Βραβεία Αγοράς Ντοκιμαντέρ και EDN

21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [1-10/3/2019]

 

Βραβεία Αγοράς Ντοκιμαντέρ και EDN

Η απονομή των βραβείων της Αγοράς Ντοκιμαντέρ Doc Market του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το τμήμα Agora Docs in Progress πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 στην Αποθήκη Γ’. 

Η κριτική επιτροπή των φετινών Docs in Progress αποτελούνταν από τους Rada Sesic, Sarajevo Film Festival, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Elisabeth Hagstedt – Histoire TV, Γαλλία και Μένιο Καραγιάννη, σκηνοθέτη, Ελλάδα.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό ευχαρίστησε όλους τους δημιουργούς για τα πρότζεκτ, τις ιδέες, τις συζητήσεις, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους. «Για εμάς είστε όλοι νικητές. Σας περιμένουμε και του χρόνου με τις ταινίες σας ολοκληρωμένες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Το «παρών» έδωσε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Το πρώτο βραβείο για υπηρεσίες post-production που χορηγεί η ελληνική εταιρία post-production Δύο Τριάντα Πέντε (2|35), απονεμήθηκε στην ταινία Τέσσερις εποχές σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πατρώνη - Ελλάδα (Παραγωγή: Ελένη Χανδρινού, Μαρία Κοντογιάννη, Steficon). Το πρότζεκτ κερδίζει επίσης μια δωρεάν διαπίστευση για το φεστιβάλ Visions du Réel και διαμονή στο Φεστιβάλ της Ελβετίας τον Απρίλιο.

Το δεύτερο βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής αξίας έως και 3.500 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία Our Choices σε σκηνοθεσία Salah Al Ashkar – Συρία, Γαλλία (Παραγωγή: Etienne de Ricaud, Caractères Productions & Ariel Cypel, L’atelier des artistes en exil).

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε υποστήριξη του 21ου ΦΝΘ και της Αγοράς Doc Market απένειμε φέτος χρηματικό βραβείο 3.000 ευρώ στην ταινία 54ο Δημοτικό Σχολείο σε σκηνοθεσία και παραγωγή Δήμητρας Κουζή – Ελλάδα (Kouzi Productions).

Επιπλέον, σε χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 στο «Δωμάτιο με Θέα» του Ολύμπιον, η δράση EDN Docs in Thessaloniki 2019 που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe ΜEDIA.

Στον χαιρετισμό του, ο Film Consultant & Web Editor του EDN Ove Rishøj Jensen, δήλωσε για ακόμη μια φορά ενθουσιασμένος από τις δημιουργικές ιδέες των 20 projects που παρουσιάστηκαν φέτος, και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι αν μπορούσε θα έδινε όχι δύο, αλλά 20 βραβεία. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό, δύο έργα ήταν αυτά που τελικά διακρίθηκαν, αποσπώντας τα ακόλουθα βραβεία:

Το βραβείο Doc On Air απονεμήθηκε στο πρότζεκτ Intimate Outsiders, Σκηνοθεσία Roser Corella, Παραγωγή Roser Corella, Ana Catalá, Moving Mountains Films, Γερμανία. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και χορηγείται από την ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής των ταινιών τεκμηρίωσης.

Το νέο βραβείο MIK Doc Lab του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (ΜΙΚ) απονεμήθηκε στο πρότζεκτ Phoenix, Σκηνοθεσία-Παραγωγή Daire Collins, Ιρλανδία, Η.Β, Ρουμανία, Ισπανία, Γερμανία. Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί μια νέα συνεργασία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το εργαστήρι ανάπτυξης ταινιών τεκμηρίωσης ΜΙΚ, το οποίο προσφέρει στον νικητή μια υποτροφία αξίας 1.200 ευρώ, καθώς και διαμονή στη Νίσυρο και τη Ρόδο για το 2019 όπου διεξάγονται οι εργασίες του ΜΙΚ.

Με την υποστήριξη

Με τη συνεργασία

Υποστηρικτές βραβείων