Το Father Mother Sister Brother είναι μια προσεκτικά δομημένη ταινία σε μορφή τρίπτυχου. Και οι τρεις ιστορίες αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στα ενήλικα παιδιά, τον κάπως απομακρυσμένο γονέα (ή τους γονείς) τους, και μεταξύ τους. Κάθε ένα από τα τρία κεφάλαια διαδραματίζεται στο παρόν και σε διαφορετική χώρα. Το Father διαδραματίζεται στη βορειοανατολική Αμερική, το Mother στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) και το Sister Brother στο Παρίσι (Γαλλία). Η ταινία είναι μια μελέτη χαρακτήρων, ήσυχη, παρατηρητική, διόλου επικριτική – μια μελαγχολική κωμωδία.
Father Mother Sister Brother
Father Mother Sister Brother
66ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Πρόγραμμα Προβολών
|
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
16 Ιανουαρίου 2026 21:30
|
|
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
17 Ιανουαρίου 2026 21:30
|
|
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
18 Ιανουαρίου 2026 21:30
|
|
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
19 Ιανουαρίου 2026 21:30
|
|
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
20 Ιανουαρίου 2026 21:30
|
|
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
21 Ιανουαρίου 2026 21:30
|
- Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους
- Σενάριο: Jim Jarmusch
- Διεύθυνση φωτογραφίας: Frederick Elmes, Yorick Le Saux
- Μοντάζ: Affonso Gonçalves
- Ήχος: Robert Hein
- Μουσική: Jim Jarmusch, Anikka
- Ηθοποιοί: Tom Waits, Adam Driver, Mayim Bialik, Charlotte Rampling, Cate Blanchett, Vicky Krieps, Sarah Greene, Indya Moore, Luka Sabbat, Françoise Lebrun
- Παραγωγή: badjetlag, CG Cinema
- Παραγωγοί: Charles Gillibert, Joshua Astrachan, Carter Logan, Atilla Yücer
- Συμπαραγωγή: Hail Mary Pictures
- Συμπαραγωγοί: Arielle de Saint Phalle, Marieke Tricoire, Richard Bolger, Conor Barry, Derrick Tseng
- Κοστούμια: Catherine George
- Σχεδιασμός παραγωγής: Mark Friedberg, Marco Bittner Rosser
- Executive producer: Jim Jarmusch, Efe Cakarel, Jason Ropell, Zane Meyer, Anthony Vaccarello, Lorenzo Mieli, Annamaria Morelli, Alex C. Lo
- Φορμάτ: DCP
- Χρώμα: Έγχρωμο
- Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ, Ιρλανδία, Γαλλία
- Έτος Παραγωγής: 2025
- Διάρκεια: 110'
- Ελληνική διανομή: Cinobo
- Επικοινωνία: The Match Factory
- Βραβεία/Διακρίσεις: Χρυσό Λιοντάρι – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας 2025
Ταινία έναρξης
Τζιμ Τζάρμους
Ο Τζιμ Τζάρμους (γενν. 1953) σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στη Σχολή Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Στο πλαίσιο των σπουδών του σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το Διακοπές διαρκείας (1980). Η επόμενη ταινία του, το Πέρα από τον Παράδεισο (1984), τον καθιέρωσε ως έναν νέο εκπρόσωπο του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου. Ο Τζάρμους συνέχισε να εδραιώνεται με ταινίες όπως οι εκκεντρικές κωμωδίες Στην παγίδα του νόμου (1986), Μυστήριο τρένο (1989) και Μια νύχτα στον κόσμο (1992). Στις μεταγενέστερες ταινίες του Τζάρμους συγκαταλέγονται οι: Ο νεκρός (1995), στην οποία παρουσίασε τη δική του εκδοχή ενός γουέστερν, το Η χρονιά του αλόγου (1997), ένα ντοκιμαντέρ για μια ροκ συναυλία των Neil Young και Crazy Horse, και το Ghost Dog: Ο τρόπος του σαμουράι (1999). Το έργο του Καφές και τσιγάρα (2003), είναι μια συλλογή από σύντομες ανταλλαγές απόψεων μεταξύ γνωστών ηθοποιών και μουσικών την ώρα που κάπνιζαν και έπιναν καφέ. Ο Τζάρμους τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών το 2005 για την ταινία του Τσακισμένα λουλούδια (2005). Η ταινία Στα όρια του ελέγχου (2009) αποτελεί μια σειρά από σουρεαλιστικές συναντήσεις ενός δολοφόνου με τις διάφορες γνωριμίες του, ενώ το Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί (2013) είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ με βρικόλακες. Στο ντοκιμαντέρ Gimme Danger (2016) ο Τζάρμους αφηγείται την ιστορία του πανκ συγκροτήματος Iggy and the Stooges. Την ίδια χρονιά έγραψε και σκηνοθέτησε επίσης το Πάτερσον, το οποίο παρακολουθεί για μία εβδομάδα τη ζωή ενός οδηγού λεωφορείου. Αυτή η στοχαστική δραματική κομεντί γνώρισε ευρεία αναγνώριση. Στη συνέχεια ο Τζάρμους έδωσε τη δική του, ειρωνική ερμηνεία για το είδος των ταινιών ζόμπι με την ταινία Οι νεκροί δεν πεθαίνουν (2019). Η τελευταία του ταινία, το Father Mother Sister Brother, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Φιλμογραφία
1980 Permanent Vacations
1984 Stranger than Paradise
1986 Down By Law
1989 Mystery Train
1995 Dead Man
1999 Ghost Dog: The Way of the Samurai
2005 Broken Flowers
2013 Only Lovers Left Alive
2016 Paterson
2016 Gimme Danger
2019 The Dead Don't Die
2025 Father Mother Sister Brother
1984 Stranger than Paradise
1986 Down By Law
1989 Mystery Train
1995 Dead Man
1999 Ghost Dog: The Way of the Samurai
2005 Broken Flowers
2013 Only Lovers Left Alive
2016 Paterson
2016 Gimme Danger
2019 The Dead Don't Die
2025 Father Mother Sister Brother