Ο άρχοντας των μυρμηγκιών

Il Signore Delle Formiche

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Κλασική στην φόρμα της, αλλά ανατρεπτική ως το τελευταίο καρέ, η ταινία αφηγείται τη συγκλονιστική αληθινή ιστορία του Ιταλού ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Άλντο Μπραϊμπάντι, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σχέση του με έναν κατά πολύ νεότερό του άντρα στην Ιταλία του ’60. Στον ιταλικό ποινικό κώδικα η ομοφυλοφιλία δεν υπήρξε ποτέ παράνομη, αφού (όπως εξηγεί ένας δημοσιογράφος με καταλυτική παρουσία στην εξέλιξη της πλοκής) η καταδίκη της από την επίσημη εξουσία θα αναγνώριζε την ύπαρξή της· ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε ποτέ την εξουσία να επινοήσει άλλους τρόπους να επιβληθεί και να καταπνίξει τη διαφορετικότητα. Έτσι, το «έγκλημά» του Μπραϊμπάντι ήταν αυτό της «plagia», της πλάγιας επιρροής και παραβίασης της προσωπικότητας ενός άλλου ανθρώπου... Ο βετεράνος μαιτρ Τζάνι Αμέλιο, ο οποίος αποκάλυψε μόλις πριν από μερικά χρόνια ότι είναι γκέι, ξετυλίγει μια ιστορία που τον σημάδεψε βαθιά όταν ήταν νέος, αφού, όπως λέει, τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως στη θέση του Μπραϊμπάντι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος, ένοχος για ένα έγκλημα που δεν έχει καμία υπόσταση. Κινηματογραφημένο με σοβαρότητα και μέτρο, αλλά με το συναίσθημα και την δικαιολογημένη οργή του δημιουργού του να δίνουν τον τόνο, το φιλμ διατυπώνει ένα κατάφορα πολιτικό και συγκινητικό μήνυμα, εν είδει απολογίας για το πλήθος των ανθρώπων που έζησαν τη ζωή τους στη σκιά, κάποιες εποχές που δεν είχαν χώρο για όλους.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Τζάνι Αμέλιο
Σενάριο: Gianni Amelio, Edoardo Petti, Federico Fava
Διεύθυνση φωτογραφίας: Luan Amelio Ujkaj
Μοντάζ: Simona Paggi
Ήχος: Emanuele Cicconi
Ηθοποιοί: Luigi Lo Cascio, Elio Germano, Sara Serraiocco, Leonardo Maltese
Παραγωγή: Kavac Film s.r.l, IBC MOVIE SRL, Tenderstories srl, Rai Cinema spa
Παραγωγοί: Simone Gattoni, Beppe Caschetto
Κοστούμια: Valentina Monticelli
Σχεδιασμός παραγωγής: Marta Maffucci
Μακιγιάζ: Esmè Sciaroni
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 134΄
Ελληνική διανομή: Ama Films
Επικοινωνία: The Match Factory
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Brian & La Pellicola d’Oro για τον καλύτερο/την καλύτερη Best Production Manager (Barbara Busso) & Βραβείο La Pellicola d’Oro για τον Καλύτερο/την Καλύτερη Οπερατέρ (Leonardo Maltese) & Βραβείο RB Κάστινγκ – Venice Film Festival 2022

Τζάνι Αμέλιο

Ο Τζάνι Αμέλιο γεννήθηκε στην Καλαβρία της Ιταλίας. Αφότου σπούδασε φιλοσοφία, μετακόμισε στη Ρώμη όπου ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη. Σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία το 1982, έπειτα από μια μακροχρόνια καριέρα στην τηλεόραση. Έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ άλλων και τρία βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία.

Φιλμογραφία

1982 Blow to the Heart
1990 Open Doors
1994 Lamerica
1998 The Way We Laughed
2004 The Keys to the House
2006 The Missing Star
2013 Intrepido: A Lonely Hero
2017 Tenerezza – Holding Hands
2020 Hammamet
2022 Lord of the Ants