50ο ΦΚΘ: Βραβεία Balkan Fund 2009

ΒΡΑΒΕΙΑ BALKAN FUND 2009

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου το τριήμερο εργαστήρι του Balkan Fund του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την απονομή των βραβείων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Το Ταμείο Ανάπτυξης σεναρίων Balkan Fund από τις βαλκανικές χώρες συνεχίζει την επιτυχημένη δράση του για έβδομη συνεχή χρονιά.
Φέτος η κριτική επιτροπή του Balkan Fund αποτελείται από τους:
Lenny Crooks, επικεφαλής του New Cinema Fund, UK Film Council
Richard Kwietniowski, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
Razvan Radulescu, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
Χριστίνα Κάλλας-Καλογεροπούλου, σεναριογράφος, παραγωγός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεναριογράφων, καλλιτεχνική διευθύντρια του Balkan Fund.

Τα τρία σχέδια σεναρίων που βραβεύτηκαν στο φετινό Balkan Fund ήταν:

1. Orange gardens: σκηνοθέτης / σεναριογράφος Ozkan Kucuk, παραγωγός Suncem Kocer, εταιρεία: Mesopotamia Cinema Collective & Yapim 13 (Τουρκία)
2. Mother of asphalt: σκηνοθέτης / σεναριογράφος Dalibor Matanic, παραγωγός Ankica Juric Tilic, εταιρεία: Kinorama (Κροατία) Βραβείο CNC.
3. Romanian spring: σκηνοθέτης / σεναριογράφος Anca Miruna Lazarescu, παραγωγός Verona Meier, εταιρεία: Razor Films (Ρουμανία / Γερμανία)

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα είναι πάντα σύμμαχός σας. Είναι χαρά μας να παρουσιάζουμε τη δουλειά σας» τόνισε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χωραφάς, απευθυνόμενους στους νικητές του Balkan Fund.

Κατά την τελετή απονομής, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Balkan Fund Χριστίνα Κάλλας-Καλογεροπούλου επεσήμανε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τα projects που έχουν διακριθεί στο Balkan Fund, τα οποία έχουν ήδη βραβευτεί σε πολλά Φεστιβάλ του κόσμου. Στο σινεμά πρώτα από όλα έρχεται το σενάριο. Εκεί επικεντρώνεται και το Balkan Fund. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, κάθε δημιουργός παρουσιάζει τη δουλειά του στο πρώτο στάδιο, δηλαδή σε αυτό κατά το οποίο είναι πιο ευάλωτος. Εμείς είμαστε εδώ για να εντοπίσουμε το δυναμικό μιας ιστορίας και να τον υποστηρίξουμε έτσι ώστε να το αναπτύξει». Η ίδια παραδέχτηκε: «Πιστεύαμε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα μας ακολουθούσαν και άλλοι, καθώς η περιοχή των Βαλκανίων διψά για καλύτερη χρηματοδότηση και οι ευκαιρίες είναι λίγες». Η κ. Κάλλας-Καλογεροπούλου κάλεσε τόσο τους δημιουργούς όσο και τους παραγωγούς και τους διανομείς που παρακολούθησαν το Balkan Fund, να αγωνιστούν για να στηρίξουν ανάλογες προσπάθειες.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χωραφάς, απένειμε το πρώτο βραβείο της βραδιάς στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο της ταινίας Orange gardens, Ozkan Kucuk, ο οποίος ευχαρίστησε το Balkan Fund και υποσχέθηκε ότι θα δουλέψει το σενάριο της ταινίας του με βάση τα όσα αποκόμισε στο πλαίσιο του τριήμερου εργαστηρίου. Στη συνέχεια, παραλαμβάνοντας το δικό του βραβείο από τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Razvan Radulescu, ο Dalibor Matanic, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας Mother of asphalt είπε αστειευόμενος: «Τώρα νιώθω ότι το κεφάλι μου είναι πέντε φορές μεγαλύτερο, και όχι μόνο εξαιτίας του ούζου. Οφείλεται σε όλα όσα ακούσαμε από την κριτική επιτροπή, σε όλες τις χρήσιμες ιδέες που αποκομίσαμε και τις οποίες σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά».
Με τη σειρά του, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Richard Kwietniowski καλώντας την Anca Miruna Lazarescu, σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο της ταινίας Romanian spring, να παραλάβει το βραβείο της σχολίασε: «Το ερώτημα δεν είναι ‘’Why cinema now?’’, αλλά ‘’What cinema next?’’, δηλαδή ‘‘Τι είδους σινεμά από εδώ και πέρα’’». Η Anca Miruna Lazarescu εξομολογήθηκε: «Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα νικήσω και ετοιμαζόμουν για μια μελοδραματική βραδιά. Να σκεφτείτε ότι ο παραγωγός μου έχει ήδη φύγει». Η ίδια ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή που πίστεψε στο σενάριό της πιο πολύ και από ό,τι εκείνη.

Η βραδιά της απονομής των βραβείων του Balkan Fund του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκλεισε με την προβολή ταινίας Here & there του Darko Lungulov, η οποία είχε βραβευτεί πριν από τρία χρόνια στο Balkan Fund και φέτος απέσπασε το βραβείο Best New York Narrative στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα. Ο σκηνοθέτης Darko Lungulov αναφέρθηκε στην βοήθεια που έλαβε από το Φεστιβάλ, καθώς, όπως ο ίδιος σημείωσε, εκτός από τις πολύτιμες συμβουλές για το σενάριο και το βραβείο που κέρδισε, στο Balkan Fund βρήκε και τον συμπαραγωγό για να γυρίσει την ταινία του.

Τα βραβεία του Balkan Fund συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ για το κάθε βραβευμένο σχέδιο σεναρίου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την περαιτέρω ανάπτυξή του. Το Balkan Fund έχει ήδη στο ενεργητικό του έναν εντυπωσιακό αριθμό ταινιών οι οποίες αναπτύχθηκαν και ολοκληρώθηκαν με τη συνδρομή του και στη συνέχεια διακρίθηκαν με σημαντικά βραβεία στο διεθνή κινηματογραφικό στίβο, εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς όσον αφορά την ποιότητα των σχεδίων σεναρίου που παρουσιάζει κάθε χρόνο. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

• Here & There, βραβείο Best New York Narrative στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα, 2009
• The Happiest Girl in the World, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, Forum 2009
• Μικρό Έγκλημα, Variety Critic’s Choice – Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι , 2009
• Χιόνι, Μεγάλο Βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικών, Φεστιβάλ Καννών, 2008
• California Dreamin’ (endless), Mεγάλο βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα, Φεστιβάλ Καννών, 2007
• Σεράγιεβο Σ’ Αγαπώ, Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, 2006

Το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τέσσερις ταινίες του Balkan Fund: Here & There (Σερβία, βραβευμένο το 2006), First of All, Felicia (Ρουμανία, βραβευμένο το 2007), Metastases (Κροατία, ειδική μνεία το 2007) και το The Happiest Girl in the World (Ρουμανία, συμμετοχή το 2007).