Βραβείο Podcast

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για δεύτερη φορά ένα διαγωνιστικό τμήμα αφιερωμένο στα ψηφιακά ηχητικά αρχεία που έχουν κατακτήσει τον πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο, μια τριμελής επιτροπή θα απονείμει το χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ στο καλύτερο podcast της 24ης διοργάνωσης. Tη φετινή χρονιά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προσφέρουν το βραβείο-υποτροφία Βραβείο ENS Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Ακουστικό Δημιουργό Ντοκιμαντέρ. H φετινή επιτροπή αποτελείται από τη Φρεντερίκ Πρεσμάν (σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ και καλλιτέχνις του ήχου) και τον Θόδωρο Κουτσαύτη (ακόλουθο για τα οπτικοακουστικά μέσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας).

 

Τη φετινή επιτροπή απαρτίζουν οι:

 

Ελιάνα Αµπραβανέλ
Η Ελιάνα Αµπραβανέλ είναι σκηνοθέτρια, εικαστικός και µαραθωνοδρόµος. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζει µεταξύ Αθήνας, Μυκόνου και Τελ Αβίβ. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές στα Οικονοµικά και την Ιστορία στην Ελλάδα και την Αγγλία, επέστρεψε στα θρανία, αποφοιτώντας από το τµήµα κινηµατογραφικών σπουδών του New York College το 2009. Το Roughcut, το πρώτο µεγάλου µήκους ντοκιµαντέρ της, έκανε πρεµιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης το 2013, βγαίνοντας στους κινηµατογράφους λίγους µήνες αργότερα. Η δεύτερη µεγάλου µήκους δουλειά της, Ο τερµατισµός, είναι ένα συναθλητικό ντοκιµαντέρ για δροµείς κάθε ηλικίας που είδαν, όπως και η ίδια, τη ζωή τους να αλλάζει µε κάθε χιλιόµετρο. Προβλήθηκε σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε δρομικά event σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ κυκλοφόρησε στις αίθουσες το Μάιο του 2016. Το Μύκονος: Ήρωες και θεριά, που γυρίζεται στην παρούσα φάση, είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της.

 

Λεωνίδας Αντωνόπουλος
Ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος είναι δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε θέματα πολιτισμού και μουσικής, και διευθυντής του ραδιοσταθμού KOSMOS 93,6. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακό στη Στρατηγική των ΜΜΕ στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά, κάνει εκπομπές μουσικού και δημοσιογραφικού περιεχομένου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ενώ υπήρξε και διευθυντής προγράμματος στον Αθήνα 9.84. Από το 1997 εργάζεται στην ΕΡΤ και ήταν, μεταξύ άλλων εκπομπών, ο δημιουργός και παρουσιαστής της βραβευμένης σειράς μουσικών ντοκιμαντέρ Οι μουσικοί του κόσμου. Υπήρξε σύμβουλος για τη μουσική και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της ενότητας «Ήχοι του Κόσμου» του Φεστιβάλ Αθηνών και τα τελευταία χρόνια είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος του Athens Technopolis Jazz Festival.

 

Ματούλα Κουστένη
Η Ματούλα Κουστένη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μετάφραση σε Ελλάδα και Γαλλία. Το 1995, ξεκίνησε συνεργασία με το Πολιτιστικό Τμήμα της Ελευθεροτυπίας και το 1997 έγινε μέλος του ενθέτου Art της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, όπου και εργάστηκε μέχρι και την τελευταία ημέρα της εφημερίδας. Το 2004, ανέλαβε την πρωινή ζώνη του ραδιοφωνικού σταθμού KOSMOS 93,6 (08:00-10:00) και στη συνέχεια την αντίστοιχη στον Pepper 96,6. Σήμερα ανήκει στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών και της LiFO. Aπό τον Σεπτέμβριο του 2021 παρουσιάζει το Νέο Πρωινό του Μελωδία 93,2 μαζί με τον Δημήτρη Βραχνό.