Ιδιοκτησία

Propriedade

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Ένα καθηλωτικό κράμα κοινωνικού σχολιασμού και υπερβατικού ρεαλισμού (εκλεκτό δείγμα της πρόσφατης παράδοσης του Νέου Κύματος του Ρεσίφε στον βραζιλιάνικο κινηματογράφο), ξεκινά ως πορτρέτο μιας τραυματισμένης γυναίκας και εξελίσσεται σε ένα συναρπαστικό θρίλερ για τις ακραίες ανισότητες μεταξύ τάξεων και φυλών στη Νότια Αμερική. Η Τερέζα και ο σύζυγός της ταξιδεύουν στην οικογενειακή τους φάρμα, αναζητώντας καταφύγιο από τη βία των πόλεων. Όμως εκεί γίνονται μέρος μιας εξέγερσης των εργατών της περιοχής, οι οποίοι είναι αναστατωμένοι από την απειλή της απώλειας των σπιτιών τους. Κλειδώνεται στο θωρακισμένο της αυτοκίνητο αλλά δεν μπορεί να βάλει μπροστά. Στο μεταξύ, εργάτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί της και, αν χρειαστεί, να τη βγάλουν με το ζόρι. Το φυσικό σύνορο που χωρίζει αυτά τα δύο σύμπαντα μπορεί να μην είναι αρκετό για να συγκρατήσει τον φόβο και τη βία που μεγαλώνουν κάθε λεπτό. Υπενθυμίζοντάς μας ότι υπάρχουν μέρη αυτού του πλανήτη όπου αρχαίοι κώδικες διέπουν τις εργασιακές, φυλετικές και ταξικές σχέσεις, ο σκηνοθέτης φιλοτεχνεί την εικόνα μιας κοινωνίας στην οποία το ρήγμα ανάμεσα στον ελιτίστικο ατομικισμό των πλουσίων και τη συλλογική οργή των φτωχών φαίνεται ανυπέρβλητο. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να μην ξεχνά ότι ανάμεσα στα άκρα του φάσματος εκτείνεται ένα ευρύ φάσμα τόνων του δέρματος, οι οποίοι περιέχουν και αντικατοπτρίζουν το πολύπλοκο σύνολο ιστοριών που τους καθορίζει.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Μπαντέιρα
Σενάριο: Daniel Bandeira
Διεύθυνση φωτογραφίας: Pedro Sotero
Μοντάζ: Matheus Farias
Ήχος: Nicolau Domingues
Μουσική: Caio Domingues, Nicolau Domingues
Ηθοποιοί: Malu Galli, Zuleika Ferreira, Tavinho Teixeira, Samuel Santos, Edilson Silva, Ane Oliva, Luana Vitória, Carlos Amorim, Roberta Lúcia, Aruandhê Pereira
Παραγωγή: Símio Filmes, Vilarejo Filmes, Lunática
Παραγωγοί: Kika Latache, Lívia de Melo
Κοστούμια: Andrea Monteiro
Σχεδιασμός παραγωγής: Maíra Mesquita
Executive producer: Kika Latache, Deby Brennand
Μακιγιάζ: Tayce Vale
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Βραζιλία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 101'
Επικοινωνία: Loco Films

Ντανιέλ Μπαντέιρα

Ο Ντανιέλ Μπαντέιρα ξεκίνησε να εργάζεται στον οπτικοακουστικό τομέα το 2001 μέσω της εταιρείας παραγωγής του, τη Símio Filmes. Ως μοντέρ συνεργάστηκε με αρκετούς σκηνοθέτες-εκπροσώπους του κινηματογραφικού ρεύματους του Ρεσίφε, όπως οι Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, Καμίλο Καβαλκάντι και Γκαμπριέλ Μασκάρου. Το 2007 έκανε το ντεμπούτο του ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε ταινία μεγάλου μήκους, με το Amigos de Risco. Έκτοτε έχει συν-σκηνοθετήσει κάποιες μικρού μήκους ταινίες, όπως το Sob a Pele (2011) με τον Πέδρου Σοτέρου και το Soledad (2015) με τις Ζουάνα Γκατίς και Φλάβια Βιλέλα. Ως μοντέρ εργάστηκε στις ταινίες The Devil’s Knot (2018), μια συλλογική παραγωγή των Vermelho Profundo και Brasil S/A του Μαρσέλου Πεδρόσου, για την οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερου μοντάζ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μπραζίλια το 2014. Η Ιδιοκτησία είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους κινηματογραφική του δουλειά.

Φιλμογραφία

2007 Amigos de Risco
2013 Under the Skin (μμ, συν-σκηνοθεσία)
2015 Soledad (μμ, συν-σκηνοθεσία)
2022 Property