Fundamentals of Cinema S2: To Στάλκερ του Αντρέι Ταρκόφσκι στον Δαναό

Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema, μετά τα αλλεπάλληλα sold out και την τεράστια επιτυχία που γνώρισε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, εμπλουτίζει το πρόγραμμά της στη φετινή σεζόν, φιλοξενώντας προβολές και στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Δαναό. Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στις 20:00, θα προβληθεί στον κινηματογράφο Δαναό μία από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά, το Στάλκερ του Αντρέι Ταρκόφσκι. Ξεναγοί μας στο γοητευτικό σύμπαν της ταινίας είναι η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά (Πρώτο Θέμα, LiFO) και ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (Nerdcult/Luben), οι οποίοι μετά το τέλος της προβολής θα συνομιλήσουν με το κοινό. 

Το Στάλκερ, μια ταινία που ξεφεύγει από τους κανόνες της ανθρώπινης λογικής και κατανόησης, συμπυκνώνει το εκφραστικό μεγαλείο και τις διαχρονικές θεματικές που συναντά κανείς στο μεγαλειώδες έργο του Αντρέι Ταρκόφσκι. Η  παρατήρηση του κόσμου μέσα από μια υπερβατική ματιά, οι δαιδαλώδεις διαδρομές, η αρχέγονη δύναμη και τα ανεξήγητα μυστήρια που κρύβει μέσα η έννοια της πίστης, η προσωπική ενδοσκόπηση και η αναζήτηση της συντριβής και της λύτρωσης, μα πάνω από όλα η σμίλευση και το χρόνου (η αποκορύφωση του καλλιτεχνικού οράματος του Ταρκόφσκι, όπως μαρτυρά και το διάσημο βιβλίο του, Σμιλεύοντας τον χρόνο), βρίσκουν κορύφωση σε μια ταινία που προσεγγίζει τη βιωματική εμπειρία. 

Ένας ξεναγός (ο Στάλκερ), ένας συγγραφέας και ένας επιστήμονας, ο καθένας τους με διαφορετικά κίνητρα, ξεκινούν ένα μακρινό και επίπονο ταξίδι προς τη «ζώνη», έναν τόπο μυστηριώδη και απαγορευμένο, όπου μια ανεξήγητη δύναμη εκπληρώνει τις ανθρώπινες επιθυμίες. Καθώς βυθίζονται σε έναν ψυχικό λαβύρινθο όπου ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνιά, τα πάντα αλλάζουν μορφή και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, οι τρεις συνοδοιπόροι έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο ανομολόγητες σκέψεις τους και τις πιο κρυφές πτυχές του εαυτού τους. Ένα οδοιπορικό ορθόδοξου μυστικισμού σαν κινηματογραφική προσευχή, το οποίο συγχρόνως ανατρέχει στο πιο θεμελιώδες και βασανιστικό ερώτημα του δυτικού πολιτισμού. Ποιος από εμάς έχει το κουράγιο να έρθει αντιμέτωπος με τις πιο ειλικρινείς και ανόθευτες επιθυμίες του; 

Μπορείτε να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά τα εισιτήριά σας εδώ