Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού «Newcomers»

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, όπου 12 ταινίες άνω των 50 λεπτών διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» και για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000€, ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€.

Φιλίπ Μπελαΐς

Ο Φιλίπ Μπελαΐς είναι ένας πολυβραβευμένος ντοκιμαντερίστας που βρίσκεται στην ενεργό δράση –ως διευθυντής φωτογραφίας, παραγωγός ή σκηνοθέτης– εδώ και 25 χρόνια και σε τέσσερις ηπείρους. Το έργο του, που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Asia Pacific Screen Academy (APSA), ήταν επίσης υποψήφιο για τα βραβεία PGA και IDA Awards, έχει ξεχωρίσει στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA), έχει διακριθεί από το Cinema Eye Honors και έχει βρεθεί στη μικρή λίστα των υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας. Οι ταινίες του, με τις οποίες έχει συμμετάσχει δύο φορές στο Φεστιβάλ του Σάντανς και στο Sundance Institute, έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές διεθνώς και έχουν προβληθεί σε δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα – όπως στα Arte France, ZDF Germany, BBC Storyville, ARD Germany, France 2, Channel 8 Israel, HBO Latin America και National Geographic, μεταξύ άλλων. Η τελευταία ταινία του, με τίτλο Συνήγορος (2019), απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εκτός από το πλούσιο έργο του ως διευθυντή φωτογραφίας, ο Μπελαΐς έχει και εκτενές διδακτικό έργο στις πιο σημαντικές σχολές κινηματογράφου του Ισραήλ.

Κατρίν Λε Κλεφ

Η Κατρίν Λε Κλεφ ίδρυσε την εταιρεία πωλήσεων ντοκιμαντέρ Cat & Docs με έδρα το Παρίσι τον Νοέμβριο του 2009, αφότου εγκατέλειψε τη Fortissimo Films, στην οποία ήταν επικεφαλής τηλεοπτικών και βοηθητικών πωλήσεων. Έχοντας επίσης εργαστεί στη Films Transit και στην Doc & Co., θεωρείται σήμερα μία από τις προσωπικότητες με τις περισσότερες διασυνδέσεις στον χώρο των πωλήσεων ντοκιμαντέρ. Έχει συνθέσει μια εκπληκτική λίστα βραβευμένων ντοκιμαντέρ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Citizenfour, Cameraperson, Communion, Σονίτα, Our Time Machine, Οι Βαν Γκογκ της Κίνας και Το τελευταίο τρένο του γυρισμού.

Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ

Ο Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Θεατρική Γραφή από τη Σχολή Καλών Τεχνών Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στην εταιρεία παραγωγής Exhibit A Pictures. Οι περισσότερες ταινίες του αναλύουν διεξοδικά τα πιο επιδραστικά έργα κορυφαίων κινηματογραφιστών και εξετάζουν σημαίνουσες στιγμές στην ιστορία της μεγάλης οθόνης. Στα πρόσφατα έργα του περιλαμβάνονται τα Leap of Faith: William Friedkin on Τhe Exorcist (Φεστιβάλ Βενετίας 2019, Φεστιβάλ Σάντανς 2020), Memory: The Origins of Alien (Φεστιβάλ Σάντανς 2019) και 78/52: Hitchcock’s Shower Scene (Φεστιβάλ Σάντανς 2017).