Ζωή

Hayat

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα
Η νεαρή Χικράν εξαναγκάζεται από τον πατέρα της να παντρευτεί τον Ριζά. Αρνούμενη να συμμορφωθεί, η κοπέλα το σκάει στην Κωνσταντινούπολη. Ντροπιασμένος, ο Ριζά ξεκινά να τη βρει στη μητρόπολη, σε μια οδύσσεια που διαπλέκει τα πεπρωμένα των δύο νέων με απρόσμενους και ανέλπιστους τρόπους. Οκτώ χρόνια μετά την τελευταία του ταινία, ο σπουδαίος Τούρκος auteur Ζέκι Ντεμίρκουμπουζ επιστρέφει με μια επικής πνοής ιστορία που πάλλεται από τους γνώριμους, σκοτεινούς υπαρξιστικούς τόνους του. Παράλληλα, οι πυκνοί διάλογοι και τα άψογα φωτογραφημένα πρόσωπα των ηρώων φιλοτεχνούν ένα άτυπο πανόραμα των απόκληρων και των ναυαγισμένων της Πόλης. Η μοίρα και η ανθρώπινη αδυναμία, η απόγνωση αλλά και ο αγώνας για την υπέρβασή της είναι ο καμβάς στον οποίο ο Ντεμίρκουμπουζ υφαίνει, με τρόπους που παραπέμπουν στην κλασική λογοτεχνία, άλλη μια παραβολή για τα ανθρώπινα.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ
Σενάριο: Zeki Demirkubuz
Διεύθυνση φωτογραφίας: Cevahir Sahin, Kursat Uresin
Μοντάζ: Zeki Demirkubuz
Ήχος: Boris Trayanov, Momchil Bozhkov
Ηθοποιοί: Miray Daner, Burak Dakak, Cem Davran, Umut Kurt, Melis Birkan, Osman Alkas, Ozan Dagara, Dogu Demirkol, Kayhan Acikgoz, Muttalip Mujdeci, Seyit Nizam Yilmaz, Berfun Basel, Hande Ozen, Ozlem Turkad, Caner Cindoruk
Παραγωγή: Mavi Film
Παραγωγοί: Zeki Demirkubuz
Συμπαραγωγοί: Rossitsa Valkanova
Κοστούμια: Eylul Gurcan
Μακιγιάζ: Petya Simenova
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία, Βουλγαρία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 193'
Επικοινωνία: ACA

Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ

Ο Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ (1964) αποφοίτησε από τη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Το 1994 σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, με τίτλο Block C. Κέρδισε για πρώτη φορά την προσοχή των κριτικών κινηματογράφου με τις ταινίες του, Innocence (1997), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας, και The Third Page (1999). Αυτές οι δύο απέσπασαν τόσο εθνικά όσο και διεθνή βραβεία. Ακολούθησαν οι ταινίες Fate (2001) και Confession (2001), οι οποίες προβλήθηκαν στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών το 2002 και έτυχαν θερμής υποδοχής. Το έργο Destiny (2006), το πρίκουελ του Innocence, ακολούθησαν οι ταινίες Envy (2009), Inside (2012), Nausea (2015) και Ember (2016). Η ταινία Ζωή (2023) είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία του. Αναδρομικά αφιερώματα στο έργο του παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στη Viennale, στο Μουσείο Τέχνης της Βοστώνης, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, στην Ταινιοθήκη Anthology Film Archives, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στην Κινηματογραφική Κοινότητα του Κέντρου Λίνκολν, στην Ταινιοθήκη των Βρυξελλών, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου New Horizons και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κλουζ, μεταξύ άλλων.

Φιλμογραφία

1994 Block C
1997 Innocence
1999 The Third Page
2001 Confession
2001 Fate
2003 The Waiting Room
2006 Destiny
2009 Envy
2012 Inside
2015 Nausea
2016 Ember
2023 Life