51ο ΦΚΘ: Τα Βραβεία

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 51ου ΦΚΘ


Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής:

• Μισέλ Δημόπουλος / Michel Demopoulos, θεωρητικός του κινηματογράφου (Ελλάδα)

Μέλη της Κριτικής Επιτροπής:

• Μοχάμετ Αλ – Νταράτζι / Mohamed Al- Daradji, σκηνοθέτης (Ιράκ).
• Σκαντάρ Κόπτι / Scandar Copti, σκηνοθέτης (Παλαιστίνη)
• Μπεχρούζ Χασέιμιαν / Behrooz Hashemian, παραγωγός (Ιράν)
• Μάρτιν Σβάιγκχοφερ / Martin Schweighofer, διευθυντής Αυστριακής Κινηματογραφικής Επιτροπής (Αυστρία)

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
• Βραβείο Καλύτερης ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος (20.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία:
ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ /PERIFERIC /OUTBOUND του Μπογκντάν Τζόρτζε Απέτρι / Bogdan George Apetri, Ρουμανία, Αυστρία, 2010
• Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος
(10.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία:
ATTENBERG, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη /Athina Rachel Tsangari, Ελλάδα, 2010
• Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος (5.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία:
ΖΑΝ ΖΑΝΤΙ, ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ/JEAN GENTIL, των Ισραέλ Κάρδενας και Λάουρα Αμέλια Γκουσμάν / Israel Cardenas, Laura Amelia Guzman, Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία, 2010


• Βραβείο Σκηνοθεσίας στον:
Μαριάν Κρισάν / Marian Crisan
Για την ταινία:
ΑΥΡΙΟ /MORGEN, Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, 2010

• Βραβείο Σεναρίου στον:
Μάρεκ Λέχκι / Marek Lechki
Για την ταινία:
ΤΟ ΠΑΡΟΡΑΜΑ/ERRATUM του Μάρεκ Λέχκι, Πολωνία, 2010

• Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην:
Άννα Ουλάρου / Ana Ularu
για την ερμηνεία της στην ταινία:
ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ /PERIFERIC /OUTBOUND του Μπογκντάν Τζόρτζε Απέτρι / Bogdan George Apetri, Ρουμανία, Αυστρία, 2010

• Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας εξ ημισείας στους:
Αντράς Χαθάζι / Andras Hathazi και Γιλμάζ Γιαλτσίν/ Yilmaz Yalcin
για την ερμηνεία τους στην ταινία:
ΑΥΡΙΟ /MORGEN, του Μαριάν Κρισάν, Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, 2010

• Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία:
ΖΕΦΙΡ/ZEFIR/ZEPHYR, της Μπέλμα Μπας / Belma Bas, Τουρκία, 2010

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Άννικα Γκούσταφσον / Annika Gustafsson (Σουηδία) Πρόεδρος, Κρις Πάτμορ/ Chris Patmore (Ηνωμένο Βασίλειο), Ντουμπράφκα Λάκιτς / Dubravka Lakic (Σερβία), Μινού Μοσιρί / Minoo Moshiri (Ιράν) και Τάσο Ρέτζιο (Ελλάδα)

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:

ΑΥΡΙΟ /MORGEN, του Μαριάν Κρισάν, Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, 2010

Για Ελληνική Ταινία στην ταινία:

ΑΠΝΟΙΑ, του Άρη Μπαφαλούκα, Ελλάδα, 2010.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει για έκτη συνεχή χρονιά το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία του τμήματος Ημέρες Ανεξαρτησίας.

Το ειδικό αυτό βραβείο, που φέτος συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 7.500 ευρώ, απονέμεται στην ταινία ΤΑ ΧΕΙΛΗ/LOS LABIOS/THE LIPS, των Ιβάν Φουντ/ Ivan Fund και Σαντιάγο Λόσα/ Santiago Loza, Αργεντινή, 2010

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής που απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες», η ταινία επιλέχθηκε καθώς «συνδυάζει με μαεστρία τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, αναδεικνύει τις αξίες της ανθρωπιάς, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, προς όσους αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες δυστυχίας και φτώχιας».

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: 

ΑΠΝΟΙΑ / APNEA του Άρη Μπαφαλούκα / Ari Bafalouka, Ελλάδα, 2010.

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΚΑΝΕΝΑΣ /NOBODY του Χρήστου Νικολέρη, 2010

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

CIRKUS COLUMBIA του Ντάνις Τάνοβιτς/ Danis Tanovic, Βοζνία Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σλοβενία, Βέλγιο, 2010

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΕΝΑΣ ΚΑΠΩΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ/EN GANSKE SNILL MANN/A SOMEWHAT GENTLE MAN, του Χανς Πέτερ Μόλαντ / Hans Petter Moland, Νορβηγία, 2010

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ»

O Δήμος Θεσσαλονίκης απονέμει για δεύτερη χρονιά το βραβείο «Το Σινεμά και η Πόλη», βραβείο που προβάλει τη σύνδεση της έβδομης τέχνης με το αστικό τοπίο των πόλεων και αναδεικνύει τη συμβολή του δεύτερου στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και το ρόλο του στον κινηματογράφο. Το βραβείο που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία:

ΖΟ ΟΠΩΣ ΖΟΝΑΤΑΝ/JO POUR JONATHAN/JO FOR JONATHAN, του Μαξίμ Ζιρού /Maxime Giroux, Καναδάς, 2010

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει φέτος το βραβείο της στην ταινία ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ /PERIFERIC /OUTBOUND του Μπογκντάν Τζόρτζε Απέτρι / Bogdan George Apetri, Ρουμανία, Αυστρία, 2010.

ΒΡΑΒΕΙΑ BALKAN FUND

Η κριτική επιτροπή του 8ου Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου Balkan Fund, η οποία αποτελείται από τους Alex Baciu (σεναριογράφο, Ρουμανία), Πάνο Ιωσηφέλη (σεναριογράφο, Ελλάδα) και Richard Kwietniowski (σεναριογράφο/σκηνοθέτη, Μ. Βρετανία/Πολωνία), απένειμε τρία βραβεία (το ένα εξ ημισείας) που αντιστοιχούν σε 7.000 ευρώ το καθένα, στα εξής κινηματογραφικά σχέδια:

September: σενάριο Κάλλια Παπαδάκη/ Πέννυ Παναγιωτοπούλου, σκηνοθεσία/ παραγωγή Πέννυ Παναγιωτοπούλου, συμπαραγωγός Θανάσης Καραθάνος, Twenty Twenty Vision (Ελλάδα/ Γερμανία).

The Last Sleepless: σενάριο/ σκηνοθεσία Ilke Yesilay, συν-σκηνοθεσία Gulsen Akbas, παραγωγή Emre Yeksan, YXN – Yeksan Film (Τουρκία). Το βραβείο υποστηρίζεται από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ Image Animee).

Και εξ ημισείας:

The Barbarians: σενάριο/σκηνοθεσία Ivan Ikic, συν-σεναριογράφος Boban Jevtic, παραγωγός Milan Stojanovic, Sense Production D.O.O. (Σερβία)

The House: σενάριο Sanja Kovacevic, σκηνοθεσία Zoran Sudar, παραγωγή Igor A. Nolan, Mainframe Production (Κροατία).

ΒΡΑΒΕΙΑ CROSSROADS

Η κριτική επιτροπή του 6ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads που αποτελείται από τους Gabor Greiner (Sales Agent – Films Boutique, Γερμανία), Claire Launay (ΑRTE, Γαλλία) και Διονύση Σαμιώτη (παραγωγός – Film in Mind, Ελλάδα) βράβευσε το κινηματογραφικό σχέδιο Youth, σε σκηνοθεσία Tom Shoval, παραγωγή Gal Greenspan, Greenproductions (Ισραήλ). Aπό φέτος, η Kodac Cinelabs Greece υποστηρίζει την παραγωγή του βραβευμένου κινηματογραφικού σχεδίου με υλικά και υπηρεσίες μέχρι και 10.000 ευρώ. Ο παραγωγός του Youth κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Κανών 2011 και την ευκαιρία να παρουσιάσει το κινηματογραφικό του σχέδιο στο Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφια το 2011.

Η κριτική επιτροπή του Crossroads απένειμε επίσης, ειδική μνεία στο κινηματογραφικό σχέδιο Home Sweet Home, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Κυριάκου Τοφαρίδη, Avra Production (Κύπρος).

Στο πλαίσιο των βραβείων της Αγοράς, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ), βράβευσε το κινηματογραφικό σχέδιο The House: σενάριο Sanjia Kovacevic, σκηνοθεσία Zoran Sudar, παραγωγή Igor A. Nolan, Mainframe Production (Κροατία).

ΒΡΑΒΕΙΟ WORKS IN PROGRESS

Η κριτική επιτροπή των Works in Progress, αποτελούμενη από τους Juliete Schrameck (MK2, Υπεύθυνη Τμήματος Αγορών και Συμπαραγωγών, Γαλλία), Karel Och (Διευθυντή Προγράμματος – Karlovy Vary Intl Film Festival, Τσεχία) και Κωνσταντίνα Σταυριανού (παραγωγό – Graal, Ελλάδα) βράβευσαν την ταινία Άδικος Κόσμος σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου, σενάριο Φίλιππου Τσίτου/Δώρας Μασκλαβάνου και παραγωγή Αλεξάνδρας Μπουσίου, Wrong Men (Ελλάδα). Να σημειωθεί ότι φέτος, οι εταιρείες Graal και Kodac Cinelabs Greece προσφέρουν στο βραβευθέν σχέδιο του τμήματος Works in Progress υπηρεσίες και υλικά αξίας έως και 70.000 ευρώ.