12ο ΦΝΘ: Απονομή Βραβείο EDN

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ EDN

Το καθιερωμένο πλέον βραβείο του απένειμε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαρτίου 2010 το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN), στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Παρότι μέχρι σήμερα συνηθιζόταν το EDN να τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, φέτος οι υπεύθυνοί του απένειμαν το βραβείο στον Ιρανικό Οργανισμό Κινηματογραφιστών Ντοκιμαντέρ / Iranian Documentary Filmmakers’ Association (IRDFA).

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ, μίλησε η Διευθύντρια Δικτύου του EDN, Hanne Skjodt, η οποία αναφέρθηκε στην απόφαση του οργανισμού να διευρύνει τα γεωγραφικά όρια του βραβείου. «Θέλουμε να τιμήσουμε έναν οργανισμό εκτός Ευρώπης, ο οποίος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά προβάλλοντας την εθνική του παραγωγή ντοκιμαντέρ. Σήμερα, το IRDFA έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει 300 μέλη και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και διάδοση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ».
Το βραβείο, παρέλαβε, εκ μέρους του IRDFA, η ιρακινή κινηματογραφίστρια Mahboubeh Honarian, η οποία έχει διατελέσει επί τέσσερα χρόνια πρόεδρος του οργανισμού. Η κ. Honarian επεσήμανε: «Ευχαριστώ πολύ το EDN για την τιμή που μας κάνει να απονείμει αυτό το βραβείο κουλτούρας και πολιτισμού στο IRDFA. Ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια, είμαστε σε στενή επαφή, προσπαθώντας να επικοινωνούμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι μέσω των ντοκιμαντέρ».