Κλέφτες Καταστημάτων

Manbiki Kazoku

Επιστρέφοντας από ένα σούπερ μάρκετ με τα κλοπιμαία τους, ο Οσάμου και ο γιος του συναντούν ένα μικρό κορίτσι εγκαταλελειμμένο μέσα στο κρύο. Αρχικά, αποφασίζουν να τη φιλοξενήσουν προσωρινά· όταν όμως καταλαβαίνουν ότι αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, θα της δώσουν μια κανονική θέση στο σπίτι τους. Αν και η μεγάλη οικογένεια είναι φτωχή και ίσα ίσα τα βγάζει πέρα με τις δουλειές τους και τις μικροκλοπές, ζουν ευτυχισμένοι όλοι μαζί, ώσπου ένα απρόσμενο γεγονός αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά, θέτοντας σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν. Ο τελευταίος Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών είναι μια ευγενής, ζωογόνος αναθεώρηση του ορισμού της οικογένειας, με τη χαρακτηριστική διεισδυτική ματιά του μεγάλου Ιάπωνα κινηματογραφιστή.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Hirokazu Kore-Eda
Σενάριο: Hirokazu Kore-Eda
Διεύθυνση φωτογραφίας: Kondo Ryuto
Μοντάζ: Hirokazu Kore-Eda
Ήχος: Tomita Kazuhiko
Μουσική: Hosono Haruomi
Ηθοποιοί: Lily Franky, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Jyo Kairi, Sasaki Miyu
Παραγωγή: AOI Pro INC
Παραγωγοί: Matsuzaki Kaoru, Yose Akihiko, Taguchi Hijiri
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Mitsumatsu Keiko
Κοστούμια: Kazuko Kurosawa
Executive producer: Ishihara Takashi, Tom Yoda, Nakae Yasuhito
Σκηνικά: Akiko Matsuba
Μακιγιάζ: Mutsuki Sakai
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ιαπωνία
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 121΄
Ελληνική διανομή: One From the Heart, lefteris@onefromtheheart.gr
Επικοινωνία: Wild Bunch, ediederix@wildbunch.eu
Βραβεία/Διακρίσεις: Χρυσός Φοίνικας– Cannes Film Festival 2018 Βραβείο ICS των Καννών– International Cinephile Society Awards 2018 Βραβείο ARRI/OSRAM – Munich FF 2018

Χιροκάζου Κόρε-Έντα

Γεννήθηκε το 1962 στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Waseda το 1987, ο Κόρε-Έντα εντάχθηκε στην TV Man Union, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να σκηνοθετήσει πολλά προγράμματα ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκαν. Το 1995, πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Maborosi, που κέρδισε το Χρυσό Osella του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η ταινία After Life (1998), η οποία διανεμήθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες, έφερε στον Kore-eda διεθνή αναγνώριση. Το 2009, το Air Doll έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του 62ου Φεστιβάλ Καννών και το 2011,το I Wish κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν. Η ταινία Like Father, Like Son (2013), η οποία κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, κατέκτησε τα Βραβεία Κοινού στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, του Βανκούβερ και του Σάο Πάολο, ενώ παράλληλα σημείωσε ρεκόρ εισπράξεων σε πολλές περιοχές, σε σχέση με το box office των προηγούμενων έργων του. Το 2018 το Κλέφτες καταστημάτων κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 71ο Φεστιβάλ Καννών, το Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας στο 44ο Σεζάρ και πολλές άλλες διακρίσεις. Ακόμη ήταν υποψήφια για το 91ο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 2022 η πρώτη κορεατική ταινία του, με τίτλο Broker, κέρδισε το Οικουμενικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, ενώ ο πρωταγωνιστής του κέρδισε το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο δόθηκε πρώτη φορά σε ηθοποιό κορεάτικης καταγωγής στο πλαίσιο του 75ου Φεστιβάλ Καννών.

Φιλμογραφία

1995 Maborosi
1998 After Life
2001 Distance
2004 Nobody Knows
2008 Still Walking
2011 I Wish
2013 Like Father, Like Son
2015 Our Little Sister
2016 After The Storm
2018 Shoplifters
2022 Broker
2023 Monster