H αφίσα και τα αφιερώματα της 44ης διοργάνωσης

H αφίσα και τα αφιερώματα της 44ης διοργάνωσης

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΑΦΙΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ 44ης ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Θεσσαλονίκη, 21 – 30 Νοεμβρίου 2003

Η αφίσα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται ετησίως, αποτελεί η ίδια ένα καλλιτεχνικό γεγονός που ‘ντύνει’ εικαστικά τις εκδηλώσεις της κάθε διοργάνωσης. Το Φεστιβάλ κλείνει φέτος τα 44 χρόνια του και οι ημερομηνίες διεξαγωγής του είναι 21 – 30 Νοεμβρίου.

Η αφίσα, Ο καλλιτέχνης

Την αφίσα του 44ου Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο Tάσος Παυλόπουλος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε γραφιστική και ζωγραφική (1978-83) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας στην Πολωνία με καθηγητές τον Henryk Tomaszewski, έναν από τους πρωτοπόρους αφισοποιούς του αιώνα μας, και την Teresa Pagowska. Έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο σε πολωνικό διαγωνισμό αφίσας (1982) και έχει συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, στις Biennale αφίσας της Βαρσοβίας (1984, 1986) καθώς και στην έκθεση The Colorado International Invitational Poster Exhibition (Η.Π.Α., 1987).

Το 1995 σχεδίασε ένα από τα δώδεκα γλυπτά (Art Clock Towers) που κατασκεύασε η Swatch για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα. Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία και ανάμεσα στα τελευταία του συγκαταλέγονται τα No Parking… (Εκδόσεις ¶γρα, 2000) και Tam-Tam (Εκδόσεις Τέχνης Οίστρος). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η αφίσα του 44ου Φεστιβάλ αποτελεί την απεικόνιση ενός ιδιότυπου ψαρά κατασκευασμένου από παπιέ-μασέ, που είναι επιζωγραφισμένος. Εμπνευση του καλλιτέχνη, όπως δηλώνει ο ίδιος, υπήρξε ιδιαίτερος και πολυμορφικός διάλογος που αναπτύσσεται μεταξύ δημιουργών και θεατών μέσα από την κινηματογραφική ταινία, στοιχείο που αποδίδει με χιουμοριστικό και πρωτότυπο τρόπο.

Tα Αφιερώματα

Το 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, πρόκειται να τιμήσει με την προβολή του συνόλου των έργων τους τον κορυφαίο Γεωργιανό δημιουργό Otar Iosseliani, ο οποίος εργάζεται στη Γαλλία, τον Κινέζο νεωτεριστή σκηνοθέτη Wong Kar Wai, ενώ από ελληνικής πλευράς θα πραγματοποιηθεί ρετροσπεκτίβα στο έργο του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Όπως κάθε χρόνο βέβαια, οι Νέοι Ορίζοντες, οι Ματιές στα Βαλκάνια, το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και εκθέσεις πρόκειται να πλαισιώσουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Εξάλλου, πρώτη εκδήλωση που εγκαινιάζει τη δραστηριότητα του Φεστιβάλ για τη νέα σεζόν είναι το Φεστιβάλ Videodance που θα πραγματοποιηθεί στον νέο πολυχώρο BIOS, Αθήνα 13 – 19 Σεπτεμβρίου 2003 και ακολούθως στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ του Ολύμπιον Renault 19 – 25 Σεπτεμβρίου.