παράλληλα, φανερώνουν το πόσο επιρρεπείς είμαστε στην ιστορική λήθη και στις μεγαλεπήβολες ιδέες μας για το μέλλον.

 

Λόγια του ονείρου / Somniloquies
(Γαλλία - ΗΠΑ, 2017)

Σκηνοθεσία: Βερενά Παραβέλ, Λουσιάν Καστέν Τέιλορ / Véréna Paravel, Lucien Castaing-Taylor. Έγχρωμο, 74΄ 

Μια ρευστή κάμερα ταξιδεύει στις καμπύλες γυμνών σωμάτων που κοιμούνται γαλήνια. Στην μπάντα του ήχου, ακούμε θραύσματα από τις ενύπνιες περιπέτειες του Ντιόν ΜακΓκρέγκορ, ενός παραγνωρισμένου αμερικανού στιχουργού της δεκαετίας του ‘60. Κάθε βράδυ, ο συγκάτοικός του ηχογραφούσε το παραμιλητό του, καταγράφοντας την πιο γνήσια συνθήκη ελευθερίας του ανθρώπου – όταν η νόηση αφήνεται ανεξέλεγκτη και το υποσυνείδητο παίρνει τα ηνία... Μια αισθητηριακή χαρτογράφηση όλου του φάσματος των συναισθημάτων μας, ακόμα κι αυτών που δεν γνωρίζουμε ακόμα.

 

Κανίβαλος / Caniba
(Γαλλία, 2017)

Σκηνοθεσία: Λουσιάν Καστέν Τέιλορ, Βερενά Παραβέλ / Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel. Έγχρωμο, 95'

Μια νωπογραφία για τη σάρκα και την επιθυμία, που στοχάζεται πάνω στην ανησυχαστική σημασία του κανιβαλισμού για την ανθρώπινη ύπαρξη. Μέσα από τη γνωριμία μας με τον ιάπωνα κανίβαλο Ισέι Σαγκάουα και την εξερεύνηση της μυστηριώδους σχέσης του με τον αδελφό του, διαπιστώνουμε πως ο κανιβαλισμός είναι ίσως πολύ πιο κοντά στην ανθρώπινη κατάσταση απ’ ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε.