Μην ξεχνάς να βλεφαρίζεις

Per arti

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ένα ζευγάρι Γάλλων υιοθετούν δυο αδέλφια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, από τη Λιθουανία. Καλούν την Γκαμπριέλ, μεταφράστρια λιθουανικών, να μείνει μαζί τους και να βοηθήσει τα παιδιά να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Όμως ο ειδυλλιακός οικογενειακός βίος σύντομα διαταράσσεται λόγω πολιτισμικών διαφορών, αντιφατικών μεθόδων ανατροφής και αντιζηλίας μεταξύ των παιδιών για την εύνοια από τους γονείς. Με τα λόγια της σκηνοθέτριας: «σε κάθε σχέση, είτε με κάποιο άλλο άτομο είτε σε κάποια κατάσταση, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αγάπη και τον εγωισμό. Είναι απίστευτα εύκολο να παραβιαστεί αυτή η γραμμή χωρίς να το καταλάβεις. Όταν γύριζα αυτή την ταινία, προσπαθούσα να καταλάβω όλα αυτά τόσο μέσα μου όσο και στους ανθρώπους που συναντούσα. Ακόμα θεωρώ τη δυαδικότητα της ανθρώπινης φύσης ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και γοητευτικά πράγματα στον κόσμο».

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Αουστέγια Ουρμπάιτε
Σενάριο: Austėja Urbaitė
Διεύθυνση φωτογραφίας: Julius Sičiūnas
Μοντάζ: Gabrielė Urbonaitė, Austėja Urbaitė
Ήχος: Domas Strupinskas
Ηθοποιοί: Dovilė Kundrotaitė, Anne Azoulay, Arthur Igual, Inesa Sionova, Ajus Antanavičius
Παραγωγή: Fralita Films
Παραγωγοί: Živilė Gallego
Κοστούμια: Monika Vėbraitė
Σχεδιασμός παραγωγής: Justė Vazgytė
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Λιθουανία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 109'
Επικοινωνία: Fralita Films
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Κοινού – IndieLisboa 2023, Βραβείο FIPRESCI – Wiesbaden goEast FF 2023, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Ήχου – Lithuanian Film Awards 2023

Αουστέγια Ουρμπάιτε

Η Αουστέγια Ουρμπάιτε γεννήθηκε το 1991. Μεγάλωσε στη φύση, σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Το 2010 άρχισε να σπουδάζει σκηνοθεσία στη Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου. Η φοιτητική της ταινία μικρού μήκους με τίτλο Η σπουδή (2013) κέρδισε την προσοχή και αποτέλεσε το προοίμιο για την αξιόλογη μικρού μήκους που ήταν το ντεμπούτο της, με τίτλο Γέφυρες (2015). Και οι δύο αυτές ταινίες κέρδισαν πολυάριθμες υποψηφιότητες και βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Η ταινία Remember to Blink (2022) είναι η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία.

Φιλμογραφία

2013 The Etude (μμ)
2013 This is Reality ((μμ)
2015 Bridges (μμ)
2022 Remember to Blink