Δράσεις για όλη την οικογένεια

Προβολές και δράσεις για όλη την οικογένεια στην Βόρεια Εύβοια

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται για το καλοκαιρινό ραντεβού με το κοινό στην Βόρεια Εύβοια, με ένα πλούσιο πρόγραμμα για γονείς και παιδιά. Στο πλαίσιο του Evia Film Project, θα απολαύσουμε ταινίες που εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, θα συμμετάσχουμε σε συναρπαστικά κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και θα παίξουμε ένα περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι. Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Το Evia Film Project, το οποίο αποτελεί ένα από τα έργα «Φωτοδότες», που εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Εύβοιας, συμπίπτει με το κλείσιμο των σχολείων και περιλαμβάνει δράσεις για όλη την οικογένεια.

 

Κινηματογραφικά εργαστήρια

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 19:00 πραγματοποιούμε «Ένα κινηματογραφικό ταξίδι»  στον κόσμο του κινηματογράφου. Θα ανακαλύψουμε σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου, θα γνωρίσουμε τα είδη, θα μοιράσουμε ειδικότητες και θα πάμε για γύρισμα...

Μέσω διάδρασης και παιχνιδιού τα παιδιά θα γυρίσουν μια συλλογική μικρού μήκους ταινία με κεντρικό θέμα την σχέση ανθρώπου-φύσης. Το εργαστήρι είναι ανοιχτό στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο Απόσταγμα, στην Αγία Άννα.

Επίσης, το Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 18:00 το απόγευμα διοργανώνεται στο Κτίριο Μελά στη Λίμνη το παιδικό κινηματογραφικό εργαστήρι «Παίζουμε Κινηματογράφο στη Βόρεια Εύβοια» της Cinemathesis.

Μετά τις δράσεις της σε σχολεία και χώρους καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα με προτεραιότητα τόπους εκτός αστικών κέντρων όπως Γαύδο, Άγιο Ευστράτιο, Επτάνησα, Διαπόντιους Nήσους, Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα, Λειψούς, Κάλυμνο, Τέλενδο, Σίφνο, Σέριφο, Πάρο, Κίμωλο, Μικρές Κυκλάδες κ.ά., η Cinemathesis εγκαινιάζει τις καλοκαιρινές της δράσεις για το 2022 με το εκπαιδευτικό, βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο «Παίζουμε Κινηματογράφο στη Βόρεια Εύβοια», με το όραμα να στρέψουμε με παιδιά & εφήβους το βλέμμα στην προστασία και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα ταξίδι στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις τέχνες και την ανάγκη των πρώτων κινηματογραφιστών να καταγράψουν ιστορίες της καθημερινότητας.

Χρησιμοποιώντας απλά μέσα οπτικοακουστικής έκφρασης, θα ασχοληθούμε με την παρατήρηση του σήμερα. Κατασκευάζουμε προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια, φτιάχνουμε χαρακτήρες, φωτογραφίζουμε εικόνες, δημιουργούμε φωτοκόμικ, αναλύουμε αποσπάσματα αρχειακού υλικού επιλεγμένων ταινιών με πυρήνα το περιβάλλον, φτιάχνουμε σχέδια σεναρίων, σχεδιάζουμε storyboards, κινηματογραφούμε ιδέες και παίζουμε με την κινούμενη εικόνα με ποικίλες, βιωματικές οπτικοακουστικές δράσεις.

Στη διάρκεια δύο ωρών ενασχόλησης με τα κινηματογραφικά εργαλεία, κάθε παιδί θα αναλάβει ρόλους θεατή-κριτικού-δημιουργού.

Το πρόγραμμα «Παίζουμε Κινηματογράφο;» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας. Υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Evia Film Project.

Σχεδιασμός | Υλοποίηση εργαστηρίου: CINEMATHESIS

Περισσότερα στοιχεία για τη δομή των προγραμμάτων μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα www.cinemathesis.com. Για πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6947915881 (Λία Γεροπούλου).

Μετά το εργαστήριο θα υπάρχει κέρασμα για τους μικρούς καλεσμένους του Evia Film Project, ενώ θα ακολουθήσει στις 21:30 η προβολή της παιδικής ταινίας «Κόκκινη Χελώνα» στον κινηματογράφο Ελύμνιον, στη Λίμνη.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα προβληθούν, επίσης, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στη σχέση μας με το περιβάλλον, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά και έφηβοι.

 

Κυκλαδούπολη: Ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι

Στο πλαίσιο των δράσεων του Evia Film Project, το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα προσφέρουν μερικές ώρες διασκεδαστικού και παράλληλα εκπαιδευτικού παιχνιδιού για τα παιδιά, τους νέους και όσους αισθάνονται παιδιά, στο Κτίριο Μελά στη Λίμνη την Παρασκευή 17 (από τις 17:30 έως τις 20:30), το Σάββατο 18 (από τις 11:00 έως τις 18:00) και την Κυριακή 19 Ιουνίου (από τις 17:30 έως τις 20:30).

Η «Κυκλαδούπολη» είναι ένα παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  που σχεδιάστηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη WWF Ελλάς. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών. Κεντρικός στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι τα παιδιά να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων, αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους.

Το παιχνίδι έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να εμπνεύσει γονείς και παιδιά να υιοθετήσουν μια νέα στάση ζωής.

Το ταμπλό  του παιχνιδιού αναπαριστά το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης. 120 χαρτονομίσματα του ενός «κυκλαδόνιου» μοιράζονται στην αρχή από τον τραπεζίτη στους παίκτες.  Ανάλογα με τη ζαριά ο παίκτης μπορεί να πέσει  πάνω στις 16 κάρτες «μπουνάτσα» όπου κερδίζει κυκλαδόνια ή στις 16 κάρτες «φουρτούνα» όπου πληρώνει κυκλαδόνια ενώ με τις 22 «κάρτες τίτλων προστασίας» μπορεί να αγοράσει «προστασία» στις κατηγορίες: Θαλάσσια θηλαστικά, Ψαρικά, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Μεσογειακή βλάστηση, Τοποθεσίες-αρχαιολογικοί χώροι, Οικοτουριστικές διαδρομές κ.ά

Στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι να φέρει την έννοια της οικονομίας στην αρχική της σημασία: Τα παιδιά μαθαίνουν να τακτοποιούν τα του οίκου τους, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο ζουν. Προστατεύουν το περιβάλλον για να έχουν πόρους τώρα και στο μέλλον. Το νόμισμα της «Κυκλαδούπολης» αντιπροσωπεύει όχι  την χρηματική αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν όχι την ιδιοκτησία αλλά την προστασία της φύσης και των βιώσιμων δραστηριοτήτων στις Κυκλάδες. Γιατί τελικά ποιος βγαίνει νικητής; Αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει καθαρό αέρα να αναπνεύσει ή αυτός που έχει μια καλή ποιότητα ζωής;

 

Προβολές για μικρά και μεγάλα παιδιά

  

 

Το Evia Film Project εντάσσεται στους «Φωτοδότες» του «Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας- Εύβοια Μετά». Αποτελούν δράσεις και έργα που υλοποιούνται σε συνεργασία με Υπουργεία και Φορείς, με στόχο να αναδείξουν όλες τις πτυχές του ολιστικού προγράμματος που συγκροτείται στην Β. Εύβοια και να φωτίσουν το μέλλον της περιοχής.

Περισσότερα: 
https://evoia-meta.gov.gr/
https://www.facebook.com/EVIAMETAPROJECT/