48ο ΦΚΘ: ΒΡΑΒΕΙΑ BALKAN FUND

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΒΡΑΒΕΙΑ BALKAN FUND
 
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Σταύρος Τορνές, έγινε τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου η απονομή των βραβείων του Βαλκανικού Ταμείου Aνάπτυξης Σεναρίου, Balkan Fund.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χωραφάς, η Καλλιτεχνική Διεύθυντρια του Balkan Fund, Χριστίνα Kallas-Καλογεροπούλου και 2 μέλη της κριτικής επιτροπής, οι Tudor Giurgiu και Richard Kwietniowski.
 
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Balkan Fund, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους στο τριήμερο εργαστήριο του Ταμείου, που πραγματοποιείται για Πέμπτη συναπτή χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στη δύσκολη διαδικασία επιλογής των σχεδίων σεναρίων, τα οποία φτάνουν κατά εκατοντάδες στα χέρια των υπευθύνων του Balkan Fund, για να καταλήξουν στα 12 υποψήφια project, που επί τρεις ημέρες συναγωνίζονται ενώπιον της κριτικής επιτροπής. Το Balkan Fund, συνέχισε η κα Καλογεροπούλου, «πρόκειται να απονείμει 4 ισάξια βραβεία, που συνοδεύονται από το ποσό των 10.000 ευρώ το καθένα». Φέτος ειδικά, οι υπεύθυνοι του Balkan Fund αποφάσισαν να απονείμουν και δύο ειδικές μνείες , σε δύο ξεχωριστά σχέδια σεναρίων.
 
Η συμμετοχή της Ελλάδας με το σχέδιο σεναρίου Rio, του Νίκου Πανουτσόπουλου και του Αργύρη Γερμανίδη, ήταν η πρώτη που βραβεύτηκε. Ο σκηνοθέτης Νίκος Πανουτσόπουλος πήρε το βραβείο από τα χέρια του Προέδρου του Φεστιβάλ και πλησιάζοντας στο μικρόφωνο αστειεύτηκε, λέγοντας πως «τώρα πρέπει πραγματικά να κάνουμε μια ταινία».
 
Για την επόμενη απονομή κλήθηκε η σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας Hidden Faces, Handan Ipekci, που πριν από τρία χρόνια βρέθηκε στη σκηνή για να παραλάβει το δικό της βραβείο. Το δεύτερο βραβείο πήγε στο σχέδιο σεναρίου από την Τουρκία The poorl ittle things. Το σενάριο υπογράφει ο Onder Cakar, η σκηνοθεσία είναι του Ayhan Hacifazlioglu και η παραγωγή του Sevil Demirci Cakar, οι οποίοι δήλωσαν, πως αυτή η απονομή τους δίνει την ώθηση και τη δύναμη να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.
 
Η τρίτη απονομή έγινε από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Balkan Fund και πήγε σε χέρια ρουμάνικα. Firstofall, Felicia είναι ο τίτλος του σεναρίου που βραβεύτηκε. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Melissa de Raaf και Razvan Radulescu και την παραγωγή η Ada Solomon.
 
Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ θέλησε λίγο πριν λήξει η τελετή με την απονομή του τελευταίου βραβείου, να υπενθυμίσει σε όσους βραβεύτηκαν αλλά και σε όλους όσους συμμετείχαν στο Balkan Fund, ότι η Θεσσαλονίκη και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα είναι πάντα η «μαμά» τους και πρέπει να την επισκεφτούν στο μέλλον ξανά, με μια ολοκληρωμένη αυτή τη φορά ταινία.
 
Αυτή η παρέμβαση αποδείχτηκε στη συνέχεια... προφητική, αφού το τέταρτο βραβείο πήγε στο σχέδιο σεναρίου από την Κροατία, με τον τίτλο “Mother”.
Ο κατενθουσιασμένος σκηνοθέτης Juraj Lerotic είπε, ότι «είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που παίρνω ένα βραβείο, η βραδιά αυτή θα μου μείνει αξέχαστη». Μαζί του ήταν και η παραγωγός Dana Budisavljevic, η οποία βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και όπως είπε, δε θα μπορούσε να τη φανταστεί καλύτερη.
 
Νωρίτερα στη σκηνή είχαν ανέβει, για να απονείμουν τις ειδικές μνείες, τα 2 μέλη της κριτικής επιτροπής, Tudor Giurgiu και Richard Kwietniowski . Η πρώτη διάκριση «ταξίδεψε» μέχρι την Κροατία, για το σχέδιο σεναρίου με τίτλο Metastases.. Η κριτική επιτροπή το χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σχέδια. Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του Metastases Branko Schmidt δήλωσε πολύ ευτυχισμένος και περήφανος, που η κριτική επιτροπή πίστεψε σ’ αυτόν.
 
Η δεύτερη διάκριση πήγε στη Σερβία, για το project Some other stories, το σενάριο και τη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφουν οι Ana Maria Rossi, InesTanovic, Maria Dzidzeva, Hanna Slak, Ivova Juka και την παραγωγή του, ο Nenad Dukic. Ο τελευταίος ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει την τιμητική διάκριση από την επιτροπή, ευχαρίστησε ο Φεστιβάλ για τη διοργάνωση του Balkan Fund. Είπε ακόμη ότι τη φετινή χρονιά ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα υποψήφια σχέδια σεναρίων του Balkan Fund ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και αστειεύτηκε, λέγοντας ότι «παρόλο που δεν πήραμε τα λεφτά, όλα είναι μια χαρά».
 
Προς το τέλος κλήθηκαν να ανέβουν στη σκηνή για μια αναμνηστική φωτογραφία και οι 12 συμμετέχοντες του φετινού Balkan Fund, καταχειροκροτούμενοι από όλους τους παρευρισκόμενους.
 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε η προβολή της ταινίας Hidden Faces της Handan Ipekci.