Κόκκινος ουρανός

Roter Himmel

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η πιο ξεχωριστή στιγμή στη φιλμογραφία του πολυεπίπεδου Βερολινέζου δημιουργού αναπτύσσεται ως ένα ανάλαφρο, συχνά αστείο, αλλά και ανυποχώρητα σύνθετο μελόδραμα με φόντο μια παραθαλάσσια πόλη της Γερμανικής Ριβιέρας, η οποία απειλείται από τις πυρκαγιές που πλησιάζουν. Οι ήρωές του βυθίζονται στην κινούμενη άμμο της δημιουργικής και συναισθηματικής ανασφάλειας. Ο Λεόν είναι ένας δυσαρεστημένος μυθιστοριογράφος που παλεύει να ολοκληρώσει το χειρόγραφό του. Μαζί με έναν φίλο του φωτογράφο, ταξιδεύουν σε ένα εξοχικό κοντά στη Βαλτική όπου θα συναντήσει απροσδόκητα μια ακόμη φιλοξενούμενη, τη Νάντια. H παρουσία της θα αποσπάσει την προσοχή του και θα φανερώσει με τρόπο εξευτελιστικό τον εγωκεντρισμό του. Γεμάτη ηλιόλουστες αποχρώσεις και βαμμένη με το πιο βαθύ μπλε της νύχτας, η ταινία Κόκκινος ουρανός ξεκινά με έναν απρόσμενα ρομερικό τόνο, εξελίσσεται ως παρεΐστικη κωμωδία και κορυφώνεται ως μια ανηλεής ψυχολογική σπουδή που καίει τα πάντα στο πέρασμά της στα μεγαλύτερα βάθη.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Πέτσολντ
Σενάριο: Christian Petzold
Διεύθυνση φωτογραφίας: Hans Fromm
Μοντάζ: Bettina Böhler
Ήχος: Andreas Mücke-Niesytka, Dominik Schleier, Marek Forreiter, Bettina Böhler
Ηθοποιοί: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt
Παραγωγή: Schramm Film Koerner Weber Kaiser
Παραγωγοί: Florian Koerner von Gustorf, Michael Weber, Anton Kaiser
Συμπαραγωγή: ZDF, arte
Κοστούμια: Katharina Ost
Σχεδιασμός παραγωγής: K.D. Gruber
Μακιγιάζ: Hannah Fischleder
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 103'
Ελληνική διανομή: One From The Heart
Επικοινωνία: The Match Factory
Βραβεία/Διακρίσεις: Αργυρή Άρκτος (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) – Berlin IFF 2023, Χρυσός Πύργος για την Καλύτερη Ταινία, Βραβείο FIPRESCI – Palic Film Festival 2023, Ειδική Μνεία της Επιτροπής – Odessa IFF 2023

Κρίστιαν Πέτζολντ

Γεννημένος στο Χίλντεν της Γερμανίας το 1960, ο Κρίστιαν Πέτζολντ ζει πλέον στο Βερολίνο από το 1981. Σπούδασε γερμανική γλώσσα και θέατρο στο Freie Universität του Βερολίνου και στη συνέχεια, από το 1988 έως το 1994, κινηματογράφο στην Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου (DFFB). Σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία το 1995. Το έργο του με τίτλο Μια ασυνήθιστη κατάσταση, που γυρίστηκε το 2000, κέρδισε το Χρυσό Βραβείο στα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου, ενώ το 2012 η τανία του, Μπάρμπαρα, βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Η νύμφη του νερού αποτελεί την πέμπτη συμμετοχή του στον Διαγωνισμό του Φεστιβάλ του Βερολίνου και, μετά το Transit, είναι η δεύτερη συνεργασία του με την Πάουλα Μπιρ και τον Φρανζ Ρογκόβσκι.

Φιλμογραφία

2000 The State I Am In
2003 Wolfsburg
2005 Ghosts
2007 Yella
2008 Jerichow
2012 Barbara
2014 Phoenix
2018 Transit
2020 Undine
2023 Afire