Βλάχικο αντάμωμα στο Σινεμά

Η πλούσια πολιτιστική παράδοση των βλάχικων κοινοτήτων των Βαλκανίων έρχεται στο προσκήνιο μέσα από την Κινηματογραφική Βλαχική / Αρμάνικη Συνάντηση!

Βλάχικο αντάμωμα στο Σινεμά

23 Σεπτεμβρίου 2018, 12:00, αίθουσα Σταύρος Τορνές, είσοδος ελεύθερη

Η πλούσια πολιτιστική παράδοση των βλάχικων κοινοτήτων των Βαλκανίων έρχεται στο προσκήνιο μέσα από την Κινηματογραφική Βλαχική / Αρμάνικη Συνάντηση την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 12:00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές

Το Βλάχικο αντάμωμα στο Σινεμά, διοργανώνουν το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» Μεσολογγίου και το Πολιτιστικό Κέντρο Εικόνας και Ήχου στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της διαβαλκανικής δράσης «Performing Identity: The Balkan Aromanians» η οποία σχεδιάστηκε στην διάρκεια του προγράμματος «Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης_2017»  υπό την αιγίδα των Γερμανικών Ινστιτούτων Θεσσαλονίκης, Σόφιας και Βουκουρεστίου.

Η διαβαλκανική αυτή συνεργασία επιδιώκει μέσα από την αφηγηματική δύναμη της κινηματογραφικής μηχανής να ανιχνεύσει την πολιτιστική ταυτότητα των βλάχικων κοινοτήτων, να εντοπίσει τα σημεία απόκλισης και σύγκλισης των κοινοτήτων αυτών, να διερευνήσει τους τρόπους διάδοσης της βλάχικης γλώσσας και κυρίως να ανακαλύψει το ρόλο της μουσικής στην πολιτιστική αυτή παράδοση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της δράσης. Πρόκειται για τα: Hiu Armãnu της Ειρήνης Δελιδάκη (Βέροια, 2018), Τα Βλαχοχώρια της Αιτωλοακαρνανίας  των Γρηγόρη Δουλιώτη και Όλγα Δασκαλή (Παλαιομάνινα, 2017) και Performing identity του  Emilian Mărgărit (Cogealac 2017). Θα προηγηθούν σύντομες εισηγήσεις με θέμα τα ήθη και τα έθιμα της βλάχικης κοινότητας, όπως διασώζονται στις διαφορετικές αυτές περιοχές των Βαλκανίων καθώς και μουσικό αφιέρωμα στη βλάχικη μουσική από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας.

 

INFO

Αίθουσα Σταύρος Τορνές
Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, 12:00
Είσοδος ελεύθερη