Παρουσίαση των Works in Progress της Αγοράς του 62ου ΦΚΘ

62ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ||

4-14/11/2021

 

Παρουσίαση των Works in Progress της Αγοράς του 62ου ΦΚΘ

 

Η Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, παρουσίασε τα Works in Progress το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στη δράση συμμετείχαν οκτώ (8) πρότζεκτ, ανάμεσά τους και δύο ελληνικά. Αρχικά, η επικεφαλής της Αγοράς, Γιάννα Σαρρή, έδωσε τον λόγο στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστη Ανδρεαδάκη, για να προλογίσει τα Works in Progress της Αγοράς. Ο κύριος Ανδρεαδάκης καλωσόρισε το κοινό και μίλησε για τη μακρά μας απουσία από τις αίθουσες. «Ήταν μακρύς ο δρόμος και δύσκολος ο καιρός, αλλά είμαστε εδώ και είμαστε ξανά μαζί», δήλωσε σχετικά.

 

Έπειτα, η Γιάννα Σαρρή καλωσόρισε τον ambassador της Αγοράς, Φώτη Σεργουλόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στα 14 ενδιαφέροντα projects που παρουσιάστηκαν νωρίτερα μέσα στη μέρα στο Crossroads της Αγοράς. Σε αντίθεση με τα συγκεκριμένα πρότζεκτ, που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους, οι ταινίες στα Works in Progress βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους. Κατόπιν, η Γιάννα Σαρρή ευχαρίστησε τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς που ήρθαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, την κριτική επιτροπή, αλλά και τους χορηγούς για την ευγενική προσφορά τους. Στη συνέχεια προβλήθηκαν οκτώ βίντεο, ένα για κάθε ταινία, στα οποία σκηνοθέτες και παραγωγοί μίλησαν για τις ταινίες τους, ανέλυσαν τους χαρακτήρες τους και έδειξαν αποσπάσματα. 

 

Το τμήμα Agora Works in Progress του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους διαπιστευμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα συμμετέχουν στην 62η διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους. Το Works in Progress πραγματοποιείται τόσο και δια ζώσης, όσο και ηλεκτρονικά.

 

Οι εφτά από αυτές τις ταινίες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στους επαγγελματίες του σινεμά. Οι δημιουργοί, εκτός από την ευκαιρία να συναντηθούν με sales agents, προγραμματιστές από άλλα φεστιβάλ και δυνητικούς συνεργάτες, θα διαγωνιστούν για το βραβείο 119 Marvila Studios για υπηρεσίες post-production εικόνας, το βραβείο MuSou Music & Sound Award (σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, audio post-production, ανεύρεση και διασφάλιση άδειας πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής χρήσης), το βραβείο Marketing της Asterisk*και το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress των 2.000 ευρώ σε ελληνική ταινία.

 

Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Γεωργία, Ολλανδία, Μαυρίκιος και Ισραήλ είναι οι χώρες που εκπροσωπούνται φέτος και ελπίζουμε να έχουν την ίδια επιτυχία με τις πρόσφατες συμμετοχές στο Works in Progress, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω ταινίες: Σελήνη, 66 Ερωτήσεις της Ζακλίν Λέντζου (Διαγωνιστικό τμήμα Berlinale Encounters 2021), Rock Bottom Riser του Fern Silva (Ειδική Μνεία-Berlinale Encounters 2021, Διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward στο 23ο ΦΝΘ), Landscapes of Resistance της Marta Popivoda (Tiger Διαγωνιστικο IFFR 2021, Χρυσός Αλέξανδρος >>FilmForward 23ο ΦΝΘ, Heart of Sarajevo IFF), SWEAT του Magnus von Horn (Cannes 2020 Label), Last Days of Spring της Isabel Lamberti (L’ACID Cannes 2020 Label, New Directors Award στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2020), Papicha της Mounia Meddour (Ένα Κάποιο Βλέμμα Φεστιβάλ Καννών 2019), Rêves de jeunesse του Alain Raoust (L’ACID Φεστιβάλ Καννών 2019), Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ρότερνταμ, SXSW 2016), Αγκάθι του Γαβριήλ Τζάφκα (CPH: PIX,Θεσσαλονίκη 2017), Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή (Τορίνο, Θεσσαλονίκη 2015), Μικρή άρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου (Φεστιβάλ Γκέτεμποργκ 2016), Μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη (Διαγωνιστικό τμήμα-Βερολίνο 2014).

 

Η κριτική επιτροπή του φετινού Agora Works in Progress είναι: Dorota Lech (Διεθνές Πρόγραμμα, Toronto International Film Festival, Καναδάς), Νίκος Σμπιλίρης (Παραγωγός, Boo Productions – Ελλάδα), Simon Gabriele (Εκπρόσωπος Πωλήσεων - Indie Sales – Γαλλία)

 

 

 

Οι ταινίες είναι:

 

  1. ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος-FILMIKI, Νίκος Πάστρας, Ελλάδα, Εκτός Διαγωνισμού

 

Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, μακριά από τους κανόνες της ασφυκτικής κοινωνίας, δημιουργούν τη δική τους κοινότητα. Καταλαμβάνουν ένα μεγάλο σπίτι στη μέση του πουθενά και αποφασίζουν να μείνουν εκεί μαζί. Η ισορροπία σύντομα θα ανατραπεί, οι σχέσεις τους θα δοκιμαστούν, αλλά θα βρουν έναν τρόπο να παραμείνουν ελεύθεροι. Αληθινές φιλίες μπασταρδεύονται με νέες συναισθηματικές έλξεις που ξεπερνούν φύλο και φυλή, σε έναν κόσμο που είναι έτοιμος, ή έστω πρόθυμος, να γκρεμιστεί για να χτιστεί απ’ την αρχή.

 

  1. ΗΣΥΧΙΑ 6-9 Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής, Παραγωγή: Μαρία Δρανδάκη-Homemade Films, Ελλάδα

 

Ο Άρης και η Άννα συναντώνται σε μια ημι-εγκαταλελειμμένη πόλη γεμάτη περίεργα μνημεία και περικυκλωμένη από κεραίες, που γεμίζουν τη νύχτα με αλλόκοτους ήχους και ανθρώπινες φωνές. Σύντομα συνειδητοποιούν πως είναι οι μόνοι ξένοι σε αυτόν τον τόπο που απειλείται μονίμως: οι κάτοικοι εξαφανίζονται ξαφνικά και ανεξήγητα, κανείς δε μπορεί να τους δει αλλά μπορεί να ακούσει τα απεγνωσμένα τους μηνύματα μέσω των κεραιών. Καθώς παρακολουθούμε την καθημερινότητα της μικρής πόλης, με τα περίεργα της τελέτουργικά, ο Άρης και η Άννα ερωτεύονται. Όταν η Άννα εξαφανίζεται, συνειδητοποιούν πως μοιράζονται περισσότερα απ’ όσα πίστευαν στην αρχή.

 

  1. A MASS FOR WANDERING SOULS Σκηνοθεσία: Pablo Lago Dantas, Παραγωγή: Diana Toucedo, Albert Kuhn Bosch–Diana Toucedo Films, Ισπανία

 

Η συνύπαρξη με αρχαία τελετουργικά σχετικά με την Παρασκευή του “aguardiente” (αλκοολούχο ποτό) ανακινούν στην Alicia πολύ ζωντανές μνήμες από το παρελθόν της. Ένα παρελθόν το οποίο θα γεμίσει το σπίτι της με ξεχασμένα φαντάσματα, τα οποία θα αναζητήσουν τη λύτρωση, μέσω της φωτιάς και του καπνού της απόσταξης: θα της υπενθυμίσουν πως το παρόν δε της ανήκει.

 

  1. GAZING AT STARS Σκηνοθεσία: David Constantin, Παραγωγή: David Constantin-Caméléon Production, Συμπαραγωγή: Frédéric Eyriey-Lithops Film, Sales Company: Sudu Connexion, Μαυρίκιος, Γαλλία

 

Στις εργατικές κατοικίες, στον Black River στον Μαυρίκιο, ο γέρος Bolom έχει εξαφανιστεί. Όταν πηγαίνει να αναζητήσει τον πατέρα του, ο Ronaldo βρίσκει μια Ινδή εργάτρια, την Ajeya, στην αυλή του. O Ronaldo και η Ajeya φεύγουν απ’ την οικία και ταξιδεύουν προς το εσωτερικό του νησιού. Το ταξίδι αυτό παίρνει άλλη διάσταση, όταν ο Ronaldo μαθαίνει πράγματα για τον εαυτό του, h Ajeya ελευθερώνεται και ο Bolom κάνει ένα τελευταίο ταξίδι με την ελπίδα να δώσει νόημα στη ζωή του και να έρθει πιο κοντά στον γιο του.

 

  1. PELICAN Σκηνοθεσία: Filip Heraković, Παραγωγή: Tamara Babun, Matija Drniković–Wolfgang & Dolly LLC, Κροατία

 

Ο Josip είναι τερματοφύλακας στο ποδόσφαιρο και αναρρώνει σε ένα σπα από έναν τραυματισμό στο γόνατο που ίσως βάλει την καριέρα του σε κίνδυνο. Αντιμέτωπος με μια τεράστια αλλαγή στη ζωή του, περνά μια κρίση ταυτότητας και αναζητά έναν τρόπο να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του. Μετά από αποτυχημένες επισκέψεις από την κοπέλα του και τους φίλους του, η ευκαιρία να συστήσει τον εαυτό του ως άλλον του εμφανίζεται, όταν τον μπερδεύουν με τον Branimir Novak, τον εκπρόσωπο πωλήσεων ρομποτικών ηλεκτρικών σκουπών σε ένα συνέδριο στο ξενοδοχείο. Τότε, εξερευνά ελεύθερα την ευκαιρία να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, λόγω του διαφορετικού επαγγέλματος, επιπέδου και προσδοκιών. Στη ζωή του μπαίνει νέα προοπτική, νέοι φίλοι και νέος έρωτας, αλλά και νέα σύγχυση και νέα διλήμματα.

 

  1. THINGS UNSAID Σκηνοθεσία: Eleonora Veninova, Παραγωγή: Goce Kralevski–DNF FILMS, Συμπαραγωγή: MiraTomić-LILITH, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία

 

Η φωτογράφος Anna και ο σύζυγός της Fillip βρίσκονται στο εξοχικό τους, όταν η γαλήνη τους διαταράσσεται από την άφιξη της Maya, την κόρη των παλιών τους φίλων που δεν έχουν δει εδώ και πολύ καιρό. Ένα βράδυ, όταν η Maya επιστρέφει σπίτι γεμάτη στα αίματα, μοιράζονται μια περίεργη στιγμή οικειότητας. Η ερωτική τρέλα της Anna και της Maya φέρνει στην επιφάνεια όλα αυτά τα οποία το ζευγάρι κρύβει όλα αυτά τα χρόνια.

 

  1. THREE JUMPS, ONE Σκηνοθεσία: Rusudan Pirveli, Παραγωγή: Rusudan Pirveli–Caucasian FILMODROM, Συμπαραγωγή: Ranko Pauković-Editson, Γεωργία, Ολλανδία

 

Ο Zuka συχνάζει στους δρόμους με τους φίλους του, ώσπου μια μέρα ένα ατύχημα μετατρέπεται σε λόγο να ερωτευτεί μια γυναίκα με τα διπλά του χρόνια. Προσπαθώντας να την προσεγγίσει, παίρνει «μαθήματα ζωής» από τον Filter, έναν φίλο του πατέρα του. Αλλά είναι αρκετά αυτά τα τέλεια μαθήματα;

 

  1. UPSIDE DOWN Σκηνοθεσία: Lee Gilat, Παραγωγή: Aviv Ben Shlush–ZOA FILMS LTD, Ισραήλ

 

Η Sachar (17), μια όμορφη, χαρισματική και έξυπνη νέα γυναίκα με μια σκοτεινή αύρα, μένει σε μια από τις πιο σκληρές γειτονιές του Bat-Yam City με την δυσλειτουργική της οικογένεια. Ο πατέρας της νοσηλεύεται σε ψυχιατρικό ίδρυμα και η μητέρα της αντιμετωπίζει προβλήματα με τους άντρες και το αλκοόλ. Κάθε πρωί, η Sachar πηγαίνει στο Gila’s House, μια διαφορετική εκπαιδευτική δομή για κορίτσια σε κίνδυνο, όπου 15 νεαρές, εκκεντρικές γυναίκες συναντιούνται καθημερινά. Η θέση της Sachar ήταν ασφαλής μέχρι που η Perry (19), μια νέα δασκάλα-στρατιώτης έρχεται ως σύμβουλος. Η  Perry είναι ανορθόδοξη, χαρισματική και αινιγματική. Μεταξύ των δύο γυναικών δημιουργείται μια ισχυρή δυναμική έλξης-αποστροφής.