Κριτική Επιτροπή Γνωρίστε τους γείτονες

Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο της 60ής διοργάνωσης, περιλαμβάνει ταινίες που κοιτάζουν τον κόσμο πέρα από «τη γειτονιά μας», με μια ξεχωριστή και νεωτερική καλλιτεχνική ματιά. Η φετινή τριμελής κριτική επιτροπή θα απονείμει Χρυσό Αλέξανδρο αξίας 8.000 ευρώ στην καλύτερη ταινία και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος 4.000 ευρώ).

 

Τα μέλη της Επιτροπής

Αφότου πήρε πτυχίο Κλασικής Φιλολογίας και Γαλλικής Λογοτεχνίας, η Μαρί-Πιέρ Μασιά ξεκίνησε την καριέρα της στη Γαλλική Ταινιοθήκη και εργάστηκε ως επιμελήτρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο. Η Μασιά είναι η πρώην διευθύντρια του τμήματος «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ των Καννών, όπου ανέδειξε τις πρώτες δουλειές αναγνωρισμένων πλέον δημιουργών όπως η Σοφία Κόπολα, ο Κάρλος Ρεϊγάδας, ο Στίβεν Ντάλντρι, ο Κρίστι Πουίου και ο Κριστιάν Μουντζίου, μεταξύ άλλων. Η Μαρί-Πιέρ Μασιά δημιούργησε επίσης τα τμήματα Agora και Crossroads του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με το οποίο συνεχίζει να συνεργάζεται ως Καλλιτεχνική Σύμβουλος. Ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής MPM Film το 2007.

H Δάφνη Πατακιά γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1992. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 2016 διακρίθηκε με το βραβείο Shooting Stars στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Κάποιες από τις ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει είναι το Djam του Τόνι Γκατλίφ, το Winona του The Boy, το Nimic του Γιώργου Λάνθιμου και η Μπενεντέτα του Πολ Βερχόφεν.

Ο Μάρτιν Σβαϊγκόφερ σπούδασε Δημοσιογραφία και Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου αλλά και ως συντάκτης τέχνης για διάφορα αυστριακά περιοδικά. Ως εκτελεστικός διευθυντής της Αυστριακής Επιτροπής Κινηματογράφου AFC (1993-221), συνεργάστηκε στενά με σκηνοθέτες όπως ο Μάικλ Χάνεκε, ο Ούρλιχ Ζάιντλ, η Τζέσικα Χάουσνερ, ο Μάικλ Γκλάβογκερ. Ο Μάρτιν ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Παραγωγής) της Βιέννης, με αντικείμενο τη διεθνή κινηματογραφική αγορά και τα φεστιβάλ κινηματογράφου (2013-2019). Έχει διοριστεί σε διάφορες εξεταστικές επιτροπές επιδοτούμενων οργανισμών κινηματογράφου και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.