Βραβείο «Mermaid Award»

To Mermaid Award είναι το βραβείο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος. Το βραβείο απονέμεται από τριμελή κριτική επιτροπή:

Μαξίμ Σιρλάν
Πολύγλωσσος σπουδαστής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Μαξίμ Σιρλάν αποφάσισε να συνδυάσει τις σπουδές του με τον πρωταρχικό στόχο του να κάνει σινεμά. Αφού τελείωσε τη Σχολή Κινηματογραφίας της Πράγας, γύρισε μερικές ταινίες μικρού μήκους, που βρέθηκαν υποψήφιες για το βραβείο καλύτερης ταινίας σε διεθνή φεστιβάλ LGBTQI +. Θέλοντας να δημιουργήσει δεσμούς με την πατρίδα του τη Μολδαβία, σε συνεργασία με άλλους Μολδαβούς κινηματογραφιστές και ακτιβιστές της κοινωνίας πολιτών ίδρυσε την πλατφόρμα MOLDOX (6η έκδοση), που συνυφαίνει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ μιας μικρής πόλης, ένα κινηματογραφικό εργαστήριο και μια μικρή εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ με επίκεντρο έργα αποφοίτων, με στόχο να δημιουργηθεί θετική αλλαγή μέσω της δύναμης του ντοκιμαντέρ. Χάρη στην επιτυχία της πλατφόρμας MOLDOX, ο Μαξίμ συνίδρυσε το κινηματογραφικό φεστιβάλ Queer Voices (4η έκδοση), που αποτελεί το «τρομερό παιδί» για την πατριαρχία στη Μολδαβία. Ο Μαξίμ έχει αποφοιτήσει επίσης από το Κινηματογραφικό Εργαστήριο του Τορίνου, το Βαλκανικό Κέντρο Ντοκιμαντέρ (2016) και έχει ολοκληρώσει κι άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης στο είδος της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ. Ήταν ένας από τους σεναριογράφους του βραβευμένου ντοκιμαντέρ Timebox (στο HBO Go). Τώρα ο Μαξίμ ζει στη δεύτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη συγγραφή σεναρίου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Μαρίνα Δανέζη
Η Μαρίνα Δανέζη είναι σκηνοθέτρια και παραγωγός στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Τα τελευταία χρόνια έχει σκηνοθετήσει δεκάδες ντοκιμαντέρ για τις τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ Τα Στέκια και Κλεινόν Άστυ. Επίσης πειραματίζεται με την δημιουργία videoclip, τα οποία θεωρεί «ασκησεις ύφους». Το videoclip για το τραγούδι «ένα αλλιώτικο παιδάκι» του Παύλου Παυλίδη, αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο συμμετείχε σε δεκάδες φεστιβάλ και κατάφερε να ενισχύσει την συζήτηση για τα LGBTQI+ δικαιωματα.

Αλέξανδρος Διακοσάββας
Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στη Ρόδο. Σύντομη θητεία στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας και συνέχιση σπουδών στη Βιολογία του ίδιου Πανεπιστημίου τον οδήγησαν τελικά στο να θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Από το 2012 εργάζεται στη LiFO, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναλάβει την αρχισυνταξία της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης. Δημοσιογραφεί κυρίως για πολιτιστικά, κοινωνικά και ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα. Αγαπά τα ταξίδια, λατρεύει το σινεμά (γενικά) και το σινεμά του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, του Μίκαελ Χάνεκε, του Ντέιβιντ Φίντσερ και του Γιώργου Λάνθιμου (ειδικότερα).