Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, όπου 12 ταινίες άνω των 70 λεπτών διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο και για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 12.000€, ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€.

 

Τα μέλη της φετινής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι οι:

 

Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Πανρωσικό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας (VGIK) και είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο τη Σκηνοθεσία. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, σειρές και μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δουλειές του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ
Μέσα από μια φιλμογραφία που περιλαμβάνει τίτλους όπως τα Leap of Faith: William Friedkin on The Exorcist (Βενετία 2019, Σάντανς 20220), Memory: The Origins of Alien (Σάντανς 2019), 78/52 (Σάντανς 2017), Doc of the Dead (SXSW 2014) και The People vs. George Lucas (SXSW 2010), ο Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ, που έχει αναπτύξει το δικό του είδος κινηματογραφικού δοκιμίου που εξερευνά την τέχνη του κινηματογράφου και τους επαγγελματίες του, αναλύοντας σημαντικές στιγμές στην ιστορία του σινεμά, ο οποίος αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη δέκατη μεγάλου μήκους ταινία του Lynch/Oz.

Λάιλα Πακάλνινα
Η Λάιλα Πακάλνινα αποφοίτησε από το Τμήμα Σκηνοθεσίας της Σχολής Κινηματογράφου VGIK της Μόσχας το 1991. Σκηνοθέτρια και σεναριογράφος 32 ντοκιμαντέρ, πέντε ταινιών μικρού μήκους και έξι ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, έχει συνολικά 43 ταινίες, δύο παιδιά, έναν σύζυγο, δύο σκυλιά και δύο ποδήλατα. Και πολλές ιδέες για νέες ταινίες. Οι δουλειές της έχουν συμμετάσχει σε επίσημα προγράμματα των Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας, Μπερλινάλε, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Ρώμης, Ταλίν και άλλων, στα οποία διακρίθηκαν με διάφορα βραβεία.