Βραβείο Podcast

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα, αφιερωμένο στα ψηφιακά ηχητικά αρχεία που έχουν κατακτήσει τον πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο, μια τριμελής επιτροπή θα απονείμει το χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ στο καλύτερο podcast της 23ης διοργάνωσης.


Καλλιόπη Αλπίτση
Η Καλλιόπη Αλπίτση είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής ελc productions και Διευθύντρια του ελculture. Είναι πτυχιούχος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε υπότροφος στο CEU, στο Διεθνές Επιχειρηματικό Δίκαιο. Δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού από το 2009, αρχικά ως νομική σύμβουλος εκπροσωπώντας οργανισμούς, και αργότερα ως αρχισυντάκτρια, παρουσιάστρια και υπεύθυνη έργων στον τομέα του πολιτισμού. Οι κύριες αρμοδιότητές της στην εταιρία ελc productions τα τελευταία χρόνια αφορούν τον γενικό συντονισμό καθώς και υλοποίηση έργων της εταιρίας όπως ντοκιμαντέρ Αναζητώντας τον Καζαντζάκη (Project Manager, Cosmote History), Εθνική Λυρική Σκηνή, η ιστορία της όπερας στην Ελλάδα (διεύθυνση περιεχομένου / Project Manager, COSMOTE History), πολιτιστικά προγράμματα (Fly Me to the Moon) σε συνεργασία με τον ΔΑΑ (Project Manager), σειρά ιστορικών πολιτιστικών εκπομπών Ελλάδα από το Α ως το Ω (Διεύθυνση περιεχομένου / Project Manager, COSMOTE History) αλλά και την γενική επιμέλεια της έκδοσης της πολιτιστικής πλατφόρμας elculture.gr.

Λευτέρης Χαρίτος
Ο Λευτέρης Χαρίτος εργάζεται σαν σκηνοθέτης σε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Βασιλικό Κολέγιο Καλών Τεχνών του Λονδίνου. Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Dolphin Man (2017), μια διεθνής συμπαραγωγή με θέμα τον θρύλο της ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ, προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαϊάμι, Angers Premiers Plans και στο 58o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχει σκηνοθετήσει πολλά φιλμ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση, όπως την αναγνωρισμένη σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ 1821 και Το ταξίδι της τροφής, αλλά και την αστυνομική σειρά Άμυνα ζώνης. Παράλληλα με τη σκηνοθεσία, διαθέτει μεγάλη ακαδημαϊκή πείρα, καθώς εργάζεται ως συντονιστής στην παραγωγή ταινιών και ως λέκτορας στο SAE Creative Media College. Από το 2019 μέχρι σήμερα σκηνοθετεί την τηλεοπτική σειρά Άγριες μέλισσες στον Ant1. Επίσης, από το 2020 είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας podcast pod.gr.

Νάντια Δρακούλα
H Νάντια Δρακούλα (#naddrak) γεννήθηκε στην Αθήνα, και έως σήμερα έχει ζήσει, σπουδάσει και εργασtεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ (Μάντσεστερ, Νέα Υόρκη, Νάπολη και Αμβούργο). Σπούδασε Νομική στην Αθήνα, Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (LLM) στο Μάντσεστερ, υποκριτική και σενάριο στη Νέα Υόρκη, συγγραφή θεατρικού έργου στο Εθνικό Θέατρο. Έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος στην τηλεόραση και ως δημοσιογράφος σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην έρευνα, στο σενάριο και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, ταξιδιωτικών εκπομπών και ταινιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των σειρών και εκπομπών: Αυτοί που τόλμησαν (Cosmote History, Foss On Air), Τα παραμύθια του νερού - Εξωτερικό (EΡT3), Coca Cola Europe - Caritas Refugees Doc (Foss), Citizen Europe (Anemon), Αρχαία τεχνολογία, από τον Θεό στον άνθρωπο (Cosmote History, Tanweer), Kobra Series - Greece (Sweden, SVT). Τα μυθιστορήματά της Κάμπινγκ (Πατάκης 2017) και Σούπερ γκρανόλα (Ποταμός 2020) έχουν ενταχθεί στη λίστα φιλαναγνωσίας σε σχολεία της χώρας, ενώ το θεατρικό της έργοΤο σχοινάκι ανέβηκε στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2017 και εκδόθηκε ως συγγραφέας του μήνα. Από τον Οκτώβριο του 2020 κάνει καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή́ στον Best 92,6, ενώ παρουσιάζει το πολιτιστικό δελτίο «Follow Your Cult». Το καινούργιο της μυθιστόρημα είναι μια ιστορία μυστηρίου-ερωτικό δράμα, η οποία διαδραματίζεται στην Τήνο και μπλέκει τη μυθοπλασία με τη λαογραφική παράδοση και τους μύθους.