Αγορά

Η Αγορά ξεκίνησε την πορεία της το 2005. Η Αγορά είναι το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει τον χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Στο πλαίσιο της Αγοράς εκδίδεται το Agora Manual, με όλα τα πρότζεκτ του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και του Agora Works in Progress, τις ταινίες που συμμετέχουν στο Agora Film Market, τα προφίλ των εταιρειών και των επαγγελματιών που συμμετέχουν στην Αγορά και στοιχεία για τις δράσεις της. Η Αγορά λαμβάνει χώρα στην καρδιά του Φεστιβάλ, στο ισόγειο της Αποθήκης Γ, από τις 2 έως τις 9 Νοεμβρίου 2019.
Ο φετινός πρέσβης της Αγοράς είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Πυρπασόπουλος.
Οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς είναι οι εξής:

 

Agora Film Market
2-9 Νοεμβρίου 2019
Η ψηφιακή ταινιοθήκη, σε συνεργασία από φέτος με τη Cinando, προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του 60ου ΦΚΘ. Επίσης, παρουσιάζει ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και που δεν συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν το δρόμο προς άλλα φεστιβάλ και εταιρείες διανομής. Παρουσιάζονται οι προηγούμενες ταινίες των συμμετεχόντων στο Crossroads, καθώς και μια επιλογή από ελληνικές ταινίες παραγωγής της τελευταίας χρονιάς.

 

Crossroads – Φόρουμ Συμπαραγωγών
5-9 Νοεμβρίου 2019
Το Crossroads επιλέγει κινηματογραφικά σχέδια με βάση την ποιότητα του σεναρίου, τη δημιουργική ομάδα και την πιθανότητα παραγωγής τους. Ο στόχος του Crossroads είναι να υποστηρίξει παραγωγούς ταινιών μεγάλου μήκους που σχετίζονται με την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Περισσότερα...

 

Agora Works in Progress
7 Νοεμβρίου 2019
Τα WiP δίνουν τη δυνατότητα σε επιλεγμένους sales agents, διανομείς και προγραμματιστές φεστιβάλ απ’ όλο τον κόσμο να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν μεγάλου μήκους ταινίες από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σ’ ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωσή τους.
Περισσότερα...

 

Agora Talks
5 Νοεμβρίου 2019 (αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, Μουσείο Κινηματογράφου, 10:00–18:00)
Νέοι σκηνοθέτες και παραγωγοί έχουν την ευκαιρία να μάθουν μυστικά από τους καλύτερους και πιο σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου. Μια μέρα γεμάτη με συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών, νέες μεθόδους και προσεγγίσεις στην ανάπτυξη του οπτικοακουστικού χώρου.

 

European Women's Audiovisual Network (EWA) Mentoring Program
5-8 Νοεμβρίου 2019
Tο πρόγραμμα Mentoring του EWA (Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο Γυναικών) απευθύνεται σε γυναίκες που ασχολούνται με την κινηματογραφική παραγωγή, έχουν ήδη μια σχετική εμπειρία σε εθνικό επίπεδο και επιθυμούν να εξελίξουν σε διεθνές επίπεδο τη στρατηγική και επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας τους. Το σχήμα Mentoring παραγωγών του EWA επιτρέπει στις mentees (καθοδηγούμενες) να αναβαθμίσουν βασικές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτεί το επάγγελμα, όπως η εύρεση χρηματοδότησης, η διαπραγμάτευση, η διαχείριση (management) και η επιχειρηματική ανάπτυξη. Το δίκτυο EWA αποτελείται από μια ομάδα από έμπειρες γυναίκες παραγωγούς που διαθέτουν ένα επιτυχημένο ιστορικό και μια συνεκτική πρακτική σε ευρωπαϊκές/διεθνείς συμπαραγωγές, καθώς και στην επιχειρηματική ανάπτυξη εν γένει. Το πρόγραμμα έτρεξε για 12 μήνες, ξεκινώντας από την Τεργέστη, και θα ολοκληρωθεί στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τη συνάντηση των μεντόρων και των καθοδηγούμενων (των mentors και των mentees), συμπεριλαμβάνοντας ένα masterclass για την επιχειρηματική ανάπτυξη.

 

Εργαστήρι «Ημέρα Καινοτομίας» Europa Cinemas
2-3 Νοεμβρίου 2019 (αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, Μουσείο Κινηματογράφου, 10:00-17:00)
Το ΦΚΘ και τα Europa Cinemas συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά το Europa Cinemas Innovation Day Lab με θέμα «Πώς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας: Βελτιώνοντας τις ικανότητες και ανανεώνοντας τις πρακτικές μας ως προς την ανάπτυξη κοινού», που απευθύνεται σε αιθουσάρχες. Υπό την επίβλεψη της Iris Praefke (αιθουσάρχης, κινηματογράφος Moviemento, Γερμανία) και του Hrvoje Laurenta (εκτελεστικός διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ζάγκρεμπ, Κροατία), το Εργαστήριο «Ημέρα Καινοτομίας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, από τις 14:00 έως τις 17:00, καθώς και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 17:00.

 

EUandMe: Κινηματογράφος και Ευρωπαϊκή Ένωση: Ευκαιρίες και Προοπτικές
6 Νοεμβρίου 2019 (Μουσείο Φωτογραφίας, 15:00-16:30)
Πώς μπορεί ένας επαγγελματίας του κινηματογράφου να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία που του δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να κάνει το όνειρό του και το έργο του πραγματικότητα; Τι μπορούν να προσφέρουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Creative Europe και το επιμέρους πρόγραμμα MEDIA σε ένα νέο καλλιτέχνη; Μια συζήτηση για τον κινηματογράφο και τις προοπτικές δημιουργίας στον χώρο της τέχνης σε μια σύγχρονη Ευρώπη.

Ομιλητές:
Tίνα Ζουρνατζή, Υπεύθυνη Τμήματος, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Helene Skikos, Διαχειρίστρια Προγράμματος, Creative Europe
Βασιλική Διαγουμά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, ΕΚΟΜΕ
Άννα Κασιμάτη, Αρμόδια στην Ελλάδα για το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA
Βασίλης Κεκάτος, σκηνοθέτης

 

Thessaloniki Locarno Industry Academy International
4-9 Νοεμβρίου 2019
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, φέρνουν το Thessaloniki Locarno Industry Academy International στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα που έχει στόχο να βοηθήσει τους νέους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου να επεκτείνουν τις επαγγελματικές εμπειρίες και διασυνδέσεις τους στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της διανομής, της παρουσίασης και του προγραμματισμού. 

 

Meet the Future
8 Νοεμβρίου (Agora Hub, Αποθήκη Γ, 18:00 –19:00)
Μια νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα στη νέα γενιά κινηματογραφιστών. Δημιουργοί που έχουν ταξιδέψει με μικρού μήκους ταινία τους σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο της Αγοράς την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία που δεν έχει γυριστεί ακόμα ή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Μια ευκαιρία για τους ξένους επαγγελματίες να γνωρίσουν από κοντά το νέο αίμα του ελληνικού σινεμά. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Μια νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του σινεμά. Στο πλαίσιο της 60ής διοργάνωσης εγκαινιάζεται η νέα ενότητα «Meet the Future». Κάθε χρονιά θα εστιάζει σε νέους επαγγελματίες από διαφορετική ειδικότητα του κινηματογράφου και διαφορετική χώρα ή γεωγραφική περιοχή.
Στην πρώτη χρονιά του Meet the Future θα παρουσιαστούν σκηνοθέτες ελληνικών ταινιών. Δημιουργοί που έχουν επιλεγεί με μικρού μήκους ταινία τους, τα τελευταία πέντε χρόνια, στα προγράμματα των δεκατριών μεγαλύτερων κινηματογραφικών φεστιβάλ του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν) ή έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για τα Bραβεία Όσκαρ και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους.
Οι σκηνοθέτες θα βρεθούν στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο της Αγοράς, προσχέδια για την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Μια ευκαιρία για τους επαγγελματίες που θα είναι μαζί μας να γνωρίσουν από κοντά το νέο αίμα του ελληνικού σινεμά. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.