51ο ΦΚΘ: Εγκαίνια έκθεσης Ισμαήλ Νετζμί

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΙΣΜΑΗΛ ΝΕΤΖΜΙ


Μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα εγκαίνια της έκθεσης «Φωτογραφίες από ταινίες που δεν έγιναν» /«Stills from unmade films» του τούρκου σκηνοθέτη και φωτογράφου Ισμαήλ Νετζμί / Ismail Necmi, στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο καλλιτέχνης ξενάγησε στην έκθεση τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη, την πρόεδρο του ΜΜΣΤ κ. Ξανθίππη Χόιπελ και τον τούρκο πρόξενο κ. Χουσεΐν Οζντεμίρ, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Χαιρετίζοντας τα εγκαίνια, η πρόεδρος του Μουσείου κ. Ξανθίππη Χόιπελ ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και ειδικά τον κ. Εϊπίδη για την πολύ καλή και στενή συνεργασία τους. «Έχουμε παρουσιάσει πολλές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, και φέτος έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε την εξαιρετική δουλειά ενός πολύ σημαντικού καλλιτέχνη από την Τουρκία», τόνισε η κ. Χόιπελ, ενώ επίσης εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία του Φεστιβάλ και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης, αφού επαίνεσε το έργο του ΜΜΣΤ, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα ωραιότερα και πιο ενεργά μουσεία στην Ελλάδα, επεσήμανε: «Ανακαλύψαμε τον Ισμαήλ Νετζμί τυχαία, ως κινηματογραφιστή, σε ένα φεστιβάλ στην Τουρκία. Η ταινία του ήταν εξαιρετική, συμμετείχε σε περισσότερα από 20 φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς, και βέβαια την συμπεριλάβαμε και στο πρόγραμμα του περσινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Αργότερα, ήρθαμε σε επαφή με το φωτογραφικό του έργο, το οποίο είναι πραγματικά συνταρακτικό».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο Ισμαήλ Νετζμί ευχαρίστησε θερμά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και τους συνεργάτες του για την πραγματοποίηση της έκθεσης, και προσκάλεσε το κοινό να περιηγηθεί σε αυτή.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόξενος της Τουρκίας κ. Χουσεΐν Οζντεμίρ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία των δύο φορέων στον τομέα του πολιτισμού. «Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για το εξαιρετικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Χαίρομαι πολύ για την ευκαιρία που έχουν γενικότερα οι τούρκοι καλλιτέχνες να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πλαίσιο της διοργάνωσης, καθώς και για τη φετινή συμμετοχή ενός από τους καλύτερους τούρκους φωτογράφους και σκηνοθέτες, όπως είναι ο Ισμαήλ Νετζμί», υπογράμμισε ο κ. Οζντεμίρ.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση «Φωτογραφίες από ταινίες που δεν έγιναν», μέσα από ασπρόμαυρο φιλμ, και σε συνεργασία με τον συγγραφέα Σάμιουελ Γουίλιαμς, ο Ισμαήλ Νετζμί εξερευνά σε παράλληλο χρόνο τη διασύνδεση μεταξύ φωτογραφίας και λογοτεχνίας, ενώ παράλληλα φλερτάρει με τον σουρεαλισμό και το ακραίο, θολώνοντας τα σύνορα μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, μεταξύ τέχνης και αληθινής ζωής. Η έκθεση, σε επιμέλεια Θάνου Σταυρόπουλου και Άννας Μηλώση, θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010.