Agora Docs - Meet the Future: Γυναίκες δημιουργοί από τη Γεωργία

24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ // 10-20/3/2022

Agora Docs - Meet the Future: Γυναίκες δημιουργοί από τη Γεωργία

 

Στο πλαίσιο της Αγοράς του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου, στην αποθήκη Γ, η παρουσίαση της ενότητας Meet the Future, η οποία στοχεύει στην παρουσίαση και ανάδειξη του έργου ανερχόμενων ταλέντων από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας. Στη φετινή διοργάνωση, πέντε νέες σκηνοθέτιδες ντοκιμαντέρ από τη Γεωργία είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το έργο τους μέσα από την προβολή σύντομων κλιπ και σκηνών. Οι δημιουργοί που συμμετείχαν στην παρουσίαση ήταν οι: Tamta Gabrichidze, Ketevani Kapanadze, Elena Mikaberidze, Shorena Tevzadze και Maradia Tsaava. Τη συζήτηση συντόνισε η παραγωγός Ρέα Αποστολίδη, η οποία προλόγισε την εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας προβλήθηκαν δίλεπτα αποσπάσματα από κάθε πρότζεκτ.

 

«Το Meet the Future είναι μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με σκοπό την ανάδειξη νέων δημιουργών από τη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Φέτος, επικεντρωνόμαστε στην περιοχή της Γεωργίας, προβάλλοντας πέντε υπέροχες γυναίκες δημιουργούς ντοκιμαντέρ», ανέφερε αρχικά προτού δώσει τον λόγο στη Manana Suradze, εκπρόσωπο του Κέντρου Κινηματογράφου της Γεωργίας, η οποία έδωσε με τη σειρά της πληροφορίες για τη δράση του συγκεκριμένου οργανισμού. «Το Κέντρο Κινηματογράφου της Γεωργίας δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια με σκοπό την υποστήριξη της γεωργιανής παραγωγής ταινιών. Υποστηρίζουμε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, διοργανώνουμε διαγωνισμούς, βοηθούμε τους δημιουργούς και τα έργα τους να φτάσουν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, workshops και masterclasses. Θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας μετά την παρουσίαση για να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για τη δράση του Κέντρου. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη».

 

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης από την κ. Suradze, η συντονίστρια της συζήτησης, Ρέα Αποστολίδη, έδωσε τον λόγο στη Shorena Tevzadze, απόφοιτο κινηματογράφου με συμμετοχές στην Berlinale και στο Sarajevo Talents. Η δημιουργός, η οποία έχει αποσπάσει το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Cinedoc Tbilisi, μίλησε για το πρότζεκτ The Fortress, το οποίο υποστηρίζεται από το Κέντρο Κινηματογράφου της Γεωργίας. «Το ντοκιμαντέρ είναι σε εξέλιξη. Αφορά δυο έφηβους, δίδυμα παιδιά, που περνάνε το καλοκαίρι τους σε ένα οχυρό πάνω σε μια λίμνη, το οποίο έχει χτιστεί από έναν 55χρονο άνδρα. Υπάρχει ένας μύθος για τη λίμνη, ότι στον πάτο της βρίσκεται μια χρυσή κούνια και ένα αγόρι το οποίο μια μέρα θα σώσει ολόκληρο το έθνος. Ο ιδιοκτήτης του οχυρού το έφτιαξε βασισμένος σε αυτό τον μύθο και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις. Στο οχυρό φιλοξενείται μια καλοκαιρινή κατασκήνωση πολεμικών τεχνών. Η κάμερα επικεντρώνεται σε ένα από τα αγόρια, το οποίο ήρθε στην κατασκήνωση για να περάσει καλά, αλλά υποχρεώνεται σταδιακά να ακολουθήσει τους σκληρούς κανόνες. Εκτυλίσσονται περίεργες καταστάσεις, ένα θέατρο του παραλόγου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Τη σκυτάλη πήρε η Maradia Tsaava, δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ, η οποία μίλησε για το πρότζεκτ με τίτλο Performance. «Ήθελα να φέρω στο προσκήνιο τη μεταπολεμική περίοδο στη Γεωργία, στην εποχή των 90s. Μετά τον πόλεμο, η χώρα βρισκόταν σε μια post-Apocalyptic κατάσταση. Ήθελα να εστιάσω την προσοχή μου στις γυναίκες μέσα σε αυτή την πραγματικότητα και το πώς ανέλαβαν τεράστιες ευθύνες. Έχω αρχειακό υλικό από κάποιες παραστάσεις που έδωσαν και το έργο μου ακολουθεί μια από τις πρωταγωνίστριες μιας παράστασης, που έπρεπε να μετακομίσει στην Ιταλία για να επιβιώσει. Ήθελα να δείξω στον κόσμο αρχειακό υλικό από την τέχνη της γιαγιάς μου και την ιστορία μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να θυσιάσει την τέχνη της για να επιβιώσει», δήλωσε η ίδια.

 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Tamta Gabrichidze, βραβευμένη στο φεστιβάλ του Sundance και η πρώτη γεωργιανή δημιουργός που είδε το έργο της να προβάλλεται στο Netflix, η οποία μίλησε για το πρότζεκτ με τίτλο Mugamati, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κέντρο Κινηματογράφου της Γεωργίας. «Είναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ με μυστικιστικά στοιχεία. Πριν κάποια χρόνια, ανακάλυψα έναν περίεργο, μικρό, όμορφο κήπο, όπου βλέπει κανείς άντρες μεγάλης ηλικίας που παίζουν ένα παλιό μουσικό όργανο. Το είδος της μουσικής που παίζουν δεν είναι δημοφιλές αυτή την εποχή και πρόκειται ίσως για την τελευταία γενιά που παίζει αυτό το όργανο και ζει με αυτόν τον τρόπο. Το ντοκιμαντέρ θα μιλήσει για αυτήν την κουλτούρα που πεθαίνει μαζί τους. Ο ίδιος κήπος είναι τώρα το σημείο συνάντησης για τις νεότερες γενιές που ζουν διαφορετικά, που διαμαρτύρονται μπροστά από το Κοινοβούλιο. Είναι μια σύγκρουση, αλλά και μια σύγκλιση, δύο γενεών. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συναντώνται», δήλωσε σχετικά.

 

Αμέσως μετά, η Ketevani Kapanadze, που πραγματοποίησε το ντεμπούτο της πέρυσι, ενώ έχει βραβευθεί στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο, μίλησε για το πρότζεκτ με τίτλο Keren Batok. «Η βασική πρωταγωνίστρια είναι μια καλλιτέχνις που γνωρίζω τα τελευταία 8 χρόνια. Ζει σε ένα μικρό χωριό της Γεωργίας, δημιουργεί post punk και avant-garde μουσική, ενώ και είναι και ποιήτρια. Τα κάνει όλα μόνη της, στήνει το σκηνικό και ηχογραφεί ή δίνει οδηγίες στους γονείς της για να τη βοηθήσουν με το γύρισμα. Για τη μουσική της συνεργάζεται διαδικτυακά με πλήθος καλλιτεχνών. Είναι μια συναρπαστική προσωπικότητα», δήλωσε σχετικά.

 

Τέλος, η Elena Mikaberidze μίλησε για το πρότζεκτ με τίτλο Blueberry Dreams, ένα ντοκιμαντέρ με αντιπολεμική οπτική, το οποίο αποτελεί γαλλική συμπαραγωγή και συγχρηματοδοτείται από το Κέντρο Κινηματογράφου της Γεωργίας. «Το ντοκιμαντέρ μου εξερευνά τις ελπίδες και τα όνειρα ενός νεαρού ζεύγους που ζει σε μια διχασμένη περιοχή. Ήθελα να δείξω την κατάσταση στα σύνορα με την Αμπχαζία. Πήγα σε ένα μικρό χωριό που είναι στα σύνορα και έχει πολλά σημεία εισόδου και ελέγχου, γεμάτα Ρώσους συνοριοφύλακες. Είναι μια ιστορία για το πώς ο πόλεμος επηρεάζει τη φαντασία. Το φιλμ θέλει να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας. Οι κινηματογραφικοί δημιουργοί από τη Γεωργία σκεφτόμαστε τους συνεργάτες μας, τους φίλους μας, αλλά και όλο τον κόσμο της Ουκρανίας σήμερα. Στεκόμαστε εδώ και ζητούμε ειρήνη. Δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε ότι τα ντοκιμαντέρ δεν μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο. Ξέρουμε, όμως, ότι μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων. Ας βρούμε τον δρόμο προς την ανθρωπιά που όλοι αξίζουμε», ανέφερε σχετικά ενώ στο τέλος της εκδήλωσης και οι πέντε δημιουργοί κράτησαν μαζί μια ουκρανική σημαία, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης.