«ΠAME ΣINEMA; 2004»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Απριλίου 2004 το 4ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;» στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 115 σχολεία από την Ελλάδα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Νησιά Βορειανατολικού Αιγαίου) και τη Νέα Υόρκη· ανάμεσα τους για πρώτη φορά και τρία ειδικά σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την τελετή απονομής των βραβείων του 4ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά; 2004» που μεταδόθηκε ζωντανά στις 21.00 από την ΕΤ -1 από τις τέσσερις πόλεις - σε απευθείας σύνδεση δορυφορικά μεταξύ τους - παρουσίασαν γνωστοί ηθοποιοί και δημοσιογράφοι όπως η Ναταλία Δραγούμη (Αθήνα), ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Θεσσαλονίκη), η Πόπη Τσαπανίδου (Μυτιλήνη) και η Ρίκα Βαγιάνη (Νέα Υόρκη).

Το μουσικό μέρος της βραδιάς ανέλαβαν δημοφιλείς Έλληνες τραγουδιστές, συμμετέχοντας live στη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή των μαθητών με αγαπημένα τραγούδια. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας από την Αθήνα τους χάρισε το τραγούδι «Εφάπαξ» από την ομώνυμη ταινία, ο Διονύσης Τσακνής από την Θεσσαλονίκη αφιέρωσε στα παιδιά το τραγούδι «Θεσσαλονίκη» του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Νίκου Καββαδία, θέλοντας να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τους μαθητές της συγκεκριμένης πόλης που πήραν μέρος στο φεστιβάλ, ο Γιάννης Σαββιδάκης από τη Νέα Υόρκη έστειλε τα δικά του μελωδικά συγχαρητήρια στους μαθητές της ελληνικής ομογένειας αλλά και στους συμμαθητές στους στην Ελλάδα με το τραγούδι «Το κορίτσι μου κοιμάται» ενώ σε πρώτη εκτέλεση από τη Μυτιλήνη, το συγκρότημα των ETSI DE έπαιξε το τραγούδι «Πάμε Σινεμά;» το οποίο έγραψαν ειδικά για το φεστιβάλ.
Ειδικό χαιρετισμό στους μαθητές που συμμετείχαν στο 4ο «Πάμε Σινεμά;» απηύθυναν γνωστοί καλλιτέχνες που έχουν πάρει μέρος παλιότερα στο φεστιβάλ είτε ως μέλη της κριτικής επιτροπής, είτε ως παρουσιαστές όπως ο ¶κης Σακελλαρίου, ο Θοδωρής Αθερίδης, η Σμαράγδα Καρύδη, Νίκος Περράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Λάκης Λαζόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς και άλλοι.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του «Πάμε Σινεμά;» χαρακτηρίζοντας το «πετυχημένο», αναλαμβάνοντας τη δέσμευση πως «θα συνεχιστεί με την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου της», ενώ την ευχή πως κάποια από τα παιδιά θα τα δει να εισάγονται στην νεοϊδρυθείσα Σχολή Κινηματογράφου εξέφρασε και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κος Ιωάννης Αντωνόπουλος, ανεβαίνοντας στο βήμα για να παραδώσει το 2ο Βραβείο Θεσσαλονίκης «Πάμε Σινεμά; 2004».

TA BPABEIA
Η φετινή επταμελής Κριτική Επιτροπή του 4ου «Πάμε Σινεμά; 2004» που αποτελούνταν από τους Παντελή Βούλγαρη, Διονύση Σαββόπουλο, Mαρία Xούκλη, ¶λκη Κούρκουλο, Ρένια Λουιζίδου, Ρένο Χαραλαμπίδη και Iωάννη Aντωνόπουλο, Πρύτανη του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απένειμε τα ακόλουθα βραβεία:
ATTIKH
– To 1ο Βραβείο στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας Π Μίλτος Κουντουράς για την ταινία «Μάθε το φί(υ)λο σου»
–Το 2ο Βραβείο στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Περάματος για την ταινία «Εγώ, το παγκάκι»
– Το 3ο Βραβείο εξ ημισείας:
* στο 2ο Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών για την ταινία «Ψάξε στον καθρέφτη» και
* στο Ειδικό Λύκειο Αθήνας για την ταινία «Ο έρωτας με έρωτα περνάει»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
– Το 1ο Βραβείο στo 1o TEE Πολίχνης για την ταινία «Χαμένα Όνειρα»
– Το 2ο Βραβείο στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κωφών και Βαρήκοων για την ταινία «Στο ΜπαρΙείναι αργά για την Αγάπη»
– Το 3ο Βραβείο στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Οδός Ονείρων»
ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
– Το 1ο Βραβείο στις Λυκειακές Τάξεις Αγίου Ευστρατίου για την ταινία «Το τηγάνι της Κατερίνας»
– Το 2ο Βραβείο στο Ενιαίο Λύκειο Γέρας Λέσβου για την ταινία «Όσο νΥ αρχίσει ένα τραγούδι»
– Το 3ο Βραβείο στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Μύρινας Λήμνου για την ταινία «Τρέξε Αχιλλέα, τρέξε»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
– Το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αστόριας για την ταινία «Πάνω στο Φέρι - Μπότ»
– Τιμητική Διάκριση στην ταινία «Γέφυρα στον ήλιο» της Ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης του Γουέστ ΝάϊακΠΝέα Υόρκη
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Το Πανελλήνιο Βραβείο απονέμεται στο Ενιαίο Λύκειο Μανταμάδου Λέσβου για την ταινία «Το τελευταίο θρανίο».

Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου
Περισσότεροι απο 2000 θεατές παρακολούθησαν τις προβολές των ταινιών του 5ου Φεστιβάλ Γαλλικού Kινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στο Oλύμπιον τον Mάρτιο. Kαινούργιες αλλά και παλιότερες κλασικές ταινίες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κινηματογραφόφιλου κοινού της Θεσσαλονίκης. Iδιαίτερα επιτυχημένες ήταν και οι προβολές των ταινιών Παιχνίδια ελιγμών και Τριπλός πράκτορας, στις οποίες παρέστησαν ο σκηνοθέτης Abdelatif Kechiche με την ηθοποιό του Sabrina Ouazani και η πρωταγωνίστρια του Eρίκ Pομέρ Κατερίνα Διδασκάλου αντίστοιχα.
Ο Γαλλο-Τυνήσιος σκηνοθέτης ήρθε πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και έμεινε ικανοποιημένος από τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν για την ταινία του, στην οποία σημειωτέον παίζουν ερασιτέχνες ηθοποιοί. Όπως ακριβώς και η νεαρή Sabrina (μόλις 14 ετών), η οποία αυτή τη στιγμή παίζει σε δύο ταινίες, μία εκ των οποίων θα προβληθεί και στο Φεστιβάλ των Καννών.
Η Κατερίνα Διδασκάλου προλόγισε την ταινία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ένα κατασκοπευτικό έργο χωρίς πυροβολισμούς». Στο τέλος της προβολής συζήτησε με το κοινό για την γοητευτική εμπειρία να δουλεύεις με ένα σκηνοθέτη όπως ο Eρίκ Pομέρ. Οι ερωτήσεις που δέχτηκε αφορούσαν κυρίως στον τρόπο που έγινε η επιλογή της από το σκηνοθέτη καθώς και στο πώς είναι να δουλεύεις (ως Eλληνίδα) σε μια ξένη παραγωγή.
Από όλες τις ταινίες που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Γαλλικών Ταινιών, θετική εντύπωση έκανε και το κινούμενο σχέδιο Η προφητεία των βατράχων, η οποία απέδειξε ότι οι Γάλλοι είναι ίσως η ανερχόμενη δύναμη στο κινηματογραφικό αυτό είδος. Όσοι έχουν δει Το Τρίο της Μπελβίλ, αντιλαμβάνονται αυτόν τον χαρακτηρισμό.

 

Διαβάστε επίσης...
 

Xρήσιμα links