Ενημέρωση

Τις τελευταίες ημέρες το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει δεχθεί καταγγελία για εργασιακό εκφοβισμό και απειλή απόλυσης μιας εργαζόμενης του Φεστιβάλ.

 

Η εν λόγω εργαζόμενη έχει εργαστεί περιστασιακά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2016 έως σήμερα, αποκλειστικά για τις έκτακτες ανάγκες των Φεστιβάλ του Νοεμβρίου και του Μαρτίου (Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ). Τον Σεπτέμβριο του 2023 ανέλαβε επίσης, με σύμβαση χρονικής διάρκειας ενός μηνός, τον συντονισμό προσωπικού που εργάζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες του Φεστιβάλ.

 

Η εν λόγω εργαζόμενη δεν απολύθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ποτέ κανείς δεν την απομάκρυνε από την εργασία της. Η ίδια, στις 26 Σεπτεμβρίου, έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στη Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, με το οποίο δήλωνε ότι παραιτείται από τη σύμβασή της που έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Επιπλέον, έγραψε στο ηλεκτρονικό της μήνυμα -μεταξύ άλλων- προς τη Γενική Διευθύντρια: «Σας ενημερώνω ότι θα αποδεχθώ την σύμβαση ΕΣΠΑ για Οκτώβρη – Νοέμβρη και αποκλειστικά ως συντονίστρια αιθουσών του 64ου Φεστιβάλ. Και μέχρι εκεί. Δεν επιθυμώ να έχω άλλη συνεργασία με τον οργανισμό».

 

Στη συνέχεια, έστειλε η ίδια email από ηλεκτρονική διεύθυνση του Φεστιβάλ σε όλο το προσωπικό, με το οποίο ενημέρωνε για την παραίτησή της.

 

Την 1η Οκτωβρίου πράγματι υπογράφηκε δίμηνη σύμβαση μέσω ΕΣΠΑ μεταξύ του Φεστιβάλ και της εργαζόμενης, με λήξη την 30-11-2023. Την ημερομηνία αυτή η σύμβασή της λήγει, όπως θα συμβεί και για πολλούς άλλους συμβασιούχους.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε το αίτημα ακρόασης της εργαζόμενης, αποφάσισε αρχικά να εξετάσει τα θιγόμενα στο ως άνω αίτημα ζητήματα λειτουργίας με τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του Φεστιβάλ. Λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της διοργάνωσης του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επιληφθεί του θέματος στην προσεχή συνεδρίασή του.

 

Μετά από ερώτηση της εργαζόμενης σχετικά με το πότε λήγει η σύμβασή της και τον χώρο εργασίας της, η υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού την ενημέρωσε εγγράφως για τον χώρο εργασίας της, καθώς και ότι, σύμφωνα με τα όσα είχε υπογράψει, η σύμβασή της λήγει στις 30/11/2023.

 

Η συγκεκριμένη εργαζόμενη δεν αποκλείστηκε από καμία συνάντηση στην οποία έπρεπε να συμμετάσχει και ουδέποτε απομονώθηκε, καθώς εργάστηκε μαζί με δεκάδες ακόμα συναδέλφους της, στον 1ο όροφο της Αποθήκης Γ. Η Αποθήκη Γ βρίσκεται δίπλα ακριβώς στους χώρους όπου στεγάζονται οι 4 αίθουσες στο Λιμάνι, όπου, σύμφωνα με τη σύμβασή της έπρεπε να συντονίζει το προσωπικό των αιθουσών και να φροντίζει, σε συνεργασία με το Τμήμα Παραγωγής, ώστε αυτές οι αίθουσες να είναι λειτουργικές.

 

Από τα ανωτέρω, αποδεικνύεται με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα απόλυσης της εργαζόμενης, αλλά λήξης της σύμβασης της στις 30 Νοεμβρίου 2023. Η ίδια με γραπτή επιστολή της δήλωσε πως δεν επιθυμεί συνέχιση της συνεργασίας της.

 

Τα εργασιακά θέματα είναι για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κεφαλαιώδους σημασίας  και αυτό αποδεικνύεται από το διαρκές ενδιαφέρον μας προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς και από την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης μέσω του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ και των παράλληλων δράσεων του επί σειρά ετών. 

 

Το Φεστιβάλ επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου προκειμένου να προστατευθεί από ανακριβείς ή ψευδείς ανακοινώσεις που δυσφημούν τη λειτουργία και το έργο του.