Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, όπου 11 ταινίες άνω των 50 λεπτών διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» και για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000€, ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€.

Μάρκο Γκαστίν

Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Μάρκο Γκαστίν γεννήθηκε στο Παρίσι. Τη δεκαετία του 1980, ύστερα από μια σύντομη καριέρα ως αρχιτέκτονας, μετακόμισε στην Αθήνα και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον κινηματογράφο. Έχει διατελέσει σκηνοθέτης αλλά και παραγωγός σε ντοκιμαντέρ κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως τα: Μασσαλία, μακρινή κόρη (Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ 2004), Θέμις (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2009), Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού (υποψήφιο για Βραβείο Prix Europa 2013) και Μέχρι τη θάλασσα (2019). Διδάσκει Σκηνοθεσία Ντοκιμαντέρ σε διάφορα διεθνή εργαστήρια.

Κλερ Σιμόν

Η Κλερ Σιμόν ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο ως μοντέζ. Δημιουργεί ταινίες μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, θέτοντα το ερώτημα τι είναι μια ιστορία. Μια ιστορία του σήμερα; Μια ιστορία «αναψυχής», ή «οποιαδήποτε» άλλη ιστορία που προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες; Όλα τα παραπάνω αποσκοπούν στην προώθηση του ντοκιμαντέρ στον γαλλικό κινηματογράφο. Παράλληλα, υπήρξε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στα Paris VII και Paris VIII, καθώς και επικεφαλής του τμήματος παραγωγής στη La Fémis.

Αν Τόμσον

Η Αν Τόμσον είναι αρχισυντάκτρια στο IndieWire από το 2009. Προηγουμένως, εργαζόταν για το περιοδικό Variety έχοντας τη δική της στήλη για κινηματογραφικά θέματα, ενώ παράλληλα τελούσε και χρέη βοηθού αρχισυντάκτη στην ηλεκτρονική μορφή του περιοδικού. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και έχει συνεργαστεί ως κειμενογράφος με τα έντυπα: The New York Times, The Washington Post, The London Observer και Wired. Το 2009, όταν άφησε το Variety, η Τόμσον ενεργοποίησε ξανά το blog της Thompson on Hollywood, αυτή τη φορά ως μέρος του IndieWire. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και έχει διδάξει Κριτική Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Το 2014, εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο The $11 Billion Year: From Sundance to the Oscars, an Inside Look at the Changing Hollywood System από τον εκδοτικό οίκο HarperCollins.