Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού >>Film Forward

To διαγωνιστικό πρόγραμμα >>Film Forward περιλαμβάνει δώδεκα ταινίες άνω των 45 λεπτών, οι οποίες πειραματίζονται με τη φόρμα και τη μέθοδο της ταινίας τεκμηρίωσης. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6.000€, και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€.

Τόμπι Λι
Η Τόμπι Λι είναι καλλιτέχνις, ανθρωπολόγος, και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σπουδών Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Στη δουλειά της χρησιμοποιεί φιλμ, βίντεο, ζωγραφική και κείμενο, ενώ οι ταινίες της έχουν προβληθεί στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, του Αν Άρμπορ, στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Anthology Film Archives και στην έκθεση της Whitney Biennial το 2014, μεταξύ άλλων. Έχει γράψει το The Public Life of Cinema: Conflict and Collectivity in Austerity Greece (εκδόσεις University of California 2020), και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε τεύχη των Film Quarterly, Visual Anthropology Review, Millennium Film Journal και World Records. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην οπτική και μιντιακή ανθρωπολογία, την πολιτισμική ιθαγένεια και τη δημόσια ζωή, τα διευρυμένα ντοκιμαντέρ, τα operative media, και το μη-πραγματικό ντοκιμαντέρ.


Μπάμπης Μακρίδης
Η μικρού μήκους ταινία The Last Fakir του Μπάμπη Μακρίδη κέρδισε το βραβείο Best Newcomer στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους L (2012) έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Σάντανς, κι έπειτα συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και σε πολλά άλλα. Βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Molodist του Κιέβου το 2012. Ο Οίκτος (2018), η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, έκανε επίσης πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Σάντανς και στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Η ταινία απέσπασε διάφορα βραβεία και διακρίθηκε ως Καλύτερη Ταινία στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2019. Κέρδισε επίσης το Βραβείο FISPRESCI στο Φεστιβάλ του Τορίνο, όπως και τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ της Οδησσού. Το Οίκτος κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 20 περιοχές ανά τον κόσμο. Η τρίτη του ταινία, το Birds (or How to Be One), σε παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κι έπειτα συνάντησε μεγάλη επιτυχία σε διαδικτυακές φεστιβαλικές πλατφόρμες. Αυτή την περίοδο η τέταρτη ταινία του βρίσκεται στο στάδιο του post-production.


Μάρτα Ποπιβόντα
Η Μάρτα Ποπιβόντα είναι σκηνοθέτρια και καλλιτέχνις βίντεο. Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της με τίτλο Yugoslavia, How Ideology Moved Our Collective Body, έκανε πρεμιέρα στην 63η Μπερλινάλε, και είναι μέρος της μόνιμης συλλογής του ΜoΜΑ της Νέας Υόρκης. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε σπουδαίους εκθεσιακούς χώρους όπως η Tate Modern στο Λονδίνο, το ΜοΜΑ στη Νέα Υόρκη και το MAXXI στη Ρώμη. Η τελευταία της ταινία Τοπία της αντίστασης έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα Tiger του 50ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ και απέσπασε πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο Library στο Cinema du Réel, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ της Τζεοντζού, τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Heart of Sarajevo στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Beldocs, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Lima Alterna, το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαίου Σκηνοθέτη Πρώτης η Δεύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Σεβίλλης, και πολλά άλλα.