Η Βιβλιοθήκη

Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη λειτουργεί στον χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης και εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2013 στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει:

Στις συλλογές αυτές περιλαμβάνονται κινηματογραφικά βιβλία (εκδόσεις για την ιστορία του κινηματογράφου, λεξικά και ετήσιοι οδηγοί για κινηματογραφικά είδη, μονογραφίες σκηνοθετών, βιογραφίες ηθοποιών, εκδόσεις για τη θεωρία και την αισθητική, για εθνικές κινηματογραφίες, κινηματογραφικά σενάρια, κ.ά.), καθώς και κινηματογραφικά περιοδικά ελληνικά και ξένα, ορισμένα εκ των οποίων στο σύνολο των τευχών τους (π.χ. Cahiers du Cinéma, Sight and Sound, Σύγχρονος Κινηματογράφος, κ.ά.).

  • img_library_1
  • img_library_2
  • img_library_3

Μέρος της συλλογής της Βιβλιοθήκης είναι ήδη ψηφιοποιημένο, γεγονός που επιτρέπει τη διάσωση και ασφαλή διατήρηση του υλικού, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό μεγαλύτερου αριθμού ενδιαφερομένων. Επιπλέον η ψηφιοποίηση συμβάλλει στην οργάνωση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους όρους βιβλιοθηκονομίας και εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ ελληνικών και διεθνών βιβλιοθηκών. Η διαδικασία της ψηφιοποίησης συνεχίζεται με την υλοποίηση νέου εγκεκριμένου ΕΣΠΑ.

Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη λειτουργεί στον χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α, στο Λιμάνι.

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα -Τρίτη 11.00 - 15.00
Τετάρτη - Παρασκευή 11.00 -19.00

Αναστολή λειτουργίας Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 30/10/2020
Μετά την υπαγωγή της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης στο Επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, αναστέλλεται η λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης. Η αναστολή της λειτουργίας του Μουσείου θα διαρκέσει όσο και η παραμονή της περιοχής στο συγκεκριμένο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Ελπίζουμε πολύ σύντομα να καλωσορίσουμε ξανά μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στο Μουσείο μας. Στο μεταξύ, μπορείτε να «ξεφυλλίσετε» διαδικτυακά τη συλλογή της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης στο myfestival.gr


Η ανακαίνιση του χώρου της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος