Βραβεία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Διαγωνιστικά τμήματα
Το 22o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα έχει τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα.

Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα μεγάλου μήκους
Συμμετέχουν ντοκιμαντέρ διάρκειας άνω των 70 λεπτών. Ανάμεσά τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν έως τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα οποία θα διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» και για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000€. Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 5.000€.

 

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Newcomers
Συμμετέχουν ντοκιμαντέρ διάρκειας άνω των 50 λεπτών. Πρόκειται για πρώτες ή δεύτερες ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών. Ανάμεσά τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν έως τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα οποία διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο Newcomers» και για το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής. Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος Newcomers» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000€. Το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€.

 

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Film Forward
Συμμετέχουν ντοκιμαντέρ άνω των 45 λεπτών που δοκιμάζουν τα όρια της φόρμας, κοιτάζοντας το ντοκιμαντέρ μέσα από ένα ριζοσπαστικό πρίσμα. Ανάμεσά τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν έως δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα οποία διαγωνίζονται για το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος Film Forward». Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος Film Forward» συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 3.000€.

  

Τα βραβεία FIPRESCI
Η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφων FIPRESCI, που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της κινηματογραφικής κριτικής, θα απονείμει δύο βραβεία: ένα στο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ του Μεγάλου Μήκους Διαγωνιστικού Τμήματος και ένα στην καλύτερη ελληνική ταινία που εντάσσεται στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ.

 

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή- Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διαγωνιστικού τμήματος Newcomers.

 

Βραβείο Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης
Στο πλαίσιο του 22ou Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ΕΡΤ απονέμει το πρώτο βραβείο της, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στην ελληνική παραγωγή που θα κερδίσει το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση απονέμει το βραβείο ΕΡΤ- Thessaloniki Pitching Forum, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, στο καλύτερο ελληνικό project του Thessaloniki Pitching Forum το οποίο επιλέγεται από την αντίστοιχη επιτροπή.

 

Βραβεία Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Στο πλαίσιο του 22ou Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) θα απονείμει τρία βραβεία. Το βραβείο αξίας 3.000€ σε ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του VR. Το βραβείο αξίας 3.000€ σε ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο πρόγραμμα Agora Docs in Progress και το βραβείο αξίας 3.000€ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος, διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ.

 

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας
H επιτροπή της Διεθνούς Αμνηστίας που απαρτίζεται από ειδικούς στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα απονείμει το φετινό της βραβείο σε ένα ντοκιμαντέρ του προγράμματος του φεστιβάλ που φέρει την ετικέτα #humanrights.

 

Βραβεία Κοινού Fischer
Δύο Βραβεία Κοινού απονέμονται σε ταινίες άνω των 50 λεπτών (μία ελληνική και μία ξένη) και δύο Βραβεία Κοινού απονέμονται σε ταινίες κάτω των 50 λεπτών (μία ελληνική και μία ξένη). Για τα Βραβεία Κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας θα διαγωνιστούν όλες οι ελληνικές ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είτε παρουσιάζονται στο Διεθνές Πρόγραμμα είτε στα τμήματα Πλατφόρμα και από οθόνη σε Οθόνη. Για τα αντίστοιχα Βραβεία Κοινού Fischer ξένης ταινίας διαγωνίζονται όλες οι ξένες ταινίες, εκτός από αυτές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των αφιερωμάτων.

 

Παιδικό Βραβείο Κοινού - Kids Audience Award
Το Παιδικό Βραβείο Κοινού «Kids Audience Award» θα απονεμηθεί στην ταινία που θα επιλέξουν τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν τις εκπαιδευτικές προβολές Docs for Kids.

 

Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης
Η Επιτροπή του Βραβείου Νεότητας, που αποτελείται από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Υποψήφιες είναι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στις ενότητες του Διεθνούς Προγράμματος.

 

Βραβείο «Mermaid Award»
Το Mermaid Award είναι ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Το βραβείο θα δοθεί σε ντοκιμαντέρ που έχει hashtag # LGBTQI+.

 

Βραβείο WIFT GR
Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε γυναίκα σκηνοθέτιδα ταινίας που προβάλλεται στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

Βραβείο της ΠΕΚΚ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απονέμει τα βραβεία της Ένωσης στην καλύτερη ελληνική ταινία του Επίσημου Προγράμματος. Τα βραβεία απονέμονται μετά από απόφαση της ειδικής γενικής συνέλευσης όλων των μελών της ΠΕΚΚ που έχουν παρακολουθήσει το Φεστιβάλ.

 

Βραβεία Αγοράς

Agora Docs in Progress
Συμμετέχουν ντοκιμαντέρ από την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια που είναι στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, τα οποία διαγωνίζονται για:

- Η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc προσφέρει βραβείο σε υπηρεσίες post-production,
- Το βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής,
- Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει βραβείο που αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ,
- Μέσω της συνεργασίας με το Φεστιβάλ Visions du Réel (Ελβετία), ο νικητής του πρώτου βραβείου εξασφαλίζει διαμονή και δωρεάν διαπίστευση στο Φεστιβάλ της Ελβετίας τον Απρίλιο,
- Εγκαινιάζεται το Βραβείο για Υποτιτλισμό από την εταιρεία Νεανικό Πλάνο.

 

Thessaloniki Pitching Forum
Το Thessaloniki Pitching Forum είναι η νέα πλατφόρμα συμπαραγωγής και συγχρηματοδότησης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, αλλά και new media ντοκιμαντέρ (εικονικής & ενισχυμένης πραγματικότητας κ.α.) που προορίζονται για κινηματογραφική διανομή, τηλεοπτική προβολή και καλλιτεχνική έκθεση εν γένει.

Φέτος, θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία:

- Βραβείο Thessaloniki Pitching Forum (2000 ευρώ),
- Βραβείο ΕΡΤ – Thessaloniki Pitching Forum (2000 ευρώ) για ελληνικό πρότζεκτ,
- Βραβείο Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (MFI Script2Film Workshop), που αντιστοιχεί σε μια υποτροφία για το Doc Lab αξίας 2500 ευρώ καθώς και διαμονή στη Νίσυρο και τη Ρόδο για το έτος 2020 σε ένα από τα επιλεγμένα project,
- Βραβείο DAE - Documentary Association of Europe (Συμβουλευτικές συνεδρίες και δωρεάν συνδρομή μέλους),
- Βραβείο Aylon Productions Digital Services (Ψηφιοποίηση υλικού από την Aylon Productions) και
- Βραβείο Beldocs (Διαμονή και Διαπίστευση για το επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs).