Ομιλίες

Έξι καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μοιραστούν στη Θεσσαλονίκη τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους σε μια σειρά masterclasses γύρω από τη δουλειά του ηθοποιού, που θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον. Τα masterclasses είναι ανοιχτά για το κοινό και η είσοδος θα πραγματοποιηθεί με σειρά προτεραιότητας.

Τα Masterclasses θα παρουσιάσουν οι σκηνοθέτες και καθηγητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος και Περικλής Χούρσογλου.

 

ΤΕΤ 09.11 -10:00

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΗΣ ΓΑΖΗΣ • CASTING: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Η σημασία της Διανομής Ρόλων στη δημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου της κινηματογραφικής ταινίας και όχι μόνο. Ένα ανοιχτό masterclass με αντικείμενο τη διαδικασία των Ακροάσεων. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη θεωρία της Επικοινωνίας την οποία χρειάζεται να γνωρίζουν και να ασκούν οι ηθοποιοί προβάλλοντας τις ποιότητές τους, καθώς επίσης δίνονται εποικοδομητικές πληροφορίες σχετικά με λάθος και σωστές συμπεριφορές οι οποίες συντελούν στο αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης Ακρόασης. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει πρακτική εφαρμογή μιας οργανικής προσέγγισης της διαδικασίας που χρειάζεται να γνωρίζουν οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια μιας Ακρόασης, ώστε η παρουσία τους να είναι πιο ολοκληρωμένη: cold readings, self tapes και πώς μπορούν να υπάρξουν στο ευρωπαϊκό ή και διεθνές στερέωμα.

(ταυτόχρονη διερμηνεία από ελληνικά σε αγγλικά)

 

ΤΕΤ 9.11 -13:00

ΘΕΜΙΣ ΜΠΑΖΑΚΑ • ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΑ: ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΔΡΟΥ

Μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές ηθοποιούς που καθόρισαν το ελληνικό σινεμά και ταξίδεψαν στο διεθνές στερέωμα, επιλέγει συγκεκριμένες σκηνές από ταινίες της και τις αναλύει υποκριτικά και… αληθινά. (ταυτόχρονη διερμηνεία από ελληνικά σε αγγλικά)

 

ΤΕΤ 20.00 Meet the Future presentation @ Αποθήκη Γ (είσοδος μόνο με διαπίστευση)

 

ΠΕΜ 10.11 -10:00

ΛΟΡΑΝ ΓΚΡΕΓΚΟΥΑΡ • CALL MY AGENT ON STAGE

Ο Λοράν Γκρεγκουάρ, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους πράκτορες καλλιτεχνών διεθνώς, συνιδιοκτήτης του πρακτορείου Adéquat και ο άνθρωπος που ενέπνευσε την επιτυχημένη σειρά «Call my agent», θα μιλήσει για τη δουλειά του ως ατζέντης και θ’ αναλογιστεί γιατί είναι τόσο σημαντική σε πολλές χώρες και όχι αρκετά σε άλλες. (ταυτόχρονη διερμηνεία από γαλλικά σε αγγλικά και ελληνικά)

 

ΠΑΡ 11.11 - 10:00

ΝΤΕΜΠΙ ΜΑΚΓΟΥΙΛΙΑΜΣ ΚΑΙ ΤΖΕΜΑΪΜΑ ΜΑΚΓΟΥΙΛΙΑΜΣ • CASTING: ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του κάστινγκ στην Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία, μια περιγραφή του πώς λειτουργεί το κάστινγκ σήμερα, αλλά και μια πρόβλεψη του τι μπορεί κανείς να περιμένει στο μέλλον και πώς να εξοπλιστεί καλύτερα γι’ αυτό. Οι θεατές θα μπορούν να πάρουν μέρος στη διάρκεια της συζήτησης, ενώ θα σημειώνουν σε χαρτί τις ερωτήσεις τους, ώστε η Ντέμπι και η Τζεμάιμα ν’ απαντήσουν στο τέλος του Masterclass. (ταυτόχρονη διερμηνεία από αγγλικά σε ελληνικά)

 

 

 

Βιογραφικά ομιλητών

 

Μάκης Γαζής
Ο Casting Director Μάκης Γαζής σπούδασε κινηματογράφο και από το 1993 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές («Η χαμένη κόρη» της Μάγκι Τζίλενχαλ, «Ενήλικες στο δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά, «Mαζί ή τίποτα» του Φατίχ Ακίν), έχοντας ανακαλύψει και εδραιώσει πολλούς ηθοποιούς. Παραδίδει σεμινάρια σε ηθοποιούς με αντικείμενο την Τεχνική της Ακρόασης εντός και εκτός Ελλάδος. Είναι μέλος του ICDN και της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

 

Λοράν Γκρεγκουάρ
Ο Λοράν Γκρεγκουάρ είναι, μαζί με τον Γκρεγκορί Βάιλ, επικεφαλής του πρακτορείου καλλιτεχνών Adéquat που ιδρύθηκε το 2004 κι είναι, σήμερα, ένα σημαντικό πρακτορείο στο Παρίσι.

Όλα άρχισαν στα 22 χρόνια του. Μια συνάντηση με την Κλεμαντίν Σελαριέ, που είχε μόλις γίνει γνωστή χάρη στο «Betty Blue» του Ζαν-Ζακ Μπενέξ, τον τράβηξε στον κόσμο του σινεμά. Η Κλεμαντίν, μετά από μια φιλική συζήτηση, μου είπε, «Αγαπητέ μου, θα έπρεπε να είστε ατζέντης…» Την άκουσα. Έκανα τη βουτιά κι άρχισα να τη φροντίζω.

Από τότε, επιμελήθηκε τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα των Μαριόν Κοτιγιάρ, Νάταλι Πόρτμαν, Βιρζινί Εφιρά, Βανέσα Παραντί, Βενσάν Κασέλ, Ομάρ Σι, Ιζαμπέλ Καρά και Καρίν Βιάρ, περισσότερων από ογδόντα ηθοποιών και ισάριθμων σεναριογράφων/σκηνοθετών, για μια εταιρεία που απασχολεί 43 εργαζόμενους.

 

Σοφία Δημοπούλου
Σπούδασα θεατρολογία και έκανα μεταπτυχιακό στην Αθήνα. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου ζωή στο θέατρο αλλά 22 χρόνια πριν άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το κάστινγκ, το οποίο συνεχίζω ως σήμερα με το Ready2cast και τον Φ. Ξυδιανό. Έχω συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες σκηνοθέτες, βάζοντας ελπίζω μια δημιουργική πινελιά στο όραμά τους. Έχω κάνει το κάστινγκ για ταινίες όπως η Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή, το J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, Ο Γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου, το September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, ο Ράφτης της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν κ.ά και σε σίριαλ όπως ο Σιωπηλός Δρόμος, Τα καλύτερά μας χρόνια, Ψέματα, Σώσε με, Bridge, με πιο πρόσφατο τον Μαέστρο του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και έχω αναλάβει το ελληνικό καστ σε διάφορες ξένες παραγωγές όπως το La Voluntaria, Novembre, Lost in Athens, Pray. Είμαι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του ICDN.

 

Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς
Η Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς είναι μια Διεθνής Διευθύντρια Κάστινγκ και δουλεύει σε μεγάλου μήκους ταινίες από το 1980.
Η Ντέμπι ξεκίνησε την καριέρα της στο κάστινγκ στο Royal Court Theatre στο Λονδίνο και για οκτώ χρόνια δούλευε ως βοηθός σε διάφορους Διευθυντές Κάστινγκ αλλά μέντοράς της ήταν η υπέροχη Μέρι Σέλγουεϊ.
Η πρώτη της ταινία ήταν το «Superman 2» και, αμέσως μετά, το «Για τα Μάτια σου Μόνο», η πρώτη από 14 ταινίες του Τζέιμς Μποντ, στις οποίες έκανε το κάστινγκ.
Έχει δουλέψει με σκηνοθέτες όπως οι Ντέρεκ Τζάρμαν, Μάρτιν Κάμπελ, Άντονι Μινγκέλα, Ρίτσαρντ Λέστερ, Στίβεν Φρίαρς, Σαμ Μέντες, Όλιβερ Χέρσμπιγκελ, Ριντ Μοράνο και πολλοί ακόμα.
Επισκέπτεται τακτικά τις Κάννες, το Βερολίνο και τώρα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αναζητώντας νέα και συναρπαστικά ταλέντα, έχει ταξιδέψει σ’ ολόκληρο τον κόσμο κι είναι ενεργό μέλος του Casting Guild UK και του International Casting Directors Network (ICDN). Είναι μέλος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Στα πρώτα βραβεία του Σωματείου Διευθυντών Κάστινγκ τιμήθηκε για τη δουλειά της στο «Τα Αστέρια δεν Πεθαίνουν στο Λίβερπουλ». Η Ντέμπι υπήρξε επίσης μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο.

 

Τζεμάιμα ΜακΓουίλιαμς
Ξεκίνησα την καριέρα μου στη βιομηχανία ως βοηθός στο πρακτορείο The Curtis Brown Group. Μετά από μερικά υπέροχα χρόνια εκεί, αποφάσισα να μεταπηδήσω στο κάστινγκ και ξεκίνησα να δουλεύω για τη θεία μου, Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς. Τώρα μετρώ ήδη οκτώ χρόνια! Μέσα σ’ αυτό το διάστημα έχω δουλέψει στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, σε πολλές μικρού μήκους ταινίες, κυρίως για τη National Film and Television School. Η Ντέμπι κι εγώ τώρα δουλεύουμε μαζί ως Διευθύντριες Κάστινγκ κι είχα την τύχη να εργαστώ στην τελευταία ταινία του Τζέιμς Μποντ, το “No Time to Die”, μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ! Άλλες συνεργασίες μου περιλαμβάνουν τις ταινίες μεγάλου μήκους Tell That To The Winter Sea, Silver, Upgraded, Operation Napoleon, A Christmas Number One, Daemon Mind, The Amazing Maurice, Fatima και The Rhythm Section. Είμαι μέλος του Casting Directors’ Guild UK και της BAFTA.

 

Θέμις Μπαζάκα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και σπούδασε τέσσερα χρόνια στο Actors Studio (Νέα Υόρκη). Έχει δουλέψει για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Έχει βραβευθεί για τις ερμηνείες της (Βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη. Βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης & Φεστιβάλ της Βαλένθια – Ισπανία & εύφημο μνεία στο Φεστιβάλ Βενετίας για τα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη. Βραβείο β’ γυναίκειου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το Ακροβάτες του κήπου του Χρήστου Δήμα. Βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για τη σειρά «Σαν αδελφές» του Νίκου Κουτελιδάκη στα τηλεοπτικά βραβεία. Βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στην παράσταση «Αύγουστος» του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, Βραβεία Αθηνοράματος.) Επίσης έχει τιμηθεί με το μετάλλιο γραμμάτων και τεχνών του Γαλλικού Κράτους για την ερμηνεία της στη Δυτική Αποβάθρα του Cortez, σκηνοθεσία του Ludovic Lagarde. Έχει μια κόρη.