Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού >>Film Forward

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά το διαγωνιστικό πρόγραμμα >>Film Forward, όπου 10 ταινίες άνω των 45' που πειραματίζονται με τη φόρμα και τη μέθοδο της ταινίας τεκμηρίωσης διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο». Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€.

Γκιουρτσάν Κελτέκ

Γεννημένος στη Σμύρνη, ο Γκιουρτσάν Κελτέκ σπούδασε στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Dokuz Eylül, ενώ στη συνέχεια σκηνοθέτησε αρκετές ταινίες μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων και το Overtime (2012), που προβλήθηκε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Visions Du Réel. Το Meteors (2017), η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, απέσπασε περισσότερα από τριάντα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Art Peace Hotel Award για πρωτοεμφανιζόμενη ταινία και το βραβείο Boccalino d’Oro που απονέμουν οι Ελβετοί κριτικοί κινηματογράφου, στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Η τελευταία ταινία του, Gulyabani (2018), έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Signs of Life του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, προβλήθηκε στην Τέιτ του Λονδίνου και συμμετείχε στα διεθνή φεστιβάλ του Ρότερνταμ και της Βιέννης. Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του New Dawn Fades (γυρίζεται αυτή τη στιγμή) παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα L’ Atelier της Cinéfondation, στη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2019.

Μαρία Τσαντσάνογλου

H Μαρία Τσαντσάνογλου είναι ιστορικός τέχνης με ειδίκευση στη ρωσική πρωτοπορία. Είναι αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του MOMus και καλλιτεχνική διευθύντρια στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη. Έχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας (1997-2001), ενώ από το 2002 διδάσκει στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στη σύνθεση των τεχνών, στη διασύνδεση τέχνης και πολιτικής και στις διαπολιτισμικές σχέσεις. Έχει επιμεληθεί εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ενώ το βιογραφικό της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο μονογραφίες, καθώς και πολυάριθμες επιμέλειες εκδόσεων.

Εντουάρντο Γουίλιαμς

Ο Εντουάρντο Γουίλιαμς σπούδασε αρχικά στο Universidad del Cine στο Μπουένος Άιρες, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στη φημισμένη κινηματογραφική σχολή Le Fresnoy, στη Γαλλία. Οι μικρού μήκους ταινίες του Could See a Puma (2011) και That I’m Falling? (2013) έκαναν αμφότερες πρεμιέρα στις Κάννες, στο τμήμα Cinéfondation και στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, αντίστοιχα. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το The Human Surge (2016), απέσπασε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη που απονέμεται στην Καλύτερη Ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Σκηνοθέτες του Σήμερα, στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Αναδρομικά αφιερώματα στις μικρού μήκους ταινίες του έχουν φιλοξενηθεί, μεταξύ άλλων, στη Γαλλική Ταινιοθήκη στο Παρίσι, στο Lincoln Center, αλλά και στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.