Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού Newcomers «Δημήτρης Εϊπίδης»

Δώδεκα ταινίες άνω των 50 λεπτών, τις οποίες υπογράφουν νέοι δημιουργοί, διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο – Δημήτρης Εϊπίδης» και για το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος – Δημήτρης Εϊπίδης» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000€, ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000€.

 

Αγγελική Αριστομενοπούλου
Η Αγγελική Αριστομενοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σινεμά στο Λονδίνο και την Βαρκελώνη κι επέστρεψε το 2001 όπου δούλεψε σε παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου. Από το 2005 ως το 2010 εργάστηκε ως σκηνοθέτης στη σειρά ντοκιμαντέρ Μουσικές του Κόσμου της ΕΡΤ. Έχει ολοκληρώσει πάνω από 30 μουσικά ντοκιμαντέρ, τρεις ταινίες ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και αρκετές παραγωγές εικαστικών και πειραματικών ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σύνολο της δουλειάς της έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Μίκαελ Γκράβερσεν
O Δανός Μίκαελ Γκράβερσεν είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, συγγραφέας και απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Δανίας. Από το 2013 και το ντοκιμαντέρ του, No Man’s Land (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ), ο Γκάβερσεν έχει επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Στο Dreaming of Denmark (2016/17), ακολουθεί έναν Αφγανό πρόσφυγα που δεν κατόρθωσε να λάβει άσυλο καθώς περιπλανιέται σαν φάντασμα στην Ευρώπη για τέσσερα χρόνια. Η ταινία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο CPH:DOX, συμμετείχε σε περισσότερα από 40 φεστιβάλ και κέρδισε βραβεία στα φεστιβάλ του Τζιφόνι και του Σικάγο, μεταξύ άλλων. Τρία ντοκιμαντέρ του Γκρέβερσεν πρόκειται να κάνουν πρεμιέρα μέσα στο 2022: το Ghosts of Moria στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, το Sending Back Aya για λογαριασμό της εφημερίδας The Guardian και το Familien Graversen –μια προσωπική, οικογενειακή ιστορία– που θα προβληθεί στο CPH:DOX. Ο Γκράβερσεν έχει εκδόσει πολλά βιβλία, με πιο πρόσφατο το Moria in Memoriam, για τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στην Ευρώπη.

 

Λαορίν τεν Χάουτεν
Η Λαορίν τεν Χάουτεν εργάζεται ως Industry Relations/Talks Manager στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ. Σπούδασε Ιστορία και Νέα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρωτοαγάπησε το είδος του ντοκιμαντέρ το 1999, στη διάρκεια των σπουδών της στη Θεσσαλονίκη, όταν παρακολούθησε το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Από το 2004 μέχρι σήμερα, η Λαορίν έχει υπηρετήσει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ από διάφορα πόστα. Αρχικά, υπήρξε η συντονίστρια του τμήματος Docs for Sale, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Docs for Sale Online. Από το 2021 επιμελείται το πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα των Industry Talks, έχοντας αναλάβει το σκέλος των επαφών με διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές στον χώρο του ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, συμμετέχει στην επιτροπή προεπιλογής για για το Bertha Fund και το Forum του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ.