Agora Talks: Mastering the Fine Art of Festival Networking

24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ // 10-20/3/2022

 

Agora Talks: Mastering the Fine Art of Festival Networking

 

Η ομιλία «Mastering the Fine Art of Festival Networking», με ομιλήτρια την Bonnie Williams (Pitch & Public Speaking Coach), πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου, στην Αποθήκη Γ, στο πλαίσιο της Αγοράς του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη δεξιοτήτων για σωστό και εύκολο networking.

 

«Είναι δύσκολο να γνωρίσεις νέα άτομα σε φεστιβάλ… γι’ αυτό θέλω να παίξουμε ένα παιχνίδι!»

Με αυτό τον αντισυμβατικό τρόπο ξεκίνησε η ομιλία της Bonnie Williams, η οποία ζήτησε αρχικά από τους Έλληνες να σηκωθούν. Μετά, από όσους ήρθαν με αεροπλάνο: σηκώθηκαν άνθρωποι από την Πολωνία, τη Βοσνία, τη Σερβία, τη Μολδαβία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, σε ένα παιχνίδι γνωριμίας μεταξύ φεστιβαλικών. «Είμαστε σαν τα Ηνωμένα Έθνη!», αναφώνησε.

 

Στην Αποθήκη Γ υπήρχαν παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, sales agents, προγραμματιστές, podcasters και όλες οι κατηγορίες επαγγελματιών από  τον  ευρύτερο χώρο του κινηματογράφου. «Βρισκόμαστε σε έναν ποικιλόμορφο χώρο, γνωρίζουμε ανθρώπους διαφορετικών κατευθύνσεων και εμπειριών», σχολίασε. «Γιατί είστε όλοι εδώ; Δεν πρόκειται για υπαρξιακή ερώτηση. Τι προσπαθείτε να πετύχετε;» ρώτησε το κοινό η κυρία Williams. Της απάντησαν σκηνοθέτες με ταινίες, προγραμματιστές, sales agents που επιθυμούν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, distributors και διάφοροι άλλοι επαγγελματίες του χώρου. «Όλοι, λοιπόν, προσπαθείτε είτε να δημιουργήσετε νέες σχέσεις είτε να καλλιεργήσετε υπάρχουσες. Πώς βιώνετε το φεστιβαλικό networking; Και το σημαντικότερο: ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζετε σε αυτή τη διαδικασία;» ρώτησε η κ. Williams το κοινό.

 

«Δεν είναι ποτέ εύκολο να προσεγγίσεις κάποιον για να του μιλήσεις. Ειδικά όταν διακυβεύονται πολλά. Όταν μπορείς να επωφεληθείς από αυτήν τη σχέση, είναι πολύ πιο δύσκολο, είναι μεγάλη η πίεση της πρώτης εντύπωσης!», σχολίασε. «Θέλω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου από την εμπειρία μου σε φεστιβάλ κινηματογράφου: οι πληροφορίες που έχετε στον κατάλογο είναι σαν το προφίλ σας στο Tinder. Και το πρώτο σας meeting είναι το πρώτο σας ραντεβού. Πώς μπορείτε λοιπόν να κλείσετε ένα πρώτο ραντεβού και για τι ακριβώς θα μιλήσετε στη διάρκειά του; Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι: πώς θέλω να με βλέπουν οι άλλοι; Εσείς έχετε τον έλεγχο για το πώς παρουσιάζεστε στους υπόλοιπους. Πώς θέλω να ανταποκρίνονται οι άλλοι σε αυτά που λέω, σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο; Η σχέση στο επίπεδο του Φεστιβάλ δεν απέχει από μία πραγματική σχέση και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζετε!», υπογράμμισε.

 

Στη συνέχεια, μίλησε για τα τρία στοιχεία της πειθούς:

 

  1. Ήθος, οι ηθικές σας αρχές, οι οποίες κάνουν τους ανθρώπους να σας εμπιστεύονται - μια υποσυνείδητη διαδικασία, που χρειάζεται χιλιοστά του δευτερολέπτου για να συντελεστεί.
  2. Πάθος, το συναισθηματικό κομμάτι σας, ο ψυχισμός σας, και κατά πόσο αυτός μπορεί να συνδεθεί με τον ψυχισμό των υπολοίπων.
  3. Λόγος, η επιχειρηματολογία σας, τα λεγόμενά σας και το κατά πόσο οι άλλοι αντλούν νόημα από αυτά.

 

«Το ερώτημα είναι αν κάποιος συνδέεται μαζί σας στους τρεις προαναφερθέντες τομείς», υπογράμμισε. Στη συνέχεια, η ομιλία έγινε διαδραστική, και οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε μια σειρά γνωριμιών με τα υπόλοιπα μέρη της Αγοράς. Στον πρώτο κύκλο γνωριμιών, οι συμμετέχοντες γνώρισαν ένα τυχαίο μέλος της Aγοράς σε διάρκεια ενός λεπτού. Έπειτα, ακολούθησε δεύτερος κύκλος, στον οποίο οι συμμετέχοντες έκαναν μια μικρή παρουσίαση του εαυτού τους, με έναν γρήγορο και περιληπτικό τρόπο, στη διάρκεια ενός λεπτού, απαντώντας στις εξής ερωτήσεις: Ποιοι είστε; Ποιο είναι το project σας; Με τι ασχολείστε; Για ποιον λόγο το κάνετε; Για ποιον λόγο βρίσκεστε στο Φεστιβάλ;

 

«Αυτά που είπε ο συνομιλητής σας είναι ο «λόγος». Το πώς το είπε, είναι το «πάθος». Τα ενδιαφέροντα και γοητευτικά στοιχεία του χαρακτήρα του, είναι το «ήθος», σημείωσε. Το κοινό δήλωσε πως ο χρόνος του ενός λεπτού είναι λίγος, και η κυρία Williams συμφώνησε. «Το networking απαιτεί προετοιμασία. Πρέπει να προετοιμάσετε μια μικρή εισαγωγή για τη δουλειά σας. Η γνωριμία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε: ακόμη και στην ουρά για να πάρετε καφέ. Θέλω να διώξω όλους τους φόβους που τυχόν έχετε απέναντι στη γνωριμία με ξένους ανθρώπους», συμπλήρωσε. Στο σημείο αυτό, πέρασε στον τρίτο κύκλο γνωριμιών, όπου οι συμμετέχοντες σύστησαν τον συνομιλητή τους σε κάποιον τρίτο. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του networking: δεν αφορά μόνο την τρέχουσα στιγμή. Αφορά και μελλοντικά γεγονότα που δεν έχουν ακόμη συντελεστεί. Εάν γνωρίσετε κάποιον με τον οποίο δεν μπορείτε να συνεργαστείτε στην παρούσα χρονική στιγμή, μπορείτε να τον συστήσετε σε κάποιον τρίτο», ανέφερε σχετικά.

 

Μετά τον τρίτο κύκλο γνωριμιών, η κυρία Williams πέρασε σε ορισμένα καταληκτικά συμπεράσματα: «Όπως φαίνεται, είμαστε πολλά περισσότερα από τα όσα κάνουμε επαγγελματικά. Μην μένετε υπερβολικά προσκολλημένοι στο πρότζεκτ σας. Πρέπει να ξεπερνάτε τα επικοινωνιακά εμπόδια και να ξεκινάτε συζητήσεις με οργανικό τρόπο».

 

Στη συνέχεια, έδωσε ορισμένες συμβουλές για τον σχηματισμό καλής πρώτης εντύπωσης:

 

  1. Ο άλλος είναι το κέντρο της συζήτησης
  2. Παραμείνετε στο παρόν, σχολιάστε κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή
  3. Δημιουργήστε ανοιχτή ατμόσφαιρα, κάνοντας ένα κοπλιμέντο στον συνομιλητή σας
  4. Ακούστε πραγματικά και δείξτε πως νοιάζεστε
  5. Συστήστε ανθρώπους σε τρίτους- μακροπρόθεσμα θα ανταμειφθείτε
  6. Απολαύστε τη στιγμή -ο χρόνος μας εδώ είναι περιορισμένος!

 

Τέλος, έδωσε ορισμένες συμβουλές για την πρώτη συνάντηση:

 

  1. Ερευνήστε τους ανθρώπους με τους οποίους θα συναντηθείτε
  2. Μιλάτε πάντα με έναν σκοπό στο μυαλό σας: τι προσπαθείτε να πετύχετε από τη συνάντηση αυτήν;
  3. Να γνωρίζετε καλά τη μικρή παρουσίαση που έχετε ετοιμάσει για τον εαυτό σας.
  4. Συνδεθείτε πραγματικά με το συνομιλητή σας: παραμείνετε παρόντες και ενεργοί στη συζήτηση.
  5. Ακόμη και αν δεν ενδιαφέρονται για το project σας, ενδεχομένως ενδιαφέρονται για εσάς ως ανθρώπους.
  6. Κανονίστε επαναληπτική συνάντηση.