Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ (11-17 Απριλίου 2024)

Υποδεχόμαστε τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα (11-17 Απριλίου 2024) με τέσσερις νέες ταινίες αλλά και την τελευταία προβολή της σεζόν για το Fundamentals Midnight! Μη χάσετε στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Ολύμπιον και στην Αποθήκη 1: 

Συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Πέμπτη 1+1: 7,5€

Τρίτη: 6€

Fundamentals: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 5€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

CineDoc: 5€

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.more.com/venues/filmfestival/ 

Οι ταινίες:

Αντίλαλος / The Echo / El eco
(Μεξικό-Γερμανία, 2023)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τατιάνα Ουέσο / Tatiana Huezo. Με τους: Montserrat Hernandez, María de los Ángeles Pacheco Tapia. Luz María Vázquez González. Γλώσσα: Ισπανικά. Έγχρωμο, 102΄. 

Βραβευμένο στο Βερολίνο ντοκιμαντέρ που απεικονίζει τη μητριαρχική φροντίδα σε μια χώρα διαβόητη για τις αναρίθμητες απαγωγές γυναικών και κοριτσιών. Τρυφερό φιλμ για την ηχώ όσων κολλάνε στην ψυχή, την ασφάλεια που μας παρέχει το καταφύγιο των γύρω μας, την εξέγερση και τον ίλιγγο μπροστά στη ζωή και στην -πάντα επώδυνη- ενηλικίωση. 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/8EvUt7Wh5ew

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 19:00

Τοτέμ / Totem / Tótem
(Μεξικό-Γαλλία-Δανία-Ολλανδία, 2023)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λίλα Αβιλές / Lila Avilés. Παίζουν: Naíma Sentíes, Montserrat Marañon, Marisol Gasé. Γλώσσες: Ισπανικά, αγγλικά. Έγχρωμη, 95΄. 

Η επτάχρονη Σολ περνά τη μέρα στο σπίτι του παππού της, βοηθώντας τις θείες της στις προετοιμασίες για ένα πάρτι-έκπληξη που διοργανώνουν για τον πατέρα της. Καθώς το φως της ημέρας ξεθωριάζει, μια παράξενη και χαοτική ατμόσφαιρα κυριαρχεί, γκρεμίζοντας τους δεσμούς που κρατούν μια οικογένεια ενωμένη. Η Σολ θα καταλάβει ότι ο κόσμος της πρόκειται να αλλάξει δραματικά, παίρνοντας δύο πολύτιμα μαθήματα. Ορισμένες φορές, αν πραγματικά αγαπάς κάποιον, πρέπει να τον αφήσεις να φύγει. Συγχρόνως, ποτέ και πουθενά δεν πρέπει να παίρνεις τη ζωή ως κάτι δεδομένο.

* Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου (2023)

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/PDcLFi-COo0
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:00

Για πάντα νέοι / Forever Young / Les Amandiers
(Γαλλία-Ιταλία, 2022) 

Σκηνοθεσία: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι / Valeria Bruni Tedeschi. Σενάριο: Noémie Lvovsky, Caroline Deruas-Garrel, Valeria Bruni Tedeschi. Παίζουν: Nadia Tereszkiewicz, Louis Garrel, Micha Lescot. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 125΄. 

Στα τέλη του ’80, στο Παρίσι, μια ομάδα νεαρών ηθοποιών γίνεται δεκτή στην σχολή Les Amandiers, την περιζήτητη θεατρική δραματική σχολή του Πατρίς Σερό. Οι νεαροί, ενθουσιασμένοι, κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο θέατρο αλλά και στον έρωτα. Στην πορεία μαθαίνουν, παίζουν, αγαπούν, ερωτεύονται, φοβούνται και γενικώς ζουν τη ζωή στο μέγιστο. Ταυτόχρονα, όμως, θα βιώσουν και τις πρώτες τους τραγωδίες… 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/q4QTxnOgvnI

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:45, 21:15

Τα μαθήματα της Μπλάγκα / Blaga’s Lessons / Urotcite na Blaga
(Βουλγαρία-Γερμανία, 2023) 

Σκηνοθεσία: Στέφαν Κομαντάρεφ / Stephan Komandarev. Σενάριο: Simeon Ventsislavov, Stephan Komandarev. Παίζουν: Eli Skorcheva, Gerasim Georgiev-Gero, Rozalia Abgarian, Ivan Barnev, Stefan Denolyubov, Ivaylo Hristov. Γλώσσα: Βουλγαρικά. Έγχρωμη, 114΄. 

Η εβδομηντάχρονη Μπλάγκα, συνταξιούχος καθηγήτρια, έχει βυθιστεί στο πένθος λόγω της πρόσφατης απώλειας του συζύγου της. Όλη της η ύπαρξη έχει πλέον επικεντρωθεί στο να προσφέρει στον νεκρό ένα περίτεχνο μνήμα, ώσπου μια τηλεφωνική απάτη θα της στερήσει όλες τις οικονομίες της. Απεγνωσμένη, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της, θα περάσει στην απέναντι όχθη: μεθοδικά και λελεγισμένα, γίνεται και η ίδια απατεώνας. Περισσότερο από μια ρεαλιστική αποτύπωση της τραχιάς κοινωνικής πραγματικότητας στη Βουλγαρία και οξυδερκή σπουδή ενός αλησμόνητου χαρακτήρα, τα Μαθήματα της Μπλάγκα σχολιάζουν το Κακό που φωλιάζει στον καθένα μας, με τρόπο που μόνο το σινεμά του Χάνεκε ή του Τρίερ στις καλύτερες στιγμές τους έχουν καταφέρει να συλλάβουν. Τελευταίο μέρος της τριλογίας του πολυβραβευμένου Στέφαν Κομαντάρεφ γύρω από την ηθική κρίση της βουλγαρικής κοινωνίας, η ταινία θριάμβευσε στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/-TccL-3L07o?si=5VkJ9SzBCRbe_FkL

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:30 

FUNDAMENTALS MIDNIGHT
The Rocky Horror Picture Show
(Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ, 1975)

Σκηνοθεσία: Τζιμ Σάρμαν / Jim Sharman. Σενάριο: Richard O’Brien, Jim Sharman. Παίζουν: Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 100΄. 

Αποτίοντας φόρο τιμής στις b-movie ταινίες και στις ταινίες τρόμου της περιόδου 1930-1950, αυτή η μοναδική στο είδος της ροκ οπερέτα φιγουράρει με άνεση στις πιο διασκεδαστικές ταινίες όλων των εποχών. Όταν χαλάει το αμάξι ενός νεαρού ζευγαριού μια βροχερή νύχτα, οι δύο συνεσταλμένοι νέοι χτυπούν την πόρτα μιας σκοτεινής έπαυλης για να ζητήσουν βοήθεια. Εκεί, θα γνωρίσουν τον τρελό επιστήμονα Dr. Frank-n-Furter και την θεοπάλαβη κομπανία του και παραδίδονται σε ένα ντελίριο παραλόγου, ατελείωτης μουσικής, ξέφρενου χορού και αχαλίνωτου ερωτισμού.  

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/VTDF67khXcY
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παρασκευή 12/4 στις 23:00

KIDS LOVE CINEMA

Πίτερ Ράμπιτ: Ο λαγός το 'σκασε / Peter Rabbit 2: The Runaway
(ΗΠΑ-Αυστραλία, 2021)

Σκηνοθεσία: Γουίλ Γκλουκ / Will Gluck. Μεταγλωττισμένη, 93΄.  

Ο Τόμας και η Μπέα είναι τώρα παντρεμένοι και ζουν με τον Πίτερ και την οικογένεια των κουνελιών του. Ο Πίτερ βαριέται τη ζωή στον κήπο και πηγαίνει στη μεγάλη πόλη, όπου συναντά σκοτεινούς χαρακτήρες και καταλήγει να δημιουργεί χάος σε όλη την οικογένεια.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/8eL24E_KGSc

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 14/4 στις 12:00

Οι προβολές της ενότητας Kids Love Cinema πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του:

Χορεύοντας με τον Μπέκετ / Dance First 

(Ηνωμένο Βασίλειο-Βέλγιο-Ουγγαρία, 2023)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μαρς / James Marsh. Σενάριο: Neil Forsyth, Samuel Beckett. Παίζουν: Aidan Gillen, Gabriel Byrne, Maxine Peake, Bronagh Gallagher, Robert Aramayo, Sandrine Bonnaire, Fionn O'Shea. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμο, ασπρόμαυρο, 100΄. 

Σάμιουελ Μπέκετ, εμβληματικός Ιρλανδός συγγραφέας, θεατρικός σκηνοθέτης και ποιητής, νομπελίστας, παριζιάνος μπον βιβέρ, αγωνιστής της γαλλικής αντίστασης, διανοούμενος, άπιστος σύζυγος, μοναχικός... Η ταινία αποτελεί μια σαρωτική αφήγηση της πολυδιάστατης ζωής του Μπέκετ, μια ασυνήθιστη βιογραφία, καθώς η ανασκόπηση γίνεται μέσα από το πρίσμα των σφαλμάτων του και περιστρέφεται γύρω από  τις σημαντικότερες σχέσεις του, κυρίως με τις γυναίκες που τον αγάπησαν, αλλά που ο ίδιος ένιωθε ότι είχε αδικήσει.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/Ig8VO_6WqTM

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:30. 

Μέσα στη μέρα / In Our Day / Uriui Haru 

(Νότια Κορέα, 2023)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Χονγκ Σανγκ-σου / Hong Sang-soo. Παίζουν: Ki Joobong, Kim Minhee, Song Sunmi, Park Miso, Ha Seongguk, Kim Seungyu. Γλώσσα: Κορεατικά. Έγχρωμο, 84΄. 

«Μην αναζητάς το νόημα», αναφέρει ένας χαρακτήρας στην τελευταία ταινία του Χονγκ Σανγκ-Σου. Αυτή η φράση είναι και το πασπαρτού που ξεκλειδώνει το σύνολο του έργου του υπερ-παραγωγικού νοτιοκορεάτη δημιουργού, μιας που το κοινό καλείται να συνάγει το νόημα που κρύβεται στα λιγότερο εμφανή σημεία, ανάμεσα στις πτυχώσεις της δυσκίνητης πραγματικότητας, καταργώντας (ή ίσως παραγνωρίζοντας) τη γραμμικότητα της αφήγησης. Σε αυτή την ταινία που είναι «βγαλμένη από τη ζωή», μια σαραντάχρονη γυναίκα συναντά έναν άντρα που πλησιάζει στο τέλος του βίου του, και η εύθραυστη, αποσπασματική, ταπεινή επαφή τους μας προτρέπει να απολαύσουμε την άπιαστη ευτυχία και να αγαπήσουμε τους αινιγματικούς (κάθε άλλο παρά) νεκρούς χρόνους.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/XVs5SAD8KKI

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:45

Το αγόρι του Θεού / Rapito

(Ιταλια-Γαλλία-Γερμανία, 2023) 

Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο / Marco Bellocchio. Σενάριο: Marco Bellocchio, Susanna Nicchiarelli, Edoardo Albinati, Daniela Ceselli. Με τους: Paolo Pierobon, Fausto Russo Alesi, Barbara Ronchi, Enea Sala, Leonardo Maltese, Filippo Timi, Fabrizio Gifuni. Γλώσσες: Ιταλικά, Εβραϊκά, Λατινικά. Έγχρωμη, 134΄. 

Το 1858, ένα εξάχρονο αγόρι εβραϊκής καταγωγής απάγεται από την οικογένειά του από εντεταλμένους του Πάπα και υποχρεώνεται να ασπαστεί τον Καθολικισμό με εντολή του καρδινάλιου. Η τελευταία ταινία του μεγάλου Μάρκο Μπελόκιο είναι ένα θρησκευτικό θρίλερ εποχής για τις ασυγχώρητες «αμαρτίες» της Καθολικής Εκκλησίας, που βρίσκει τον τόσο σημαντικό αυτό δημιουργό σε αξιοσημείωτη σκηνοθετική φόρμα και έμπνευση. Η κατάχρηση εξουσίας, η μισαλλοδοξία, οι μηχανισμοί της αλλοτρίωσης, η καταπάτηση της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης μπαίνουν στο στόχαστρό του Μπελόκιο, που αποδεικνύει ότι στα 84 του παραμένει πιο μαχητικός από ποτέ. Ζωντανεύοντας με απαράμιλλο τρόπο την Μπολόνια του 19ου αιώνα (τα κοστούμια, η καλλιτεχνική διεύθυνση και η εκπληκτική φωτογραφία του Φραντσέσκο ντι Τζάκομο δίνουν στο φιλμ μαγευτική όψη), το Αγόρι του Θεού μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, θίγοντας όμως θέματα καταδικασμένα να παραμείνουν επίκαιρα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/lPBH4l3N6BY

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00.