Πεσμένα φύλλα

Kuolleet Lehdet

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Τα Πεσμένα φύλλα είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του μεγάλου ουμανιστή του σινεμά, τον Άκι Καουρισμάκι. Μια νύχτα στο Ελσίνκι, δύο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί», αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους. Με ρομαντική διάθεση, αλλά και βαθιά ριζωμένα στην πραγματικότητα, τα Πεσμένα φύλλα σε αγκαλιάζουν σαν μια μαλακή κουβέρτα στη φθινοπωρινή ψύχρα για να σου θυμιζουν την αξία της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και το μεγαλείο της απλότητας. Το σινεμά του Άκι Καουρισμάκι, με τα νυχτερινά αστικά τοπία και τις «ξεκούρδιστες» μουσικές, το ιδιόρρυθμο σκανδιναβικό χιούμορ, τον απολαυστικό αυτοσαρκασμό και τους αλλοπρόσαλλους ήρωες που ψάχνουν αμήχανα την ανθρώπινη ζεστασιά και επαφή είναι το ιδανικό παυσίλυπο για κάθε στιγμή που η σκληρή πραγματικότητα μοιάζει ανίκητη.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι
Σενάριο: Aki Kaurismäki
Διεύθυνση φωτογραφίας: Timo Salminen
Μοντάζ: Samu Heikkilä
Ήχος: Pietu Korhonen
Ηθοποιοί: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Alina Tomnikov, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Martti Suosalo
Παραγωγή: Sputnik Oy, Oy Bufo Oy
Παραγωγοί: Aki Kaurismäki, Misha Jaari, Mark Lwoff
Κοστούμια: Tiina Kaukanen
Σχεδιασμός παραγωγής: Ville Grönroos
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Φινλανδία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 81'
Ελληνική διανομή: Cinobo
Επικοινωνία: The Match Factory
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο της Επιτροπής – Cannes Film Festival 2023, Βραβείο Κοινού – Munich Film Festival 2023, Βραβείο της FIPRESCI για την Ταινία της Χρονιάς – San Sebastián IFF 2023, Βραβείο Adolph Zukor (Jameson CineFest) – Miskolc IFF 2023

Άκι Καουρισμάκι

Ο Καουρισμάκι άρχισε να αποκτά διεθνή αναγνώριση στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το εύρος της δουλειάς του κυμαίνεται από τρελές κομικίστικες περιπέτειες (Calamari Union [1985], Οι Λένινγκραντ Κάουμποϊς πάνε Αμέρικα [1989]) μέχρι και αναθεωρητικές διασκευές κλασικών λογοτεχνικών έργων (Έγκλημα και τιμωρία [1983], Ο Άμλετ κάνει μπίζνες [1987]). Έχει αποδειχτεί ικανός στο να συνδυάζει τον σκληρό, νουάρ ρεαλισμό με το πονηρό, σαρδόνιο χιούμορ (Άριελ [1988]). Το μινιμαλιστικό ύφος, η υψηλή του παραγωγικότητα και η αδυναμία που έχει στο ειρωνικό μελόδραμα έχουν οδηγήσει σε συγκρίσεις με δημιουργούς όπως ο Ρ.Β. Φασμπίντερ και ο Τζιμ Τζάρμους.

Φιλμογραφία

1981 The Saimaa Gesture (ντοκ)
1985 Calamari Union
1987 Hamlet Goes Business
1989 Leningrad Cowboys Go America
1992 The Bohemian Life
1999 Juha
2006 Lights in the Dusk
2011 Le Havre
2017 The Other Side of Hope
2023 Fallen Leaves