Προβολή ντοκιμαντέρ Science Reactors: Επικοινωνώντας την επιστήμη αλλιώς – Αφιέρωμα «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος»

Μια ομάδα επιστημόνων με το όνομα Science Reactors μοιράζεται με το κοινό την αγάπη της για την επιστήμη με τον πιο απλό, κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο: το stand-up comedy, στο ντοκιμαντέρ Science Reactors: Επικοινωνώντας την επιστήμη αλλιώς της Λίλας Μώκου. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του αφιερώματος «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος», το οποίο πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, παρουσιάζοντας 5 ντοκιμαντέρ που κάνουν την ελληνική πρεμιέρα τους στο φετινό επετειακό φεστιβάλ.

Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ Science Reactors: Επικοινωνώντας την επιστήμη αλλιώς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ έπειτα ακολούθησε συζήτηση των συντελεστών με τους θεατές.  

Μπορεί η επιστήμη να γίνει απλή και κατανοητή για το ευρύ κοινό; Μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τη «σοβαρότητά» της; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η ομάδα των Science Reactors που πρωταγωνιστούν στην ταινία. Η ομάδα απαρτίζεται από επιστήμονες από διαφορετικά πεδία – φυσική, αστροφυσική, χημεία, βιολογία, μαθηματικά. Πριν από το ξεκίνημα της προβολής, το κοινό πήρε μια μικρή γεύση από το «Stand up Science» της ομάδας, όπως το ονομάζουν οι ίδιοι, οι οποίοι παρουσίασαν με κωμικό και απλό τρόπο γιατί υπάρχουν δυο ομάδες ανθρώπων, οι συνεπείς και οι αργοπορημένοι, γιατί μας ξυπνάει ο καφές και γιατί τα βακτήρια θεωρούνται οι πρόγονοι μας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε την προβολή του φιλμ, η ιδρύτρια της ομάδας Ελένη Γραμματικοπούλου, υπογράμμισε πως «έχουμε μπει στην διαδικασία πέρα από το θέατρο και το stand up να ασχοληθούμε και με άλλες τέχνες, όπως ο χορός. Είμαστε μια ομάδα δίχως χορηγούς, μόνο με αγάπη για την επιστήμη. Δείχνουμε την ευχάριστη πλευρά της και θέλουμε να χαρίζουμε γέλιο μέσα από απλά κείμενα. Δεν γίνεται καμία έκπτωση στην επιστημονική αλήθεια. Είμαστε πιστοί στην επιστημονική γνώση και ευχαριστούμε την ΕΡΤ που μας βοήθησε να γυρίσουμε αυτό το ντοκιμαντέρ». Όπως εξήγησε η ίδια, «δεν έχουμε την δυνατότητα να πηγαίνουμε σε σχολεία, αλλά όταν παρακολουθούν παιδιά τις παραστάσεις μας πάντα ενθουσιάζονται και επιθυμούν τέτοιους καθηγητές για το σχολείο τους».