Παρουσίαση Thessaloniki Pitching Forum της Αγοράς του 26ου ΦΝΘ

Η παρουσίαση του Thessaloniki Pitching Forum της Αγοράς του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης. Στο φετινό Thessaloniki Pitching Forum συμμετέχουν 12 πρότζεκτ από την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα και παρουσιάζουν συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες. Τα επιλεγμένα πρότζεκτ εξερευνούν -το κάθε ένα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο- τις κρυφές πτυχές της ιστορίας, τα γυναικεία κινήματα και το περιβάλλον, καθώς και θέματα ταυτότητας, το κόστος της επιτυχίας στον αθλητισμό, το διαγενεακό τραύμα και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

Την εκδήλωση προλόγισε η επικεφαλής της Αγοράς, Αγγελική Βέργου: «Καλημέρα και καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη. Χαιρόμαστε που σας βλέπουμε όλους εδώ σήμερα, εκτιμούμε τη συμμετοχή σας και την παρουσία σας στην Αγορά του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ως πολιτιστικός θεσμός, προσπαθούμε να προσφέρουμε μία ανοιχτή και συμπεριληπτική εκδήλωση. Εκτιμούμε τη στήριξή σας στους κινηματογραφιστές που είναι εδώ σήμερα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, η οποία αντανακλά όλη την ποικιλόμορφη περιοχή μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, νιώθουμε ότι χρειάζεται να ενωθούμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα χρήματα και η εξουσία επισκιάζουν κάθε είδους λογική. Τα ντοκιμαντέρ και η τέχνη παραμένουν εδώ για να φωτίσουν διαφορετικές οπτικές, να καλλιεργήσουν συμπόνια και κατανόηση, αλλά και να ξεκινήσουν μία κριτική συζήτηση για τον κόσμο μας που αλλάζει σαρωτικά. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ: να βοηθήσουμε τους δημιουργούς ντοκιμαντέρ να αποκτήσουν φωνή και ορατότητα», δήλωσε και έδωσε τον λόγο στη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό.

«Καλωσήρθατε στην Αγορά. Ζούμε σε μια εποχή που μας έχει κάνει να αναμένουμε με αγωνία το αύριο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια με αυξανόμενη φρίκη, ενώ, μια ανάσα μακριά, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μαίνεται για πέντε μήνες και τα αθώα θύματα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Το Φεστιβάλ δεν μπορεί να προτείνειγεωπολιτικές λύσεις, αλλά έχει την ευθύνη να δώσει φωνή σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη. Απορρίπτει τις πράξεις μίσους, τη βία και τις ακραίες μισαλλόδοξες και ρατσιστικές φωνές. Παραμένει μια ανοιχτή πλατφόρμα συμπερίληψης, τέχνης και διαλόγου. Καλωσορίζει καλλιτέχνες, ταινίες και πρότζεκτ από ολόκληρο τον κόσμο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή. Εναντίον κάθε πολέμου, το Φεστιβάλ και η Αγορά του είναι ένα πεδίο ενότητας, ανταλλαγής ιδεών, ένα ασφαλές μέρος που στέκεται πάντα στο πλευρό των αδύναμων, σας ευχαριστούμε» ολοκλήρωσε σχετικά. 

Στο σημείο αυτό, η κ. Βέργου ευχαρίστησε το Creative Europe Media και το Documentary Association of Europe για τη στενή σχέση με το Φεστιβάλ και τη συνδιοργάνωση του προγράμματος της Αγοράς. Ο Θάνος Σταυρόπουλος, συνεργάτης της Αγοράς, παρουσίασε τις δράσεις και το πρόγραμμα της Αγοράς για τις ημέρες του Φεστιβάλ. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα βραβεία του Pitching Forum. 

Το Thessaloniki Pitching Forum ανακοινώνει φέτος τρία νέα βραβεία: το νεοσύστατο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σε Ανάπτυξη του Ιδρύματος IEFTA, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, το Βραβείο Eurodoc ύψους 1.000 ευρώ, καθώς και μία VIP συνδρομή στο δίκτυο Eurodoc και το Βραβείο Sunny Side of the Doc για δύο διαπιστεύσεις αγοράς και 500 ευρώ για έξοδα μετακίνησης.

Το Ίδρυμα Ωνάση απονέμει το Onassis Film Award σε ελληνικό πρότζεκτ της Αγοράς του Φεστιβάλ που συμμετέχει είτε στο Thessaloniki Pitching Forum, είτε στο Docs in Progress. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ και στόχος του είναι να αναδείξει ανερχόμενους δημιουργούς. Ανάμεσα στα βραβεία που διεκδικούν τα πρότζεκτ είναι και το Βραβείο ΕΡΤ σε ελληνικό πρότζεκτ με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, υποτροφία για το Sript2Film Doc Lab του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2024), Βραβείο DAE (συμβουλευτικές συνεδρίες), Βραβείο Aylon Productions Digital Services (ψηφιοποίηση υλικού), Βραβείο Beldocs (διαμονή και διαπίστευση στο Φεστιβάλ της Σερβίας, Μάιος 2024) και Βραβείο DOK Leipzig Accelerator (επιλογή ενός πρότζεκτ για συμμετοχή στο πρόγραμμα Open Program, 2 δωρεάν διαπιστεύσεις και διαμονή, Οκτώβριος 2024).  

Η κριτική επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum αποτελείται από:

Mario Adamson, Παραγωγός, Sisyfos Films - Σουηδία

Sophie Duncan, Marketplace & Talent Programmes Producer, Sheffield DocFest - Ηνωμένο Βασίλειο

Suzanne Nodale, Sales Agent, Cinephil - Γαλλία / Ισραήλ

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το πρότζεκτ τους, να δεχτούν σχόλια και συμβουλές και να ακονίσουν το υλικό τους κατά τη διάρκεια του διήμερου εργαστηρίου και την προετοιμασία για το pitching από ειδήμονες του ντοκιμαντέρ. Οι tutors του εργαστηρίου είναι οι: Ove Jensen, παραγωγός και ειδήμονας στο ντοκιμαντέρ, Paradiddle Pictures - Δανία, Brigid O’Shea, διεθνής σύμβουλος, DAE - Γερμανία, Peter Jaeger, σύμβουλος, Jaeger Creative - Αυστρία, Mila Turajlić, διευθύντρια - παραγωγός, Poppy Pictures - Σερβία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στο Thessaloniki Pitching Forum θα παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους κατά το μονοήμερο Pitching Forum σε ένα διεθνές πάνελ από ειδικούς και έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επαγγελματίες του χώρου.

Τα πρότζεκτ του Thessaloniki Pitching Forum:

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ 1922 (working title)

Σκηνοθεσία: Άρης Καπλανίδης, Ηλίας Ρουμελιώτης, Παραγωγή: Ιωάννα Σουλτάνη - Soul Productions, Συμπαραγωγή: Τώνια Μισιαλή - Bark Like A Cat

Ελλάδα, Κύπρος

ΛΙΜΝΗ

Σκηνοθεσία: Νίκος Ζιώγας, Παραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού & Ρένα Βουγιούκαλου - Graal Films, Αντιγόνη Παπαντώνη - rawDOCS

Ελλάδα

SURVIVORS

Σκηνοθεσία: Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου, Μαρία Λούκα, Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη, Ηρώ Αηδόνη - Marni Films

Ελλάδα

DARK BLUE RIVER

Σκηνοθεσία: Sergej Kreso, Παραγωγή: Harmen Jalvingh - Doxy Films
Ολλανδία

IF THESE STONES COULD TALK 

Σκηνοθεσία: Hana Elias, Παραγωγή: Asmahan Bkerat

Παλαιστίνη 

KAFKA IN BELGRADE 

Σκηνοθεσία: Maša Nešković, Παραγωγή: Maja Medić, Ena Bajraktarević - Marienbad film

Σερβία 

Σε συνεργασία με το CIRCLE Doc Women Accelerator 

MOUNTAIN CRIES

Σκηνοθεσία: Lavinia Xausa, Παραγωγή: Sam Godfried - Yalla Docs

Ολλανδία

OPERATION “CHAMPION”

Σκηνοθεσία: Mariam Nikolaishvili, Παραγωγή: Irina Gelashvili - Radium Films

Γεωργία

THE SECRET HAND

Σκηνοθεσία: Valerio Valente, Παραγωγή: Paolo Maria Spina - Revolver, Συμπαραγωγή:   Enrico Cannizzo - Filmine, Boris Despodov - Arthouse Blockbusters, Wojciech Karubin - Movie Mates
Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Πολωνία

WHILE OUR SUN BURNS

Σκηνοθεσία: David Krøyer, Παραγωγή: Anna Marina Skouros - Onomamono, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη  - Anemon Productions

Δανία, Ελλάδα

WHY THE F*** AM I SO SAD?

Σκηνοθεσία: Nela Märki, Παραγωγή: Martin Rattini - Helios Sustainable Films 

Ιταλία

WOMEN WALK HOME

Σκηνοθεσία: Stephanie Andreou, Παραγωγή: Adrián Gutiérrez - Astarte Films

Κύπρος