Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, όπου 12 ταινίες άνω των 50 λεπτών διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο και για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000€, ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€.

Γιούρι Αβέρωφ
Ο Γιούρι Αβέρωφ είναι παραγωγός που εργάζεται σε δημιουργικά ντοκιμαντέρ και διαμεσικά πρότζεκτ για την εταιρεία παραγωγής Anemon Productions, ενώ επίσης εργάζεται ως συγγραφέας και μοντέρ. Στις πρόσφατες ταινίες του συμπεριλαμβάνονται οι: Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις τομάτες (ARTE, ΕΚΚ, COSMOTE TV, Creative Europe), Latin Noir (ARTE, TVO, Histoire, TVUNAM, CNC, ΕΡΤ, ΕΚΚ), Dolphin Man (ARTE, CNC, WOWOW, Knowledge, TVO, ERT, GFC, SVT, Yes DBS, TSR, ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου) και Μια οικογενειακή υπόθεση (ABC, ERT, OTE TV, GFC), που διακρίθηκε με το βραβείο Fipa D’Οr.

Κατερίνα Πατρώνη
Η Κατερίνα Πατρώνη σπούδασε κινηματογράφο και σκηνοθεσία στη Σχολή Kινηματογράφου Ευγενίας Χατζίκου, στο The London International Film School και στη National Film and Television School, στο Πρόγραμμα Ελληνικού Πολιτισμού στο ΕΑΠ, ενώ επίσης ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογία. Σκηνοθέτησε ταινίες ντοκυμαντέρ και μυθοπλασίας όπως Ο τέταρτος χαρακτήρας, Λασκάρεως 99, Ο τρίτος Τάκης, Ο πίνακας, Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά, Ως την όχθη, Έλλειψις κλπ. Δίδαξε, μεταξύ άλλων, στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στο The American University of Athens.

Ίβα Ραντιβόγιεβιτς
H Ίβα Ραντιβόγιεβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι και πέρασε την παιδική ηλικία της στη Γιουγκοσλαβία και στην Κύπρο. Ως καλλιτέχνις και κινηματογραφίστρια, μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην υποαρκτική Αλάσκα, το Μπρούκλιν και τη Λέσβο. Το έργο της εμφανίζεται ως σύνθεση θραυσμάτων {παρατηρήσεις, στοχασμοί, ποίηση, εικόνες, ήχοι, μελωδίες, γλώσσες} που ενώνονται σε ένα στοχαστικό σύνολο. Το έργο της περιστρέφεται γύρω από τα θέματα του εκτοπισμού και του ανήκειν, επιδιώκοντας τη σύνδεση με το μεταφυσικό ή το μαγικό στοιχείο. Ταινίες της έχουν προβληθεί στα NYFF, New Directors | New Films, Rotterdam IFF, CPH:DOX, SXSW, DocLisboa, Museum of Modern Art (NYC), καθώς και στα κανάλια PBS, ARTE και New York Times Op-Docs. Έχει διακριθεί με τα Sundance Art of Non-Fiction Fellowship, Guggenheim Fellowship, Princess Grace Special Project Award, και Film Fellowship. Τώρα ετοιμάζει ένα λεύκωμα τέχνης, μια σειρά από ζωγραφικές συνθέσεις και μια νέα ταινία με θέμα τη Σερβία.