Παράλληλες δράσεις Αγοράς

Agora Lab

H Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται και προσθέτει μια επιπλέον δράση για την υποστήριξη και ανάπτυξη του ελληνικού σινεμά. 

Η δράση AGORA LAB έρχεται να συμπληρώσει τα Agora Works in Progress και θα προσφέρει σε 3-4 ελληνικές ταινίες τη δυνατότητα να λάβουν καθοδήγηση από κορυφαίους επαγγελματίες του σινεμά.

Το Agora Lab είναι ένα εργαστήρι, μέσω του οποίου οι επιλεγμένοι δημιουργοί μπορούν να διαμορφώσουν το υλικό τους ως προς την τελική μορφή του, να αναπτύξουν τις κρυμμένες του δυνατότητες και να λάβουν πολύτιμες συμβουλές για την ολοκλήρωση της ταινίας τους.

Meet the Future

Κάθε χρόνο παρουσιάζουμε στους διεθνείς επαγγελματίες ανερχόμενους δημιουργούς και επαγγελματίες που διαμένουν στην Ελλάδα από διαφορετικούς τομείς του κινηματογραφικού φάσματος.

Το 2019 στο "Meet the Future" συμμετείχαν 15 σκηνοθέτιδες και σκηνοθέτες ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που οι ταινίες τους έχουν προβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν) ή έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ, και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους.

Αυτοί ήταν οι: Άρτεμις Αναστασιάδου, Μυρσίνη Αριστείδου, Σοφία Γεωργοβασίλη, Έμμα Δοξιάδη, Νεριτάν Ζιντζιρία, Βασίλης Κεκάτος, Ευθύμης Kosemund Σανίδης, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Στέλλα Κυριακοπούλου, Νίκος Κυρίτσης, Ζακλίν Λέντζου, Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, Χρήστος Μασσαλάς, Λουκιανός Μοσχονάς, Θανάσης Νεοφώτιστος.

Το 2020 το Meet the Future παρουσίασε οκτώ ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας, νέους στην ηλικία, αλλά ήδη διακεκριμένους επαγγελματίες. Επιλέχθηκαν οι διευθυντές φωτογραφίας που έχουν κάνει μικρού μήκους ή/και μία μεγάλου μήκους ταινία, οι οποίοι είτε έχουν βραβευτεί ως διευθυντές φωτογραφίας σε ελληνικό φεστιβάλ μικρού ή μεγάλου μήκους, είτε ταινία τους μικρού ή μεγάλου μήκους έχει συμμετάσχει σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού (συγκεκριμένα τα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνου, Ρότερνταμ, Νέας Υόρκης, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Κλερμόν Φεράν).

Αυτοί ήταν οι: Γιώργος Βαλσαμής, Γιάννης Κανάκης, Μανού Τιλίνσκι, Φίλη Ολσέφσκι, Γιάννης Σίμος, Ασημίνα Διονυσοπούλου, Στέλιος Πίσσας, Γιάννης Καραμπάτσος.

Οι διευθυντές φωτογραφίας δημιούργησαν ο καθένας ένα μια μικρού μήκους ταινία ειδικά για την παρουσίαση τους στην Αγορά του ΦΚΘ. Μπορείτε να το βρείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=hjDWB0XxI1s

EWA Mentoring Program

Tο πρόγραμμα mentoring του EWA (Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο Γυναικών) απευθύνεται σε γυναίκες που ασχολούνται με την κινηματογραφική παραγωγή, έχουν ήδη μια σχετική εμπειρία σε εθνικό επίπεδο και επιθυμούν να εξελίξουν σε διεθνές επίπεδο τη στρατηγική και επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας τους. Το σχήμα mentoring παραγωγών του EWA επιτρέπει στις mentees (καθοδηγούμενες) να αναβαθμίσουν βασικές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτεί το επάγγελμα, όπως η εύρεση χρηματοδότησης, η διαπραγμάτευση, η διαχείριση (management) και η επιχειρηματική ανάπτυξη. Το δίκτυο EWA αποτελείται από μια ομάδα από έμπειρες γυναίκες παραγωγούς που διαθέτουν ένα επιτυχημένο ιστορικό και μια συνεκτική πρακτική σε ευρωπαϊκές/διεθνείς συμπαραγωγές, καθώς και στην επιχειρηματική ανάπτυξη εν γένει.

Agora Talks

Κάθε χρόνο η Αγορά παρουσιάζει στους επαγγελματίες του σινεμά και στα πρότζεκτ που συμμετέχουν στην Αγορά, τα εργαλεία για καλύτερη κατανόηση στα πολλά και διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Από την ανάπτυξη σεναρίου, τη συμπαραγωγή, το μάρκετινγκ, τη πώληση και διανομή μιας ταινίας, η Αγορά φέρνει στο προσκήνιο ειδικούς που μοιράζονται τις εμπειρίες τους και πρακτικές συμβουλές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.