Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού >>Film Forward

Ένα νεοσύστατο διαγωνιστικό πρόγραμμα που παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

 

Τα μέλη της Επιτροπής

Η Λιλί Ενστάν είναι Γαλλίδα καλλιτεχνική διευθύντρια. Το 2001 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Les Films du Saut du Tigre. Ήταν αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Cinéma du Réel του Κέντρου Πομπιντού από το 2011 ως το 2013. Το 2013, ανέλαβε καθήκοντα Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Entrevues Belfort, το παλαιότερο φεστιβάλ ριζοσπαστικού art house κινηματογράφου στη Γαλλία. Μετά από έξι διοργανώσεις στο Belfort, έγινε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ του Λοκάρνο, από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020. Αυτή την περίοδο είναι μέλος της διοργανωτικής και προκριματικής επιτροπής του νέου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Villa Medici στη Ρώμη, η πρώτη έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου είναι εικαστικός σε διαρκή διαπραγμάτευση με την κινούμενη εικόνα, τη ζωγραφική και τις εγκαταστάσεις. Έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και υπήρξε υπότροφος στη Σχολή Καλών Τεχνών της Καρλσρούης. Είναι μέλος της κολεκτίβας Twin Automat Films και ζει στην Αθήνα.

Ο Ντάνε Κόμλιγιεν γεννήθηκε το 1986 στη Μπάνια Λούκα και ζει στο Βερολίνο. Σπούδασε στη Σχολή Δραματικών Τεχνών του Βελιγραδίου, στη γαλλική σχολή Le Fresnoy και στο Universität der Künste στο Βερολίνο. Η πρώτη του μεγάλου μήκους, με τίτλο, All the Cities of the North, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και στη συνέχεια προβλήθηκε σε περισσότερα από 80 φεστιβάλ. Οι ταινίες μικρού μήκους του έχουν προβληθεί και βραβευτεί στα Φεστιβάλ του Λοκάρνο, του Ρότερνταμ, των Καννών, του Τορόντο, της Νέας Υόρκης, του Σεράγεβο και του FID Marseille.