Η σημαία

Bayrak

Η σημαία αποτελεί το δεύτερο μέρος της σειράς βίντεο του Κεκέν Εργκούν για τις ελεγχόμενες από το κράτος τελετές εθνικών εορτών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Γυρισμένο κατά τη διάρκεια της Ημέρας του Παιδιού την 23η Απριλίου, η οποία σηματοδοτεί την ίδρυση του νέου Τουρκικού κοινοβουλίου και την επίσημη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1920, αυτό το split screen φιλμ καταγράφει μία πομπώδη πατριωτική επιτέλεση που σχεδιάστηκε από ηλικιωμένους για να εκτελεστεί από παιδιά. Με οικοδεσπότες τον Δήμαρχο και τον Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, καθώς και με τη συμμετοχή ενός υψηλόβαθμου στρατηγού, η τελετή περιλαμβάνει ποιήματα και όρκους που απαγγέλονται δυνατά από μαθητές δημοτικών σχολείων, με τον πατριωτισμό να μετατρέπεται σε έναν άτεγκτο εθνικισμό. Ένα από αυτά τα ποιήματα, «Η σημαία», απαγγέλεται με περίσσιο πάθος από ένα κορίτσι που ορκίζεται «να καταστρέψει τη φωλιά οποιουδήποτε πουλιού δεν χαιρετίζει καθώς πετά τη σημαία (της χώρας της)» και «να σκάψει τον τάφο οποιουδήποτε δεν αντικρύζει τη σημαία όπως (εκείνη)».
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Κεκέν Εργκούν
Σενάριο: Köken Ergun
Διεύθυνση φωτογραφίας: Köken Ergun
Μοντάζ: Köken Ergun
Ήχος: Köken Ergun
Παραγωγοί: Köken Ergun
Φορμάτ: HD
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία
Έτος Παραγωγής: 2007
Διάρκεια: 9'
Επικοινωνία: Köken Ergun
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Tiger για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους – Rotterdam IFF 2007, Βραβείο "Onda Curta" – IndieLisboa IFF, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Dokufest 2007

Κεκέν Έργκουν

Ο Κεκέν Εργκούν (1976, Κωνσταντινούπολη) είναι Τούρκος καλλιτέχνης/κινηματογραφιστής με υπόβαθρο στις παραστατικές τέχνες. Μετά από τη συνεργασία του με τον Αμερικανό θεατρικό σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουίλσον, ο Εργκούν ασχολήθηκε με τη βίντεο αρτ και τον κινηματογράφο. Τα έργα του έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις ιδρυμάτων όπως η documenta 14, η Triennale του Παρισιού, η Μπιενάλε της Τζακάρτα, η Τριενάλε του Κατμαντού, το SALT, το Garage Moscow, το Para-Site Hong Kong και το Casino Luxembourg. Οι ταινίες του έχουν διακριθεί με πολλά βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων της Χρυσής Τίγρης για Ταινία Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ το 2007 και της Ειδικής Μνείας στην Μπερλινάλε του 2013. Οι ταινίες του έχουν συμπεριληφθεί σε δημόσιες συλλογές τέχνης φορέων όπως το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, το Stadtmuseum του Βερολίνου και το Ίδρυμα Kadist.

Φιλμογραφία

2006 I, Soldier (μμ ντοκ)
2007 The Flag (μμ ντοκ)
2013 Ashura (μμ ντοκ)
2015 Young Turks (μμ ντοκ)
2018 Heroes (μμ ντοκ)