Βραβεία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Διεθνές Διαγωνιστικό
Για δεύτερη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, όπου 12 ταινίες άνω των 50 λεπτών διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» και για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.
Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 €. 
Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 €.

Τα βραβεία FIPRESCI
H Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, που αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της κινηματογραφικής κριτικής, θα απονείμει δύο βραβεία: ένα στο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και ένα στην καλύτερη ελληνική ταινία που εντάσσεται στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»
O Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει φέτος το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού.

Βραβείο Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ΑΕ
Στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ΕΡΤ θα απονείμει βραβείο αξίας 3.000€ στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50’ που θα διακριθεί με το βραβείο κοινού Fischer.

Βραβείο της WWF Ελλάς σε ταινία του τμήματος «Περιβάλλον»
Η αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση έρχεται σε πρώτο πλάνο στο τμήμα «Περιβάλλον» του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι ταινίες του οποίου αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που πληρώνει η ανθρωπότητα. Το βραβείο απονέμει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς στην καλύτερη ταινία του τμήματος «Περιβάλλον». Όπως τονίζει και η WWF Ελλάς, «μέσα από αλήθειες που σχετίζονται με παγκόσμιες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή, και μέσα από τη διερεύνηση της περίεργης σχέσης μας με το χρόνο, της ανάγκης έως της υπερεκ-μετάλλευσης των φυσικών μας πόρων και των έντονων αντιθέσεων μεταξύ του φυσικού και του αστικού τοπίου, οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ της ενότητας “Περιβάλλον” συνδυάζουν το ρεαλισμό και την τέχνη και δημιουργούν έργα που ξεπερνούν το πλαίσιο του οικολογικού ντοκιμαντέρ».

Βραβεία Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) θα απονείμει τρία βραβεία. Πιο συγκεκριμένα, τα βραβεία είναι τα εξής:
Βραβείο αξίας 3.000€ σε ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του VR.
Βραβείο αξίας 3.000€ σε ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο πρόγραμμα Docs In Progress.
Βραβείο αξίας 3.000€ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος, διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ.

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας σε ταινία του τμήματος «Ανθρώπινα δικαιώματα»
Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους έχει βαρύνουσα σημασία για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας. Πρώτα απ’ όλα, φέρνει σε επαφή δύο θεσμούς που τους ενώνουν η έντονη ευαισθητοποίηση και οι συγγενικοί στόχοι, και που λειτουργούν συμπληρωματικά: το Φεστιβάλ προωθεί και προβάλλει έργα δημιουργών που αποκαλύπτουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στο δύσκολο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας που κινητοποιείται, ασκεί πιέσεις και αφυπνίζει τη συνείδηση του κόσμου. Επιπλέον, η επιβράβευση από έναν ανθρωπιστικό θεσμό, όπως η Διεθνής Αμνηστία, στο πλαίσιο ενός κινηματογραφικού θεσμού, όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει διπλή σημασία για τον ντοκιμαντερίστα, καθώς η δημιουργία του τιμάται σε διπλό επίπεδο – καλλιτεχνικό αλλά και ανθρωπιστικό. Φέτος η επιτροπή, που απαρτίζεται από ειδικούς στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει να επιλέξει μεταξύ των ταινιών του τμήματος «Ανθρώπινα δικαιώματα».

Βραβεία Κοινού Fischer
Δύο Βραβεία Κοινού που αφορούν σε ταινίες άνω των 50 λεπτών (μία ελληνική και μία ξένη).
Δύο Βραβεία Κοινού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 50 λεπτών (μία ελληνική και μία ξένη).
Για τα Bραβεία Κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας έχουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν όλες οι ελληνικές ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είτε παρουσιάζονται στο Διεθνές Πρόγραμμα είτε στο Ελληνικό Πανόραμα. Για τα αντίστοιχα Bραβεία Κοινού Fischer ξένης ταινίας διαγωνίζονται όλες οι ξένες ταινίες, εκτός από αυτές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των αφιερωμάτων.

Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης
Η Επιτροπή του Βραβείου Νεότητας, που αποτελείται από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής. Υποψήφιες είναι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στις ενότητες του Διεθνούς Προγράμματος: Διεθνές Διαγωνιστικό, Καλειδοσκόπιο, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μνήμη/Ιστορία, Περιβάλλον, Food vs. Food, >>Film Forward, Μουσική, Σινεμά.

Supported by

Member of

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Θεσσαλονίκη

  • Αθήνα

Γραφεία

Πλατεία Αριστοτέλους 10, 546 23 Θεσσαλονίκη

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 2310 378 400
Fax: 2310 285 759
E-mail: info@filmfestival.gr

Γραφεία

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, 117 42 Αθήνα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 210 870 6000
Fax: 210 644 8143
E-mail: info@filmfestival.gr

  • Επικαιρότητα

  • Σας ενδιαφέρει...

Loading
Loading

oxen-waisted