Μια βιώσιμη και πράσινη εμπειρία

To Evia Film Project του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει στόχο να ενισχύσει την τοπική οικονομία με όρους βιωσιμότητας, δείχνοντας σεβασμό τόσο απέναντι στο οικοσύστημα της περιοχής όσο και απέναντι στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Πέρα από το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, ως πολίτες που κατοικούν στον ίδιο πλανήτη έχουμε ουσιαστική επίγνωση πως όλες οι πτυχές της ζωής μας συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη φύση.

Στην εποχή μας, έχουμε συναισθανθεί όλοι πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα από εμάς να συμβάλλει προσωπικά στην προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και των συνανθρώπων μας, περιορίζοντας το αποτύπωμα που δημιουργούν ο τρόπος ζωής και οι συνήθειές μας.

Το Evia Film Project αναγνωρίζει το δικό του αποτύπωμα και δεσμεύεται να ακολουθήσει μια προσέγγιση «πράσινης» ανάπτυξης και βιωσιμότητας, υιοθετώντας μια ολιστική προσέγγιση που θα έχει ως προτεραιότητα το κοινό συμφέρον όλων μας, ελπίζοντας πως θα λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης και πληροφόρησης, αλλά και ως παράδειγμα προς μίμηση.

Η κρισιμότητα της κατάστασης, που δεν σηκώνει αναβολές, αποτυπώνεται και στη μακροπρόθεσμη ευθύνη που έχει επωμιστεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τόσο στο πλαίσιο του Evia Film Project όσο και στα μελλοντικά του σχέδια. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιδιώκει διαχρονικά να φέρει στο προσκήνιο ιστορίες που θίγουν κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα οικουμενικής εμβέλειας. Όλα αυτά τα χρόνια, το Φεστιβάλ έχει προσφέρει τη δυνατότητα και τις αφορμές στον καθένα από εμάς να αναλογιστεί τον τρόπο ζωής που επιθυμεί να ακολουθήσει. Στο τελευταίο μας πρότζεκτ, ενώνοντας δυνάμεις με τις τοπικές δημοτικές αρχές που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις και τους προμηθευτές μας, προσκαλούμε κάθε συμμετέχοντα, συνεργάτη και ενεργό πολίτη να συνδράμει στην προσπάθειά μας να απολαύσουμε το Φεστιβάλ με όρους βιωσιμότητας.

Ακόμη και τα πιο μικρά βήματα μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές, όπως φανερώνουν και οι παρακάτω απλές προτάσεις:

 

Σε συνεργασία με την εταιρεία Polygreen, θα γίνεται καθημερινά η συλλογή, διαλογή και κυκλική διαχείριση των αποβλήτων από όλα τα σημεία διεξαγωγής του στην Αιδηψό, στην Αγία Άννα και στη Λίμνη. Συγκεκριμένα, στους χώρους που θα πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις θα βρίσκονται ξεχωριστοί κάδοι ανακύκλωσης για τα ρεύματα χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, υπολειμμάτων καπνικών προϊόντων (γόπες) και οργανικών υπολειμμάτων. Στο τέλος κάθε εκδήλωσης, τα υλικά που θα έχουν συλλεγεί θα μεταφέρονται σε ειδικούς κάδους αποθήκευσης, όπου θα ζυγίζονται και θα καταγράφονται στην ειδική εφαρμογή Just Go Zero App.

Τα υλικά που θα συλλεχθούν, θα μεταφερθούν στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων της Polygreen, για την ορθή διαχείρισή τους, ώστε να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή. Έτσι, τα οργανικά απόβλητα θα μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό για τις καλλιέργειες, το χαρτί, το πλαστικό και το αλουμίνιο θα προωθηθούν για ανακύκλωση, τα αποτσίγαρα σε εναλλακτικό καύσιμο ή μονωτικό υλικό. Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ θα γνωρίζουμε όχι μόνο τις ποσότητες των υλικών που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκειά του αλλά και τον τρόπο διαχείρισής τους ανά ρεύμα.

H Polygreen είναι μια εταιρεία-ηγέτης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως, και εξειδικεύεται σε αξιόπιστες και οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Μαζί κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για έναν πιο βιώσιμο κόσμο, όπου τίποτα δεν θα είναι περιττό και όλα θα αξιοποιούνται.

 

Το Evia Film Project εντάσσεται στους «Φωτοδότες» του «Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας- Εύβοια Μετά». Αποτελούν δράσεις και έργα που υλοποιούνται σε συνεργασία με Υπουργεία και Φορείς, με στόχο να αναδείξουν όλες τις πτυχές του ολιστικού προγράμματος που συγκροτείται στην Β. Εύβοια και να φωτίσουν το μέλλον της περιοχής.

Περισσότερα: 
https://evoia-meta.gov.gr/
https://www.facebook.com/EVIAMETAPROJECT/