Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου – Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

 

Μη χάσετε αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον, το πολυαναμενόμενο φιλμ Αμνός του Βαλντιμάρ Γιοχάνσον, ένα μαύρο παραμύθι και ταυτόχρονα μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνίστρια τη Νούμι Ραπάς!

Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, βλέπουμε το Μετά την αγάπη του Αλίμ Καν, ένα συγκινητικό δράμα που υφαίνει το πορτρέτο δύο γυναικών για να αποτυπώσει τον βαθύ δεσμό που τις ενώνει, υπερβαίνοντας τα πολιτισμικά τείχη που υψώνονται μεταξύ τους.

Μια ιστορία πατρικής αγάπης, την ταινία 200 μέτρα του Αμίν Ναϊφέ, που μας βυθίζει σε μια σκοτεινή πραγματικότητα, ρίχνοντας φως στα αθέατα τείχη που υψώνει η διαχρονική καταπίεση, προβάλλεται στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Στην ίδια αίθουσα, ξαναβλέπουμε το συγκλονιστικό πολιτικό θρίλερ της Τζασμίλα Ζμπάνιτς Κβο Βάντις, Άιντα;, με αφορμή το  Βραβείο Καλύτερης Ταινίας που απέσπασε πριν λίγες μέρες στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Επίσης, συνεχίζονται στην αίθουσα Παύλος Ζάννας οι προβολές της συγκινητικής, γεμάτης ανθρωπιάς κι ευαισθησίας ταινίας Ντάνιελ ’16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

 


Την Τρίτη 21/12 και την Πέμπτη 23/12, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, σάς περιμένουμε να δούμε όλοι μαζί την ταινία Ένας άγγελος στη Γη (1947), με τους Κάρι Γκραντ και Ντέιβιντ Νίβεν. Μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία, για μικρούς και μεγάλους, που δεν πρέπει να χάσετε!

 

Σας περιμένουμε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον και την Αποθήκη 1!


 

 

 

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό & κάρτα ανεργίας: 6€

Προβολές Ταινιοθήκης: 4€

CineDoc: Γενική είσοδος 5€

 

Εισιτήρια είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Αμνός / Lamb
(Ισλανδία - Σουηδία - Πολωνία, 2021)

Σκηνοθεσία: Βαλντιμάρ Γιοχάνσον / Valdimar Jóhannsson. Σενάριο: Sjón, Valdimar Jóhannsson. Παίζουν οι: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson. Γλώσσα: Ισλανδικά. Έγχρωμη, 106΄.

 

Σε μια απομονωμένη γωνιά της Ισλανδίας, ένα παντρεμένο ζευγάρι κτηνοτρόφων ζουν με το κοπάδι τους σε μια φάρμα. Όταν ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες νεογέννητο αρνάκι στην γη τους, αποφασίζουν να το κρατήσουν και να το μεγαλώσουν σαν παιδί τους. Η απρόσμενη αυτή άφιξη στην οικογένεια θα τους φέρει χαρά αλλά στην πορεία όλα θα ανατραπούν…

Η ταινία είναι η επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για Όσκαρ.

*Βραβείο Πρωτοτυπίας στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των φετινών Καννών

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/iPKkYXc53kY

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 18.30, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, 21.30, Σάββατο 21.45.

 

 

Κβο Βάντις, Άιντα; / Quo vadis, Aida?
(Βοσνία Ερζεγοβίνη - Αυστρία -  Ρουμανία - Ολλανδία - Γερμανία - Πολωνία - Γαλλία – Νορβηγία - Τουρκία, 2020)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Τζασμίλα Ζμπάνιτς / Jasmila Žbanić. Παίζουν οι: Jasna Djuricic, Izudin Bajrovic, Boris Ler. Γλώσσες: Σερβοκροάτικα, Βοσνιακά, Αγγλικά, Ολλανδικά, Σερβικά. Έγχρωμη, 101΄.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1995, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία από τον στρατό της Σερβίας. Η Άιντα εργάζεται ως διερμηνέας για τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή για τη διατήρηση της ειρήνης. Καθώς ο κλοιός πολιορκίας της πόλης σφίγγει, η Άιντα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου για τον εαυτό της και την οικογένειά της. Καθόλου τυχαία ο τίτλος παραπέμπει στο περίφημο δίλημμα του Απόστολου Πέτρου όταν εγκατέλειπε τη Ρώμη κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών.

* Η ταινία απέσπασε την περασμένη εβδομάδα το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/wACn5p14H24

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τετάρτη 18.00

 

200 μέτρα / 200 Meters
(Παλαιστίνη - Ιορδανία - Κατάρ - Ιταλία - Σουηδία, 2020)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Αμίν Ναϊφέ / Ameen Nayfeh. Παίζουν οι: Ali Suliman, Anna Unterberger, Motaz Malhees, Lana Zreik, Gassan Abbas. Γλώσσες: Αραβικά, Εβραϊκά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 96΄).

Το ισραηλινό τείχος της Δυτικής Όχθης έχει χωρίσει τον Μουσταφά από την οικογένειά του. Όταν μαθαίνει ότι ο γιος του έχει υποστεί ατύχημα, ο Μουσταφά σπεύδει να βρεθεί στο πλευρό του, όμως, στο σημείο ελέγχου, μια γραφειοκρατική λεπτομέρεια τού στερεί το δικαίωμα εισόδου. Σε έναν κόσμο βάρβαρου παραλογισμού, διακόσια μόλις μέτρα μετατρέπονται σε μια αγωνιώδη οδύσσεια διακοσίων χιλιομέτρων. Μια ιστορία πατρικής αγάπης, που μας βυθίζει σε μια σκοτεινή πραγματικότητα, ρίχνοντας φως στα αθέατα τείχη που υψώνει η διαχρονική καταπίεση.

Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα «Meet the Neighbors» του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο Καλύτερης Ταινίας «Meet the Neighbors», ενώ ο σκηνοθέτης Αμίν Ναϊφέ τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος «Meet the Neighbors».

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/oTV-u-lZd24

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 21.00

 

Μετά την αγάπη / After Love
(Ηνωμένο Βασίλειο, 2020)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Αλίμ Καν / Aleem Khan. Παίζουν οι: Joanna Scanlan, Nathalie Richard, Talid Ariss. Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Ουρντού. Έγχρωμη, 99΄.

Η Μέρι Χουσέιν, μια εξηντάχρονη γυναίκα που ζει στο Ντόβερ, είχε ασπαστεί το Ισλάμ όταν παντρεύτηκε τον Αχμέντ. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της είχε μια άλλη, κρυφή ζωή, στην απέναντι πλευρά της Μάγχης. Κλονισμένη, σπεύδει στο Καλαί της Γαλλίας, αγωνιώντας να βρει το νήμα της αλήθειας. Ένα συγκινητικό δράμα που υφαίνει το πορτρέτο δύο γυναικών για να αποτυπώσει τον βαθύ δεσμό που τις ενώνει, υπερβαίνοντας τα πολιτισμικά τείχη που υψώνονται μεταξύ τους.

* Επίσημη επιλογή στην εβδομάδα κριτικών του Φεστιβάλ των Καννών και Βραβείο Ερμηνείας για τη Τζοάνα Σκάνλαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Δείτε το τρέιλερ:  https://youtu.be/FWD3PDEezb0

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 18.30, 21.30

Ντάνιελ '16 / Daniel '16
(Ελλάδα, 2020)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Γλυκερία Πατραμάνη, Παναγιώτης Χριστόπουλος, Γιάννης Τσίρος. Παίζουν οι: Νικόλας Κίσκερ, Αλέξανδρος Λιακόπουλος Μπούχχολτς, Φιλοπατίρ Αντέλ Μογράς, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρλένε Καμίνσκι, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κωστής Σειραδάκης. Έγχρωμη, 101΄.

Ο Ντάνιελ, ένας Γερμανός έφηβος, στέλνεται στην Ελλάδα, σε μια κοινότητα αγωγής ανηλίκων, για να εκτίσει την ποινή του. Εκεί, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και καλείται να δώσει λύση σε δύσκολα διλήμματα… Η τελική του απόφαση θα ξαφνιάσει τους πάντες.

* Βραβείο Κοινού «Meet the Neighbors» στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/DlcpWDtpH4A

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 18:00 - 21:00

 

Ένας άγγελος στη Γη / The Bishop’s Wife – Χριστούγεννα στο Φεστιβάλ!

(ΗΠΑ, 1947)

Σκηνοθεσία: Χένρι Κόστερ / Henry Koster. Σενάριο: Robert E. Sherwood, Leonardo Barcovici. Παίζουν οι: Cary Grant, Loretta Young, David Niven. Γλώσσα: Αγγλικά. Ασπρόμαυρη, 109΄.

Ένας άγγελος (Κάρι Γκραντ) καταφτάνει στη Γη για να καθοδηγήσει έναν Επίσκοπο (Ντέιβιντ Νίβεν) που έχει ξεχάσει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και της αποστολής του: έχοντας κυριευτεί από εμμονή για την ανακαίνιση της εκκλησίας του, παραμελεί την οικογένειά του και ξεχνά πως οι άνθρωποι μετρούν πολύ περισσότερο από ένα απλό κτίσμα. Με όπλο τη γοητεία του, που μαλακώνει τις καρδιές των ανθρώπων, ο άγγελος θα προσπαθήσει να επαναφέρει τον Επίσκοπο στον δρόμο της καλοσύνης και της αγάπης, καθώς τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις λίγες μέρες. Μια από τις ομορφότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες, γεμάτη τρυφερότητα και χιούμορ.

*Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ, κερδίζοντας το αγαλματίδιο στην κατηγορία του Καλύτερου Ήχου.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/b2uR6D4Wsiw

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη 21/12 και Πέμπτη 23/12 18:00