Βραβείο Podcast

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα διαγωνιστικό τμήμα αφιερωμένο στα ψηφιακά ηχητικά αρχεία που έχουν κατακτήσει τον πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο, μια τριμελής επιτροπή θα απονείμει το χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ στο καλύτερο podcast της 62ης διοργάνωσης.

 

Τα μέλη της Επιτροπής

Η Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε αρχικά μουσική και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Yale, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο LSE του Λονδίνου, καθώς και στο HEC (Hautes Études Commerciales – Ανώτατες Εμπορικές Σπουδές), στο Παρίσι. Αφότου έζησε για ένα χρονικό διάστημα στο Λονδίνο, όπου και εργάστηκε στο τμήμα μάρκετινγκ της Warner Bros Records, καθώς και στην Procter & Gamble UK, επέστρεψε στην Αθήνα, ιδρύοντας το 2012 τον όμιλο media FrontStage ΑΕ, ο οποίος δραστηριοποιείται στο ραδιόφωνο και στην οργάνωση εκδηλώσεων. Επιπλέον, διατελεί μέλος στην εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ραδιοφώνων, έναν εμπορικό φορέα ευρωπαϊκού βεληνεκούς που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 5.000 εμπορικών ραδιοσταθμών ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αλεξάνδρα είδε το όνομά της να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα «40 Under 40» του περιοδικού Fortune.

Ο Άρης Δημοκίδης είναι δημοσιογράφος, podcaster και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει ακόμα (παράλληλα με τη Χαλκιδική) και εργάζεται στη LiFO. Έχει υπάρξει διευθυντής του lifo.gr, ενώ από το 2017 διατηρεί το δικό του site –πάντα μέσα στη LiFO–, με τίτλο «Μικροπράγματα». Τα τελευταία χρόνια φτιάχνει ένα podcast την εβδομάδα, φιλοδοξώντας κάθε επεισόδιο να έχει κάτι ενδιαφέρον. Προτιμά να δημιουργεί ηχητικά ντοκιμαντέρ, αξιοποιώντας αρχειακό υλικό και συνδυάζοντάς το με έρευνα, νέες μαρτυρίες και πρωτογενές υλικό.

Η Ελισάβετ Χρονοπούλου σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Λ. Σταυράκου και στο Istituto Lorenzo de’ Medici στη Φλωρεντία. Από το 1987 εργάζεται ως μοντέζ και σκηνοθέτις στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Έχει σκηνοθετήσει τις κινηματογραφικές ταινίες Μικρή Άρκτος (2015), Ο Αννίβας προ των Πυλών (2011), Ένα τραγούδι δε φτάνει (2003), Χτες το απόγευμα (1998), Να που γίνεται (1995). Από τις εκδόσεις Πόλις εκδόθηκε το 2013 η συλλογή διηγημάτων της Φοράει κοστούμι και το 2017 η συλλογή διηγημάτων της Ο Έτερος εχθρός, η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Διηγήματος της Ακαδημίας Αθηνών 2019 και με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο διηγήματος-νουβέλας 2018.