51ο ΦΚΘ: Συνάντηση Kinoclimates

KINOCLIMATES

5.12.2010
Συνάντηση Kinoclimates
ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Η δημιουργία ενός δικτύου ανεξάρτητων χώρων προβολής ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, στην πρώτη ημέρα της συνάντησης Kinoclimates, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τμήματος Experimental Forum του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι κινηματογραφικών ομάδων και λεσχών από την Ευρώπη, αποτέλεσε τη συνέχεια της αντίστοιχης που έλαβε χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, με τίτλο «Kino Climates: Towards an Ecology in Film Exhibition» / «Κινηματογραφικά Κλίματα: προς μία οικολογία στην προβολή ταινιών».

Πιο συγκεκριμένα, το Kinoclimates ξεκίνησε με αφορμή την συνεργασία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και της Nova cinema που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Στόχος του, να προσφέρει μια πλήρη άποψη για την ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή της Ευρώπης και για το μέλλον αυτής, ειδικά σε ότι αφορά σε μικρούς και εναλλακτικούς χώρους και τρόπους προβολής ταινιών. Στη συνάντηση Kinoclimates που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως επεσήμαναν -από την πλευρά των διοργανωτών- ο υπεύθυνος του Experimental Forum του ΦΚΘ Βασίλης Μπούρικας και η εκπρόσωπος της Nova cinema Κάτια Ροσίνι, το «οικοσύστημα» των αιθουσών προβολής έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εξαιτίας της εμφάνισης των multiplex κινηματογράφων και της μείωσης του αριθμού των ανεξάρτητων αιθουσών. «Από τη μια πλευρά, αυξάνονται οι ανεξάρτητες, εναλλακτικές ή πειραματικές παραγωγές, ωστόσο από την άλλη μειώνονται οι χώροι όπου προβάλλονται αυτές οι ταινίες» σημείωσαν οι διοργανωτές, προσθέτοντας ότι τα κινηματογραφικά φεστιβάλ συχνά αποτελούν τη μοναδική διέξοδο προβολής για τις μη εμπορικές, καλλιτεχνικές ταινίες. «Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, γίνονται προβολές σε εναλλακτικούς χώρους, μικρές αίθουσες, γκαλερί, μουσεία και χώρους πολιτισμού», συμπλήρωσε η κ. Ροσίνι.

Στη συνάντηση Kinoclimates έλαβαν μέρος εκπρόσωποι κινηματογραφικών λεσχών από τη Σλοβενία, τη Σερβία, την Τουρκία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αγγλία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με τη γνώμη αρκετών εκ των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα Europa Cinema –το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Media της Ε.Ε., με στόχο την υποστήριξη χώρων πολιτισμού που προβάλλουν ευρωπαϊκές ταινίες- επικεντρώνεται περισσότερο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κινηματογράφου και όχι στην προβολή του κινηματογράφου ως πολιτιστικού προϊόντος. Γι’ αυτό το λόγο, όπως τονίστηκε, είναι αναγκαίος ο συντονισμός των εναλλακτικών χώρων προβολής ανά την Ευρώπη σε ένα δίκτυο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να επιλύει από κοινού ζητήματα όπως η εξασφάλιση εναλλακτικών ταινιών, ο υποτιτλισμός, η πορεία μιας ταινίας σε όλα τα σινεμά του δικτύου, κλπ. Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν η λειτουργία site και forum για την ενημέρωση και προώθηση εναλλακτικών και πειραματικών ταινιών, η επικοινωνία των μελών με δημιουργούς μέσω mailing list, κ.ά.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν το τοπίο μέσα στο οποίο λειτουργούν οι κινηματογραφικές λέσχες σε διάφορες χώρες. Στη Λουμπλιάνα, για παράδειγμα, ο ανεξάρτητος κινηματογράφος της πόλης χρηματοδοτείται τόσο από το δήμο όσο και από το κράτος, καθώς και από το δίκτυο Εuropa cinema, προκειμένου κάθε μήνα να προβάλλονται ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Στην ΠΓΔΜ έχει ιδρυθεί λέσχη πειραματικού σινεμά σε ένα τεϊοποτείο στο παλιό παζάρι, όπου κάθε Τετάρτη γίνονται προβολές συνοδεία τσαγιού, ενώ οι θεατές συνδράμουν στα έξοδα κάνοντας δωρεές. Επιπλέον, στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, παρόλο που ο πληθυσμός αγγίζει το μισό εκατομμύριο κατοίκους, έχει απομείνει μόνο μία αίθουσα κινηματογράφου. Ωστόσο, η κινηματογραφική λέσχη της πόλης, η οποία στεγάζεται σε ένα μουσικό στούντιο, προβάλλει ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού και πειραματικές δημιουργίες των μελών της. Όσο για την Αθήνα, ο παλαιός κινηματογράφος Ίρις φιλοξενεί την κινηματογραφική λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών και εισάγει τους φοιτητές στον κόσμο του εναλλακτικού κινηματογράφου. Στη γειτονική Κωνσταντινούπολη, πάλι, δεν υπάρχουν πολλές κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλουν ευρωπαϊκές ταινίες και, επιπλέον, η ταινιοθήκη έχει κλείσει. Παρόλα αυτά, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και σε διάφορα events, γίνονται προβολές πειραματικού κινηματογράφου.

Η συνάντηση Kinoclimates, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κινηματογραφικών λεσχών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010.