Οι χωρικοί

Chłopi

64ο ΔΦKΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική και μέθοδο με το αξέχαστο Αγαπώντας τον Βίνσεντ, το σκηνοθετικό δίδυμο-ανδρόγυνο μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Βλάντισλαβ Στάνισλαβ Ρέιμοντ σε ένα εκθαμβωτικό αποτέλεσμα που φέρνει κοντά το σινεμά, τη ζωγραφική και το animation. Περισσότεροι από εκατό ζωγράφοι από τέσσερις διαφορετικές χώρες ζωγράφισαν στο χέρι τα πλάνα της ταινίας –πολλά εκ των οποίων αναπλάθουν διάσημα έργα της πολωνικής ζωγραφικής– η οποία είχε αρχικά γυριστεί με κανονικούς ηθοποιούς, προτού αναλάβουν δράση οι καλλιτέχνες του animation. Μια ιστορία απαγορευμένου ερωτικού πάθους σε μια μικρή αγροτική κοινότητα της Πολωνίας, στις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από την οποία ξεδιπλώνονται ο αρχέγονος δεσμός του ανθρώπου με τη φύση και την εναλλαγή των εποχών, οι χαμένες παραδόσεις ενός κόσμου που ξεμακραίνει στον ορίζοντα, οι υποδόριοι κοινωνικοί μετασχηματισμοί, η σχεδόν αλληγορική διαχρονικότητα που χαρακτηρίζει τις ταξικές και οικογενειακές συγκρούσεις.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Nτι Κέι Βέλτσμαν, Χιου Βέλτσμαν
Σενάριο: DK Welchman, Hugh Welchman
Διεύθυνση φωτογραφίας: Radosław Ładczuk, Kamil Polak, Szymon Kuriata
Μοντάζ: DK Welchman, Patrycja Piróg, Miki Węcel
Ήχος: Michał Jankowski
Μουσική: Łukasz “L.U.C.” Rostkowski
Ηθοποιοί: Kamila Urzędowska, Robert Gulaczyk, Mirosław Baka, Sonia Mietielica, Ewa Kasprzyk, Cezary Łukaszewicz, Małgorzata Kożuchowska, Sonia Bohosiewicz
Παραγωγή: Chłopi Sp. z o.o., Breakthru Films
Παραγωγοί: Sean Bobbitt, Hugh Welchman
Συμπαραγωγή: Digitalkraft d o.o., Art. Shot vsį, Breakthru Productions Sp. z o.o., Canal + Polska S.A., Narodowe Centrum Kultury, Mazowiecki Instytut Kultury, SKP Ślusarek Kubiak Pieczyk Sp. k.
Συμπαραγωγοί: Ivan Pribicevic, Jelena Angelovski, Agne Adomene
Κοστούμια: Katarzyna Lewińska
Σχεδιασμός παραγωγής: Elwira Pluta
Executive producer: Laurie Ubben, Steve Muench, Sita Saviolo, DK Welchman, Kyle Stroud, Tom Ogden
Μακιγιάζ: Waldemar Pokromski, Mirosława Wojtczak
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Πολωνία, Σερβία, Λιθουανία
Έτος Παραγωγής: 2023
Διάρκεια: 114'
Ελληνική διανομή: Cinobo
Επικοινωνία: New Europe Film Sales
Βραβεία/Διακρίσεις: Βραβείο Κρυστάλλινο Αστέρι (Elle Award), Chopard Loves Cinema – Chopard & W. Kruk Award 2023, Βραβείο της Επιτροπής, Βραβείο Κοινού – Polish Film Festival (2023)

Nτι Κέι Βέλτσμαν

Η Nτι Κέι Βέλτσμαν είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας, βραβευμένη τέσσερις φορές με την υποτροφία του Υπουργείου Πολιτισμού για ειδικά επιτεύγματα στη ζωγραφική και τα γραφικά. Μετά την αποφοίτησή της άρχισε να ασχολείται με τον κινηματογράφο και το animation, και σκηνοθέτησε πέντε ταινίες μικρού μήκους προτού γυρίσει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, την υποψήφια για Όσκαρ Αγαπώντας τον Βίνσεντ.

Φιλμογραφία

2006 Serce na dłonie (μμ)
2006 Świadek Czasu (ντοκ)
2017 Chopin’s Drawings (μμ)
2017 Little Postman (μμ)
2017 Loving Vincent
2023 The Peasants

Χιου Βέλτσμαν

Ο Χιου Βέλτσμαν έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία Αγαπώντας τον Βίνσεντ μαζί με τη σύζυγό του, την Ντι Κέι Βέλκμαν (Ντορότα Κομπιέλα). Η ταινία συγκέντρωσε 43 εκατομμύρια δολάρια στο διεθνές box office και ήταν υποψήφια για BAFTA, Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ. Στο παρελθόν ο Χιου είχε κερδίσει το Όσκαρ καλύτερου animation μικρού μήκους για την παραγωγή της ταινίας Peter and the Wolf της BreakThru Film.

Φιλμογραφία

2017 Loving Vincent
2023 The Peasants